Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Només IU i BNG voten en contra de la guerra a Líbia, mentre que ERC i ICV hi voten a favor

 

El Congrés dels Diputats ha avalat aquest dimarts l'enviament de tropes espanyoles a la guerra a Líbia, la legitimitat de la qual ara la mateixa OTAN i la Lliga Àrab ja posen en dubte. Amb tot, això no ha estat impediment perquè totes les forces parlamentàries catalanes, fins i tot els "pacifistes" d'ICV-EUiA -amb l'oposició dels segons de la coalició-, hagin votat a favor d'aquesta guerra.

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha comparegut a la cambra baixa per explicar els detalls de l'operació i sol·licitar el permís de les Corts. Així, PSOE, PP, CiU, PNB, ERC, ICV, CC i UPyD hi han votat a favor, mentre que el BNG i IU hi han votat en contra.

22/03/2011 14:11 Drets i Llibertats

336 vots a favor, 3 en contra i una abstenció a l'enviament de tropes espanyoles a Líbia per un període de tres mesos prorrogable. Segons Zapatero es tracta d'una decisió fonamentada en la "legalitat i la legitimitat" que s'emmarca en un context històric de la "primavera àrab".

Llamazares: "Es busca controlar el pati del darrere"

Només el portaveu d"IU, Gaspar Llamazares i els dos diputats del BNG han votat en contra de la participació espanyola a l'operatiu. El portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, ha pujat a l'hemicicle amb un cartellet amb el lema "No a la Guerra" i ha criticat durament la decisió. En aquest sentit, ha recordat que "la democràcia i els drets humans no s'imposen amb la guerra". "Qui l'ha vist i qui el veu", ha dit Llamazares, que ha afirmat que en la decisió d'intervenir a Líbia han pesat més els interessos geoestratègics que no pas la defensa de la població civil. Així mateix, ha remarcat que al món hi ha 32 països amb característiques molt similars a Líbia amb tirans despòtics que exterminen a part del seu poble, i que no obstant això no s'hi bombardeja. Llamazares ho té clar:  el que es busca a Líbia es '"controlar el pati del darrere" i "governar els canvis al Mediterrani i garantir el futur de l'energia".

La guerra, ha destacat, "provoca més patiment, desplaçament de població, encona els conflictes, però hem optat per aquesta estratègia perquè el nostre objectiu no són els drets humans sinó la defensa dels interessos".

Tot i que la Lliga Àrab -que estava a favor de la resolució de l'ONU- va denunciar la matança de ciutadans libis, Zapatero ha insistit que els combats es fan "per protegir els civils".

Zapatero ha comparegut al Congrés un cop iniciats els combats i amb quatre F-18 espanyols ja integrats a les forces de l'OTAN que estan actuant a l'operatiu de Líbia. El president espanyol va comprometre divendres la participació dels efectius espanyols i les bases de Rota i Morón en el marc de l'entrevista que va mantenir amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon. A més, ha ofert dispositius navals i aeris a les forces de l'OTAN. A banda d'un submarí que ja està desplegat davant les costes de Líbia, el Ministeri de Defensa ha posat sobre avís un patruller per si s'hagués de mobilitzar. La missió d'aquests dos efectius seria evitar tràfic d'armes a Líbia. Pel que fa a les forces aèries, l'estat espanyol estaria en disposició de cedir entre quatre i sis avions de combat.

Zapatero, que va avançar que l'Estat tindrà una "contribució important" a les operacions i el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, era partidari fins i tot de passar per alt la petició al Congrés atesa la "urgència".

Per saber-ne més:

La Lliga Àrab es desmarca ara de la guerra contra Líbia perquè es maten innocents 

Mig miler de persones es manifesten a Barcelona en contra de la intervenció miliatar a Líbia 

 

 

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid