Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ocupacions
Els Mossos desallotgen 7 edificis en només un mes

La solidaritat amb les famílies desnonades s'estén amb una campanya d'ocupacions. La policia però, es posa al costat dels bancs

02/12/2011 Drets i Llibertats
Ho alertava ahir l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat): la pobresa creix a Catalunya. Paral·lelament, augmenta sense parar el nombre d'execucions hipotecàries i la desesperació de les famílies per trobar una casa.

Segons la comissió d'habitatge de l'Assemblea de Sants hi ha 3.417.064 cases buides a l'Estat (un 13% del total d'habitatges), mentre que més de 300.000 famílies han perdut casa seva en els últims 3 anys. A més, cada dia 40 famílies són desnonades a Catalunya i unes 300 a l'Estat, segons dades de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Per tal de fer-hi front i crear consciència, el moviment 15-M porta a terme des de fa unes setmanes una campanya per denunciar l'increment dels desnonaments. Ho ha fet ocupant edificis buits i en desús durant anys per destinar-lo a allotjar famílies sense sostre.

Aquesta tendència, lluny de conviure amb la comprensió de l'administració i la cerca de recursos per ajudar les persones desnonades, ha comportat que la majoria de blocs de pisos ocupats hagin estat desallotjats. A més, aquest fet ha comportat diverses imputats i detinguts per usurpació de béns i immobles.

En l'últim mes ja hi ha hagut set desallotjaments, alguns d’ells impulsats pel moviment 15-M.

L'#edifici15O aguanta

L’excepció és el simbòlic edifici de Nou Barris, l'#edifici15O [vídeo], el primer que va encetar la campanya d’ocupacions contra els desnonaments. El magistrat del Jutjat d'Instrucció número 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabarés, va decidir arxivar el procés penal contra els ocupants considerant que la via civil és l'adequada perquè Cajamar, la propietària de l'edifici, expulsi la desena de famílies que hi viuen des del passat 15 d'octubre. El procés doncs, ha de continuar per la via civil, molt més lenta.

De fet, l'associació pel lloguer públic i accessible 500x20 defensa que el bloc ocupat es converteixi en un edifici de lloguer públic gestionat pel Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona (PMHB). "Així garantim el dret a l'habitatge de les famílies reallotjades a l'edifici 15-O com habitatge públics de lloguer social realment assequible pel seu nivell d'ingressos", apunta l'associació 500x20 en un comunicat, on demana la creació d'una taula al districte amb les famílies, entitats socials, veïns i administració local "per tal de resoldre les necessitats d'habitatge, escolarització i renda bàsica de les famílies". 

L'entitat considera que les ocupacions són "una resposta a les necessitats vitals de les famílies" i reitera que "la prioritat és donar sortida al greu problema d’habitatge que pateix el país i és un toc d’atenció a les administracions que han de vetllar per garantir un dret constitucional, i sobretot denunciar l’actuació de les entitats immobiliàries i financeres veritables responsables de la situació".

Cronologia de desallotjaments aquest novembre:


- 1 de desembre: Els Mossos van desallotjar dijous a primera hora del matí un edifici ocupat a la plaça Font i Sagué de Barcelona, al barri del Clot. La policia va actuar per ordre del Jutjat d'Instrucció número dos de Barcelona i un cop desallotjat l'immoble el van lliurar disciplinadament al seu propietari.

- 30 de novembre: Els Mossos desallotgen de matinada l’edifici ocupat del barri d’Hostafrancs, #habitatge18N. Membres del col·lectiu i de les assemblees de barri es van manifestar de bon matí i van tallar la Gran Via de Barcelona a l'altura de plaça Espanya. L’edifici s’havia ocupat el 18 de novembre. Hi havien de viure 12 famílies.

Més de 100 persones es van concentrar i van acampar durant tota la nit davant l’edifici per donar suport al projecte de reivindicació d’un habitatge digne i de denúncia de l’acció especulativa de la banca, i en suport a les persones en situació de precarietat que vivien a l’habitatge. Amb l’arribada de 15 furgones d’antivalots a les cinc de la matinada, els concentrats van oferir resistència pacífica i van ser arrossegats i apartats de l’edifici pels Mossos d’Esquadra. A l'interior del bloc, hi havia persones oferint resistència penjades a la façana o encadenades als balcons. El desallotjament va durar unes tres hores i segons denuncien, la policia va agredir algunes de les persones i en va identificar quatre. Habitatge 18-N denuncia que "es vol eradicar per la via penal i repressiva una acció de reapropiació social que pretenia donar sostre a persones sense suficients recursos per accedir a un habitatge".

- 25 de novembre: Els Mossos desallotgen un pis del carrer Hospital, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, i detenen quatre persones. El propietari havia denunciat l’ocupació.

- 21 de novembre: Els Mossos desallotgen un edifici del carrer Portugal, número 53- 55, al barri de la Sagrera de Barcelona. Quatre persones van ser imputades per un delicte d'usurpació de béns i immobles. El propietari de l’edifici també havia denunciat l’ocupació.

- 19 de novembre: Els activistes que havien ocupat un pis de la plaça del Duc de Medinaceli de Barcelona la van abandonat pacíficament empesos per l’ultimàtum de 24 hores que els havien fet arribar els Mossos. L’edifici volia ser destinat a acollir famílies desnonades, però van rebre un requeriment judicial que els obligava a marxar adduint que l’edifici, de cinc plantes, estava en mal estat.


- 18 de novembre: Els Mossos desallotgen la planta baixa d'un immoble, al número 471- 475 del Consell de Cent de l'Eixample de Barcelona. El propietari de l'immoble també havia denunciat l’ocupació. Tots els activistes van ser identificats i imputats per un delicte d'usurpació de béns immobles.

- 14 de novembre: Els Mossos desallotgen un immoble ocupat del carrer Mont-ral número 35 del districte de Nou Barris a Barcelona. La policia va detenir quatre persones per un delicte d’usurpació.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid