Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Enric Valor (1911-2011) en homenatge

 

Aquest dilluns 22 d'agost se celebra el centenari de naixement d'Enric Valor, un dels valencians més iŀlustres i que més van donar exemple en la defensa de la llengua i cultura catalanes.

Per tal de commemorar els 100 anys del seu naixement, els diferents territoris dels Països Catalans fa més d'un any que organitzen tot tipus d'activitats relacionades amb la vida i trajectòria del lingüista.

21/08/2011 21:38 Cultura
Enric Valor (Castalla, l'Alcoià, 22 d'agost del 1911 - València, 13 de gener del 2000). Gramàtic, lexicòleg, rondallista i novel·lista, va fer un dels més importants treballs de recol·lecció i recuperació de la lexicografia valenciana i fou un dels principals promotors de la estandardització i normativització del català al País Valencià.
 

Lingüista i rondallista

centenari-enric-valor5620rondalles.pValor recopilà 36 rondalles de la tradició oral valenciana i les transformà en literatura escrita en equilibri entre la normativa i la recerca dialectal, fixant expressions. Com a lexicògraf es guanyà un lloc de privilegi entre els fabristes més respectats i tingué un paper destacat en la difusió de la gramàtica catalana al País Valencià, amb obres com Millorem el llenguatge (1971), Curs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País Valencià (1973) i La flexió verbal (1983), entre d'altres. De l'obra narrativa cal situar al capdamunt el "Cicle de Cassana", integrat per la trilogia Sense la terra promesa (1980), Temps de batuda (1983) i Enllà de l'horitzó (1991).


Rebé el Premi
de les Lletres Valencianes (1985), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1987) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1993) entre d'altres; i fou investit Doctor Honoris Causa per les Universitats de València, de les Illes Balears, Politècnica de València, de Castelló i d'Alacant.

Dins de la seua obra lingüística destaca el seu impuls en l'ús de les normes fabrianes al setmanari El Tio Cuc d'Alacant. Va ser col·laborador a la realització del Diccionari català-valencià-balear, dirigit per Francesc de Borja Moll, subministrant lèxic del valencià meridional. Amb Carles Salvador i Sanchis i Guarner, va ser un del grans propulsors de la normativització del català al País Valencià, difonent la gramàtica de Pompeu Fabra i posant ordre en l'ampla dialectalització de la conjugació verbal del País Valencià i que és encara un referent per a la normativa actual dels verbs valencians.

La seua obra més coneguda són les Rondalles valencianes (1950-1958), on recopila i dóna caràcter literari a 36 rondalles populars valencianes. Altres obres d'estil similar són les Narracions de la Foia de Castalla (1953) i Meravelles i picardies (1964-1970).

Homenatge a la xarxa

letras-7Per homenatjar Valor, s'ha organitzat a la xarxa una iniciativa que, a proposta del bloc Un entre tants, proposa que aquest dilluns la xarxa homenatgi Valor. Així, insta els internautes a fer servir l'etiqueta a Twitter #100anysdeValor i a escriure apunts sobre la figura del rondallista i lingüista. A més, des del Blog de Lletres es posen a disposició imatges i bàners per fer difusió de la campanya. 

Un homenatge, diu el bloc, "per recordar el mestre, per reivindicar-lo, per narrar-lo, per dibuixar-lo, per recórrer-ne l'obra i l'estima per la llengua i el país; per pensar-lo i per compartir amb el món i més enllà el nostre Valor, el que cada un dels membres de la comunitat lingüística catalana que fem blog atresorem, hem llegit i ens estimem".

Homenatge territori a territori

Però el centenari de naixement de l'important estudiós de la llengua fa mesos que es commemora a molts municipis dels Països Catalans. Un bloc especialment creat per l'efemèride agrupa totes les activitats que s'organitzen en homenatge a Valor.

El proper 26 d'agost la seva població natal, Castalla (Alcoià) li retrà homenatge amb un esdeveniment on hi actuaran el grup de teatre i música Vol de Núvol i la formació local Pellikana, que presenta el seu nou disc "Titelles".

Un Correllengua en homenatge a Valor

Enric Valor va morir el 13 de gener de l'any 2000. En el desè aniversari de la seva mort, l'any passat, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) li va dedicar un Correllengua. "Enric Valor va ser per a tots nosaltres, fins l’últim dia de la seua vida, un exemple ferm de defensa "del nostre valencià, del català de tots", com tant li agradava dir", deia l'entitat. "Un exemple de defensa constant i incansable en tots els àmbits i en tots els moments de la vida". Soci de l'entitat, Valor solia llegir públicament els manifestos dels primers Correllengua que ell va ajudar a impulsar i consolidar.

Valor des d'una "normalitat coartada"

L'escirptor Toni Cucarella explicà sobre Valor: "Enric Valor escriu en català: una llengua perseguida encara a les hores d'ara. A banda de les particularitats que impediren que haguera pogut dedicat-se a l'exercici estricte de la literatura, Valor va haver de posar-se, com tants altres, a "tapar forats". És la tragèdia dels nostres escriptors, la tragèdia d'una llengua i d'una cultura que ha viscut sempre en un estat d'anormalitat tan greu que ha determinat l'abast restringit dels nostres intel·lectuals més universals. Hauríem de situar, doncs, l'obra d'Enric Valor en el nivell que li correspon, més enllà dels imponderables històrics, del caràcter restrictiu d'escriure en una llengua perseguida -abans i ara- i l'arduïtat de presentar-nos al món des d'una normalitat coartada i, per tant, ben bé impossible".  

 

{youtube}MivqIGfYbhQ{/youtube}

{youtube}UWY93kgiCcI{/youtube}

{youtube}CYqe0OvF1uE{/youtube} 

 

Per saber-ne més:

Record i reivindicació d'Enric Valor (1911-2000) - L'Informatiu

Un espectacle músicoteatral homenatjarà el centenari del naixement d'Enric Valor 

La VIII Nit d'Escola Valenciana homenatjarà a Enric Valor 

Homenatge a Enric Valor - Toni Cucarella

Correllengua 2010 a Guardamar: quinze anys i en homenatge a Enric Valor 

Un cap de setmana amb diversitat d'actes arreu a l'entorn del Correllengua 2010 

Al març, Xè Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana a València 

L'Esquerra Independentista de la Safor fan una crida a participar al Correllengua 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid