Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Presentació del llibre sobre Miquel Badia

 El 10 de març es presentarà el llibre Miquel Badia, vida i mort d’un líder separatista, obra de l'historiador Fermí Rubiralta, autor de diversos treballs sobe la història de l'independentisme. La presentació es realitzarà les 19h de la tarda al  Pati Manning (Montalegre, 7 de Barcelona) i anirà a càrrec de l'autor i de Josep Vall, director de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet, president de la mateixa fundació vinculada a ERC, i Josep Maria Roig, professor d’història contemporània de la URV.

La biografia de Miquel Badia i Capell (Torregrossa, Pla d'Urgell, 10 de març del 1906 - Barcelona, 28 del 1936) sempre ha estat envoltada de polèmica. Justament avui diversos mitjans parlen de Miquel Badia en relació a la conspiració coneguda com l'Afer Revertés. Badia fou un militant d'Estat Català, represaliat pel Complot del Garraf i que fou Cap de Serveis de la Comissaria General d'Ordre Públic de la Generalitat republicana i un dels organitzadors de la jornada revolucionària coneguda com els fets del sis d'octubre el 1934.

 

 

04/03/2011 20:16 Cultura

Miquel Badia ha estat un personatge polèmic pel seu paper com a responsable d'ordre de la Generalitat i per la seva conducta "brava" davant dels conflictes que havia d'afrontar com a militant i com a responsable governamental.

S'afilià a Estat Català tot just quan Francesc Macià l'acabava de fundar i fou un dels fundadors de la facció armada Germandat Catalana de la Bandera Negra, durant la dictadura. Implicat en l'intent d'assassinar el rei Alfons XIII durant una visita de l'any 1925 a la ciutat comtal (complot del Garraf), va ser detingut i condemnat a 12 anys de presó. Per aquest motiu va ser traslladat als penals d'Alcalá i d'Ocaña, on passa 3 anys empresonat. El 1930, amb la caiguda del dictador Primo de Rivera, va sortir en llibertat afavorit per l'amnistia.

Durant la República Miquel Badia va ser nomenat cap de les Joventuts d'Estat Català. El 1932 passà a ser secretari d'en Josep Dencàs, conseller de Sanitat i d'Assistència Social. El 24 de novembre del 1933 va ser el responsable de mobilitzar una part dels 7.000 escamots de les JEREC per assegurar els serveis públics (especialment els tramvies) i trencar la vaga laboral.


El desembre del 1933 fou designat secretari d'Ordre Públic de la Generalitat, i el març del 1934 passà a ser Cap de Serveis de la Comissaria General d'Ordre Públic de la Generalitat (càrrec equivalent al de cap superior de la policia a Catalunya). Va perseguir amb un cert autoritarisme les posicions insurreccionals llibertàries i les mobilitzacions anarcosindicalistes.


Quan Lluís Companys proclamà la República Catalana fou un dels organitzadors de la jornada revolucionària del 6 d'octubre del 1934. Per aquests fets, s'ha d'exiliar a França, Amèrica, Alemanya, Bèlgica i finalment Andorra. Amb l'entrada de la nova coalició d'esquerres al govern de Madrid, retorna el 1936 i es dedica a la reorganització de les Joventuts d'Estat Català.

El dia 28 d'abril del 1936, a dos quarts de dues de la tarda, va ser mort juntament amb el seu germà Josep Badia i Capell al carrer Muntaner de Barcelona per un grup encapçalat per Justo Bueno, un delinqüent amb vincles amb grups anarquistes en un fosca operació del la qual mai s'han aclarit les motivacions.

Rànquings
 1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
 2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
 3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
 4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
 5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
 6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
 7. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
 8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
 9. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
 10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid