Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les "Quatre Columnes" a Montjuïc

Aquest matí, més de tres mil persones han donat suport  a l’acte de restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch a la muntanya Montjuïc, a Barcelona. Crits d’independència han amenitzat la celebració, davant la incomoditat de les autoritats presents.
 
Després de quasi deu anys de mobilitzacions, aquest matí finalment han estat restituïdes a Montjuïc les quatre columnes de Puig i Cadafalch que, pel fet de representar les quatre barres de la nació catalana, havien estat enderrocades l’any 1928 durant la dictadura espanyola del general Primo de Rivera. 

27/02/2011 22:45 Drets i Llibertats
L’acte ha comptat amb presència institucional de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona, una presència no exempta de cinisme. Les paraules ensucrades d’avui, del batlle actual de Barcelona, no han fet oblidar les resistències a ultrança que els organitzadors, la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, han trobat permanentment en el consistori barceloní.
 
Les columnes han estat finalment emplaçades en un lloc adequat, pròxim al lloc original, després de diferents intents de l’ajuntament barceloní de col·locar-les en àrees excèntriques de la ciutat, o bé d’emplaçar-les de perfil (de manera que passessin desapercebudes).

L’acte ha comptat amb una participació popular important de milers de persones. Crits d’independència de la nodrida assistència han amenitzat la celebració, davant la vistent incomoditat de les autoritats presents.
 
Els socialistes censuren el text de la placa
Els impulsors del procés han treballat sempre amb el lema 'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps', un frase que és vista amb bons ulls pels grups de CiU i ERC a l'Ajuntament de Barcelona, però a darrera hora el grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, i en concret el 4t tinent d'alcalde i responsable d'urbanisme i infraestructures, Ramon García-Bragado, ha forçat un lema alternatiu que només defensen els socialistes, 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya'.
 
La Xarxa d'Entitats afirma que 'els ajuntaments vénen i van' i la placa 'no quedarà així'. Segons han explicat les entitats promotores a directe!cat, Bragado els havia promès que la placa ja estava feta i preparada per col·locar amb el lema del consistori, però es podria 'refer'. Però a la pràctica no hi ha hagut possibilitats de refer ni consensuar cap solució intermèdia, cosa que ha fet que la Xarxa d'Entitats titlli aquesta promesa de Bragado de 'maniobra de distracció' i s'han mostrat molt enutjats per la 'política de fets consumats del consistori'. Així, la placa commemorativa al gust del PSC ha estat la que inaugurarà les columnes tot i que els impulsors de la reconstrucció asseguren que 'no quedarà així' i recorden que no han treballat durant gairebé nou anys perquè ara el procés s'acabi amb gust agredolç. Recorden que 'els ajuntaments vénen i van' en referència als pronòstics electorals del PSC a les properes municipals i asseguren desafiants que 'això no quedarà així'. Malgrat tot, es mostren 'molt satisfets' per la inauguració d'aquest diumenge ja que quan van començar a reclamar la restitució d'aquest monument molta gent no pensava que s'arribés fins on ho han fet. 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid