Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
4F: Sis anys de corrupció i tortures

Més de dues-centes persones es van manifestar ahir pels carrers centrics de Barcelona per exigir justícia i el desmuntatge de l'anomenat cas 4F

05/02/2012 Drets i Llibertats
Ahir al matí, la campanya per a 'desmuntar' el cas 4F va convocar un vermut popular al passeig de Lluís Companys de Barcelona i una posterior manifestació que ha recorregut durant dues hores el centre de la ciutat, tot passant pels carrers i places més emblemàtiques.

Es van aplegar més de dues-centes persones que van combatre el fred amb té calent i menjar. Es va veure moltes pancartes amb els noms de Bakari Samyang i Víctor Bayona, els dos policies locals –recentment condemnats per tortures a un ciutadà de Trinidad i Tobago– que van ser la peça clau testifical que va suposar una condemna ferma i posterior ingrés a presó de Rodrigo Lanza, Juan Pintos, Alex Cisternas i Patricia Heras, segon informa el setmanari La Directa

El gruix de les persones processades per aquells fets sempre van negar les acusacions i l'autoria de les presumptes agressions, així com, a més, algunes d'elles van denunciar haver estat torturades durant la detenció i als calabossos de la comissaria. Per tot plegat, Patricia Heras es va suicidar ara fa vuit mesos, poques hores abans de tornar a ingressar al centre penitenciari de Wad-Ras.

En els actes d'avui ha estat molt present el record a la noia, i durant la marxa s'ha fet un minut de silenci en homenatge, així com diversos emotius parlaments per a rescabalar la seva memòria. La ja habitual poca presència de mitjans de comunicació en aquestes convocatòries avui s'ha trencat amb l'aparició d'una càmera de televisió de l'Agència EFE. Les seves imatges, però, no s'han emès a les televisions catalanes, només, i de manera destacada, als canals d'informació generalista de Xile. 

La policia ho vigilava a distància

Mariana Huidobro, mare de Rodrigo Lanza, va parlar amb el megàfon mentre la protesta protagonitzava una asseguda a l'alçada de la plaça Jaume I. Ha destacat la distància amb que la policia vigilava la marxa: "s'ho miren de lluny, de molt lluny, no volen fer soroll perque ningú s'assabenti de la veritat del cas, mai han volgut fer soroll, sempre han mantingut silenci, molt silenci,...".

A la plaça de Sant Jaume s'ha viscut una altra evidència en el mateix sentit. Els agents que custodiaven l'edifici de l'ajuntament de Barcelona eren mossos d'esquadra, i no pas policies municipals (cos al que pertanyien els presumptes torturadors i autors del muntatge), com acostuma a ser habitual. Els que sí s'ho miraven a més curta distància eren agents de paisà dels mossos d'esquadra, la guàrdia urbana i la recentment reforçada brigada d'informació del Cos Nacional de Policia. La mobilització ha acabat sense cap incident, i les convocants han assegurat que seguiran lluitant per a que es conegui "tota la veritat" del cas.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid