Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Daniel Helbig, membre d'"Units pel CAP de Breda"

«La cantarella del copagament i la reducció de serveis  vénen de lluny»
 

Entrevista a Daniel Helbig, membre d'Units pel CAP de Breda

-El Montseny i la Selva interior és un territori amb molts municipis: ja s’està notant la reducció de serveis sanitaris i el tancament de CAP?

Sobre tot pel que fa a les urgències nocturnes. El servei mèdic nocturn estava en servei des de l'obertura dels CAP ja que són pobles que queden allunyats de poblacions importants amb serveis mèdics més complets.

08/10/2011 11:27 Entrevistes

-Què feu en cas d’urgències mediques, especialment a les poblacions més inaccessibles?

Actualment el protocol és trucar al 112 que és el que s'encarrega de derivar-te a algun centre, en el cas de la selva el CAP de referència és el situat a Santa Coloma de Farners. La gent opta per marxar ràpid a Sant Celoni, Santa Coloma o a Girona sense trucar al 112, fet que propicia que la urgència no quedi registrada i les dades que ofereix el Departament de Sanitat siguin  que no hi ha urgències nocturnes i per tant justifiquin la decisió de tancar CAP a les nits.

 La dificultat radica en les distàncies i en les carreteres, perilloses i plenes de revolts.

-Hi havia antecedents en la defensa de la sanitat pública?

 Ho desconec.

-El govern de CiU ha anunciat el desballestament de nombrosos serveis sanitaris; però vosaltres ja havíeu notat aquesta amenaça durant el govern del tripartit?

Crec que aquestes retallades salvatges que atempten contra la salut de les persones són noves per a tothom, fruit d'una crisi i una Europa que està realitzant un viratge cap a l'eliminació del model de l'Estat del benestar. Per a la competitivitat capitalista esdevé un model obsolet i el liberalisme està aprofitant l'ocasió per fer el salt al gran negoci de la privatització.

-Us venia de nou coses com el copagament i la reducció de serveis?

 La cantarella del copagament i la reducció de serveis  vénen de lluny. Pel que fa al copagament crec que ha d'haver una racionalització de la medicació  que passi per una legislació internacional de caràcter ètic i econòmic per a les multinacionals farmacèutiques, una major consciència per part del malalt i la classe mèdica pel que fa a l`ús i abús dels medicaments i uns altres tipus de mesures, com les receptes per dosi. Crec que el copagament és carregar al malalt amb despeses i penalitzar un consum que està mal gestionat i propiciat des de la indústria farmacèutica i l'Estat.

-Denuncieu la defensa dels CAP i dels serveis sanitaris a nivell local o esteu organitzats amb el moviment de defensa dels serveis públics?

Les retallades sanitàries són una peça més dins l'estratègia global dels governs europeus. Des de la nostra plataforma denunciem el cas de les urgències nocturnes ja que és una factor de risc i perill evident per a les nostres poblacions. Som conscients de que la lluita ens portarà a altres àmbits, sobre tot després del 20N.

-El vostre treball és supralocal, perquè us coordineu amb altres poblacions i comarques...

Sí, en tant que és una situació idèntica que es repeteix en diverses poblacions, per tant estem abocats a unir-nos per tal de ser més forts i crear complicitats per tal de realitzar una lluita més efectiva.

-El revulsiu de les protestes dels indignats va animar la reivindicació?

 Sí,  l'Assemblea d'indignats de Breda es va començar a reunir i després a mobilitzar per diversos temes, dedicant ara totes les energies a la lluita pel CAP. Ara s'ha unit més gent que ha apmpliat i enfortit el moviment, que va més enllà dels Indignats.

- I els sindicats i partit polítics quina posició estan prenent fins ara?

 Tots els partits presents al consistori han donat suport a les mobilitzacions, tímidament pel que fa a l'ocupació. Però és una lluita reduïda a les urgències nocturnes que en cap cas critiquen les retallades a nivell general.

 -Esteu per tant “indignats” amb els partits parlamentaris?

Pensem que el sistema polític està prou podrit com per a indignar-se amb una classe política al servei del poder econòmic i de si mateixa. Crec que hem de passar a l'acció i la mobilització del poble per començar a canviar les coses. Hem de superar l'emprenyada i passar a la praxis.

 -Compteu amb tot el suport de Llibertat.cat. I endavant amb la lluita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid