Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La reforma de la renda mínima d'inserció, amb lupa

El Govern intenta ocultar les retallada en la renda mínima d'inserció sota l'excusa d'una reforma per combatre el frau de la retribució que reben les persones que es troben en situació de pobresa i per tant el sector més vulnerable de la societat.

 

A les veus de protesta s'hi han unit les veus dels experts i persones que treballen en l'àmbit social. Totes elles alerten dels greus impactes que tindrà aquesta reforma per a la cohesió social del país.

20/08/2011 08:01

 

Les retallades de la RMI, amb lupa

La proposta de reforma que vol implantar el Govern comporta els següents canvis:

1. Es passa d’un mínim d’un any de residència a dos anys per a accedir al dret a ésser titular de les prestacions de la RMI. Aquest fet pot suposar que persones amb la mateixa necessitat assistencial rebin un tracte diferent per raó del seu origen. 

 

concentracic3b3-18j-la-pobresa-alc3a7a-la-veu1

2. Allarga fins a 12 mesos el període de càlcul en la valoració dels ingressos per a accedir a la RMI. El CTESC alerta que aquest fet pot posar en greu perill de subsistència moltes famílies, obviant que és especialment en aquests moments de dificultat econòmica quan s’hauria de facilitar que les persones i unitats familiars sense ingressos perquè no tenen una ocupació i han finalitzat la percepció de prestacions o no hi tenen dret, estiguin el menor nombre de mesos possibles sense percebre cap tipus d’ingrés. En aquest sentit, el CTESC demana que mentre es mantingui la situació de crisi econòmica, es prorrogui la mesura introduïda pel Decret llei 1/2010 que establia en 4 mesos el període a computar per determinar els ingressos per tenir dret a les prestacions. 

3. No permet que la RMI pugui actuar com a complement de rendes, en restringir el dret a percebre-la si la persona sol·licitant o membre de la unitat familiar té dret a “altres prestacions públiques, ajuts o subvencions”, sense tenir en compte que la insuficiència d’ingressos per a fer front a les necessitats familiars augmenta el risc a la pobresa.

4. Canvia el sentit del silenci administratiu i el termini de resolució. El CTESC considera oportú que es determini un termini màxim de resolució des de la presentació de la sol·licitud, però al mateix temps, sol·licita que, en cap cas, el silenci administratiu sigui negatiu, és a dir, l’absència de resposta de l’Administració a la sol·licitud transcorregut aquest temps suposi resolució denegatòria. En primer lloc, perquè genera inseguretat jurídica davant l’Administració i, en segon lloc, i per la situació de necessitat de les persones sol·licitants, és una espera excessiva que finalment pot acabar en denegació tàcita. Per això, aquest Consell sol·licita que, o bé el silenci administratiu es consideri positiu, o bé s’exigeixi la resolució expressa en un sentit o en altre.

5. Restringeix el dret a rebre la prestació a la disponibilitat pressupostària.

6. Limita econòmicament el programa amb una reducció de la prestació en quantia establint que el còmput total mensual de la prestació econòmica de la RMI més els ajuts complementaris no pugui superar el salari mínim interprofessional, cosa que pot suposar uns ingressos insuficients per a moltes famílies.

7. Deixa de fer-se l’actualització anual de la prestació en funció de la variació de l’IPC.

8. Es limita a seixanta mesos el període màxim de percepció de la RMI. El CTESC considera que aquest fet pot suposar deixar en una situació de desprotecció a moltes persones que a partir dels 50 anys han perdut la seva feina i no tenen gaire oportunitats de retorn al mercat laboral.

Impacte social preocupant i perill per al a cohesió social

botiflerspirmiEl Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) considera "preocupant l'impacte social que poden tenir les restriccions d'accés" a la renda mínima d'inserció i alerta que "l'estalvi que comporta la seva aplicació podria veure's superat per uns costos socials materialitzats en forma de patiment directe de les persones afectades". Per tot plegat, el CTESC no comparteix la modificació de la RMI "que pretén limitar l'accés a aquesta prestació a moltes famílies que es troben en situació de desprotecció social i econòmica" i assegura que es "posa en perill la cohesió social al nostre país".

A més, el CTESC denuncia  que el Govern ha decidit "unilateralment", modificar "substancialment" la renda mínima d'inserció "sense obrir cap àmbit de diàleg social". A més, recorda que una de les funcions de la RMI "és la d'actuar com a mesura preventiva de l'exclusió social" i demana "que es mantingui la concepció àmplia i flexible del PIRMI, amb la capacitat de resposta de l'actual RMI a l'elevada heterogeneïtat de la població a atendre i a la diversitat de situacions de pobresa i exclusió social i laboral".

La pobresa alça la veu

De la seva banda, les persones afectades, així com col·lectius i organitzacions que rebutgen que la crisi la paguin els pobres han pres el carrer en diverses protestes per denunciar la retallada de la RMI.

Aquest dijous centenars de persones es van manifestar a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Col·lectius d'aturats i  de diferents moviments populars van secundar la protesta, molt sorollosa, en què es van mostrar pancartes contra les diverses retallades aprovades pel govern autonòmic. L'acte estava convocat per  l'assemblea de treballadors i treballadores en atur de Barcelona, amb el suport dels sindicats majoritaris.

 

El 5 d'agost els treballadors socials gironines es van concentrar davant de la seu del a Generalitat. Els treballadors socials avisen que el Govern "està jugant amb foc" ja que les seves propostes "ens portaran a una fractura social que ja es comença a palpar". Davant d'això, els professionals adverteixen que no permetran "que juguin amb nosaltres d'aquesta manera, ja fa massa que des del sector social estem adormits i no ens tenen en compte per res". "Ens hi juguem massa, com a treballadores i com a part d’una societat cada cop més injusta", manifesten, i assenyalen que ara més que mai els serveis socials necessiten més recursos, però el Govern "decideix tot el contrari i tira endavant les seves polítiques sense cap mena de mirament". Davant d’aquesta situació, insta els usuaris i treballadors a unir-se en la protesta per tal que es faci visible "allò que sempre patim en solitari".

De la seva banda, la CUP també ha condemnat la reforma i ha criticat que es persegueixi el frau dels pobres però no el dels rics.

  

Per saber-ne més:

Manifestació de protesta contra les retallades del PIRMI

La pobresa alça la veu, concentració sorollosa davant de la Generalitat

La CUP denuncia que el Govern persegueix el frau dels col·lectius més febles però no dels poderosos 

La CUP rebutja la modificació sobtada dels pagaments de les Rendes Mínimes d'Inserció  

La renda mínima d'inserció ja es cobra a través de xec 

Retallades a la Renda Mínima d'Inserció, també 

Només sis entitats han acumulat 1,3 milions d'euros en subvencions 

15 mesures anticirisi, per la CUP de Lleida i la Intersindical 

 

 

 


 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid