Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Avui, #17N, vaga per la universitat pública i contra les retallades

Estudiants, personal d'administració i serveis (PAS) i personal docent i investigador (PDI) de les universitats públiques catalanes estan cridats avui a fer vaga en contra de la privatització i en defensa d'una educació pública, gratuïta i de qualitat.

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) insta el conjunt de la comunitat universitària a sortir al carrer per lluitar contra la mercantilització de la universitat i en defensa d'una universitat pública participant a la vaga general i manifestant-se a les sis de la tarda a la plaça Universitat de Barcelona i a les dotze del migdia a la resta d'universitats del país. Una vaga que està secundada per diversos sindicats, entre els quals el SEPC.

17/11/2011 08:00 Educació

La PUDUP denuncia que les retallades que la conselleria d'Economia i Coneixement, dirigida per Andreu Mas-Colell, està imposant al conjunt de les universitats de Catalunya suposen en còmput general un 16% del pressupost respecte l'any 2010, és a dir, més de 144 milions. Tot això, subratlla, sense tenir en compte la paralització en les inversions previstes, capítol que s'ha retallat un 75%.

17nvagageneralSegons la plataforma, aquestes retallades estan suposant acomiadaments encoberts, via la no renovació de contractes, de més de 100 professors a la UAB i de més de 400 a la UPC; la precarització de les condicions laborals dels professors associats de la UPF que passen a ser contractats trimestralment i amb una retallada del sou del 60% en els últims dos anys, i de la UB i UPC que són contractats per semestres i han patit una retallada salarial del 40%; i la destrucció de llocs de treball de membres del PAS de les diverses universitats.

En aquest sentit, alerta que de cara al 2012, les retallades fan perillar prop de 3.000 llocs de treball de Personal Docent i Investigador, fet que suposaria la major pèrdua de capital científic des de 1939 a les universitats de Catalunya, i més de 1.000 del Personal d'Administració i Serveis.

Per altra banda, assegura que aquestes retallades estan afectant molt negativament la qualitat de la docència que reben els estudiants, ja que les aules estan massificades, se suprimeix oferta acadèmica i hi ha una manca important de materials educatius. A més a més, l'augment de les taxes (més del 15%, de mitjana) està suposant la impossibilitat d'accedir a l'educació superior a milers de joves, lamenta. 

Per tot plegat, la PUDUP afirma que "les dràstiques retallades que s'estan duent a terme a les universitats catalanes són un pas més en el desmantellament de la universitat pública", que assenyala que ja va començar amb la imposició de la LOU i el Procés de Bolonya. En aquest context, considera que els màxims responsables de la situació paupèrrima que viu la universitat pública catalana són Mas-Colell i el president de la Generalitat, Artur Mas, i revela que els equips rectorals i els deganats "s'estan comportant de forma submisa davant les directrius fixades des de la Generalitat i no defensen, com toca, la universitat pública i els professionals que la tiren endavant dia a dia".

 

Manifestacions

Barcelona: 18h Plaça Universitat

Girona: 12h. Rectorat de la Universitat de Girona (P/Sant Domènec)

Lleida: 12h Rectorat de la Universitat de Lleida (P/Víctor Siurana)

Tarragona: 12h Plaça Imperial Tarraco

Palma: 12h Plaça d'Es Tub

Castelló: 12h Plaça de la Independència (La Farola)

València: 12h Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València

Alacant: 12h Escultura de la mà de la Universitat d'Alacant

 

Suport de la CUP

17-n_nacionalwebLa CUP dóna suport a les mobilitzacions universitàries, convoca a secundar la vaga i anima a fer sentir la veu d'estudiants i gent d'esquerres aquest dijous. La formació considera que en la conjuntura de crisi actual cal blindar la titularitat pública dels serveis bàsics per evitar-ne la seva mercantilització i privatització i critica que "enlloc de retallar l'administració hauria de garantir la inversió necessària perquè la ciutadania disposi d'uns serveis públics de qualitat".

Segons afirma, l'educació és "un dels sectors que més es veuen afectats per les retallades de la Generalitat", que se sumen, subratlla, al procés d'implantació del Pla Bolonya i "posen en greu perill la qualitat i la titularitat pública de l'ensenyament superior". En aquest sentit, alerta que les polítiques europees i espanyoles suposen "un deteriorament de la qualitat de l'educació", a causa de la reducció en professorat i personal d'administració i serveis, la supressió d'oferta acadèmica, l'externalització dels serveis als estudiants i una elitització de l'ensenyament universitari.

A més, assenyala que el mercat laboral no reconeix la formació dels i les estudiants d'ensenyament superior, les qual es veuen abocades majoritàriament a la precarietat laboral o a l'atur, remarca.

Per saber-ne més:

Estudiants i les seccions sindicals de la UB fan una crida a la mobilització del 17-N

L’Assemblea de la Comunitat Universitària de la UIB es mobilitza per a la vaga del 17-N

El SEPC portarà la vaga general d'Universitats convocada pel 17-N arreu del país 

La vaga general del 17-N a la universitat pública s'estén al País Valencià 

"Ens juguem el model d'universitat”: una anàlisi sobre la implantació del model privat d'ensenyament  

17 de novembre, vaga general de la universitat pública 

Les universitats públiques catalanes decideixen avui caminar cap a la vaga general

 

{youtube}-At02hkZHB8{/youtube} 

 

Rànquings
  1. Fa 15 anys que ens va deixar Lluís Maria Xirinacs
  2. Què ha après l’independentisme de l’Operació Garzón?
  3. La tenista Paula Badosa demana disculpes per dir que el català no és una llengua
  4. Si els fills de puta volessin...
  5. Guanyem Girona lamenta que es deixin al calaix una tercera part dels diners del programa Aixequem Persianes
  6. Tomàs Sayes: "Ens pot la frustració i la sensació de derrota i no som capaces de veure més enllà i valorar els èxits que hem aconseguit. L’Estat si que ho té present i per això continua amb l’ofensiva"
  7. Arruix Borbons-Recuperem Marivent convoquen el 239è Cant dels Ocells davant del Palau
  8. "Háblame en español" Agressió lingüística acaba amb la política discriminatòria d'una empresa a València
  9. Èxit de la mobilització Ponts per la Independència que fins demà es realitza a diverses carreteres del país
  10. Rosalia 92
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid