Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Morales creu que l'Amèrica llatina no hauria de retre comptes al rei espanyol

Els països de l'Amèrica llatina no haurien de retre comptes al rei d'Espanya, Juan Carlos I. És el parer del president de Bolívia, Evo Morales, que ha qüestionat la utilitat de la cimera iberoamericana que se celebra un cop l'any i en la qual s'hi reuneixen 22 països llatinoamericans més Portugal i Espanya.

Segons Morales, "en aquesta cimera s'hi reuneixen els països colonitzadors amb els països colonitzats", de manera que en discuteix la funció i demana posar fi al vassallatge amb el rei. La majoria de mandataris no va assistir a l'última trobada, celebrada a Asunción a finals d'octubre, fet que ha portat Morales a afirmar que la cimera "està en decadència i agonia".

02/11/2011 11:50 Internacional

"Sento que està en decadència aquesta cimera de caps d'Estat d'Iberoamèrica. És com dir que cada any cal retre comptes al rei, en presència del rei. Quin missatge dóna això a Llatinoamèrica?", s'ha preguntat aquest dimecres Morales en roda de premsa a La Paz.

La cimera va ser fundada en vigílies de la celebració dels 500 anys del descobriment d'Amèrica. Segons Morales, "potser amb motiu de 500 anys de resistència indígena popular es va crear aquesta Cimera Iberoamericana de caps d'Estat, potser als 500 anys d'invasió de l'assalt d'Europa cap a Abya Yala [com anomenen els indígenes al continent americà] era important, però ara va passant el temps", ha assenyalat el líder bolivià, que explica així l'absència de molts presidents a la cimera.

A la reunió de caps d'Estat i de Govern iberoamericans d'Asunción no hi van acudir els presidents d'Argentina, Brasil, Costa Rica, Colòmbia, Cuba, El Salvador, Hondures, Nicaragua, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela, que van ser representats per alts càrrecs dels seus governs.

La propera cimera està prevista per l'any que ve a Cadis. "Com serà l'any que ve a Espanya?", s'ha preguntat Morales.

 


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid