Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#ésPalma
Clam per la llengua al ple de Palma

La concentració de la campanya "A Mallorca en català" protesta al ple per la reforma de la Llei de Funció Pública

26/01/2012 Llengua
Desenes de persones convocades per la campanya A Mallorca en català! han assistit aquest dijous al ple municipal de l'Ajuntament de Palma per protestar contra la reforma de la Llei de Funció Pública, que buida de contingut la Llei de Normalització Lingüística i permet, per exemple, el canvi de topònim per Palma de Mallorca, el nom franquista. Avui el ple de Cort ha debatut una proposta de l'oposició perquè el ple rebutgi la reforma de la llei, però el PP s'hi ha negat i la llei s'ha aprovat.

Això sí, s'ha aprovat sense passar indiferent, ja que la concentració de rebuig organitzada per la campanya -promoguda per l'esquerra independentista mallorquina- ha irromput a l'interior de la sala amb pancartes de "A Mallorca en català" per rebutjar l'aprovació de la llei a crits i xiulets. Tot i que inicialment

El regidor del PSM Toni Verger ha defensat la retirada de la llei "perquè és un atac a la nostra identitat i llengua" i ha demanat al PP que "rectifiqui per recuperar el consens dels darrers 25 anys perquè ni els seus volen la llei de funció pública". "Ni Fraga havia tingut els nassos que té José Ramón Bauzá", ha etzibat en la seva intervenció al ple.

El PP però, ha defensat la reforma al·legant que era una promesa electoral i ha justificat també la introducció del castellà als premis literaris Ciutat de Palma, que van patir un boicot la setmana passada.

Un representant de la federació de veïns ha intervingut per defensar la llengua pròpia i ha afirmat que "quan es promulga una llei injusta, el nostre deure és desobeir-la".

Així mateix, un grupuscle d’extrema dreta format per una desena de persones ha ovacionat el PP i ha llençat insults contra els mallorquins que defensaven la seva llengua.

La protesta s'ha pogut seguir a través de l'etiqueta #amallorcaencatalà.

Intervenció del representant de la campanya "A Mallorca en català":

En primer lloc, deixar clar que aquesta intervenció és en nom de la campanya ‘Tenim la paraula: A Mallorca, en català!’. Una iniciativa popular de resposta enfront les amenaces del PP envers la llengua pròpia de Mallorca.

Una llengua que, quan és per parlar-ne bé, vostès li diuen mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc però quan la volen atacar s’hi refereixen com a català. I, tanmateix, senyors, vostès el què volen és marginar i menysprear la llengua pròpia d’aquesta terra, li diguin com li diguin. Són per tant, apart d’uns ignorants i uns crispadors, uns antimallorquins. Vostès són la dreta més rància que ha passat per les Illes Balears, d’ençà de temps de Franco.

La llengua catalana és patrimoni de tots els mallorquins, la parlin o no, hagin nascut aquí o no. I vostès volen fer un apartheid lingüístic, volen dividir la gent segons la llengua que parlin... i tanmateix, no dividiran els mallorquins tant si parlen castellà, català, àrab, suec o qualsevol altra dels centenars de llengües que es xerren aquí. L’únic que faran és crispar i fer que la gent es divideixi en dos bàndols ben clars: els qui estimen Mallorca i la seva llengua o els que senten repugna per tot això.

Però el poble de Mallorca comença a despertar i ho fa conscient de què les amenaces a la llengua són una cortina de fum per camuflar la seva ineficàcia davant la crisi econòmica i social. Crisi que, gràcies a vostès, ara també és cultural. Com deia, la dignitat i el coratge comença a tenyir els carrers. En els darrers mesos, els dirigents de les principals institucions han notat el menyspreu de la ciutadania. A la UIB, a sa Pobla, a la Festa de l’estendard, al Teatre Principal, a les festes de St Sebastià... o a Felanitx, si és que no es tornen a fer enrera demà els seus amics del Govern...

Celebram la dignitat dels mallorquins i mallorquines que estimen la seva llengua, deixant ben clar que qualsevol amenaça, agressió i intent de desprestigi del mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc per petita que sigui, serà contestada amb alegria i força.

Senyor Mateo Isern, tengui-ho ben clar, el català fa 800 anys que és patrimoni dels mallorquins i per moltes estratègies polítiques o repressions lingüístiques que duguin a terme, de la mateixa manera que en el passat, el català perviurà.

I d’aquí 800 anys, vostès seran recordats com uns governants colonialistes, immorals i totalitaris que negaven el dret del poble a viure plenament amb la seva pròpia identitat.
Valora
Vídeos
Intervenció al ple municipal de Palma 26-01-12
Intervenció en nom de la campanya "Tenim la paraula: a Mallorca en català!" durant el ple municipal de Palma en el qual es demanava al consistori palmesà sol·licitar al Govern la retirada de la reforma de la Llei de Funció Pública.
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid