Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El codi ètic de la CUP posaria fi al clientelisme i la conxorxa política que ha dominat Badalona

cupbadalonacodietic_005La Candidatura d'Unitat Popular (CUP Badalona) ha fet públic el seu “Codi ètic i de conducta de càrrecs electes i de lliure designació”. El document és d'obligat compliment pels candidats de la CUP que surtin elegits i conformin el seu Grup Municipal a partir del proper mes de maig.

 

El codi ètic és un document que regula la pràctica política dels càrrecs electes i de lliure designació a l'Ajuntament en aspectes com el sou màxim, la limitació de mandats o el finançament de projectes d'entitats. Els membres de la CUP amb aquest text volen que l'activitat política a la seva ciutat pugui anar més enllà de l'estricte compliment de la legislació vigent.

14/02/2011 23:47 Política

cupbadalonacodietic_011Amb aquest compromís,  la CUP és la primera formació política a Badalona en més de 30 anys de democràcia que va més lluny proposant una regulació transparent i audaç. Tenint en compte la pràctica política i la gestió pública municipal clientelar i poc neta dels governs de Joan Blanch, Maite Arqué i Jordi Serra en tots aquests anys, es pot parlar en propietat que som davant d'una proposta 'revolucionària', que podria suposar un veritable sotrac en la vida politica i ciutadana local.

El text comença declarant que els càrrecs electes de la CUP es comprometen a “treballar a favor de la ciutat amb rigor i transparència”, de manera que la seva presència institucional pugui ser alhora “mostra del desenvolupament de l'activitat política amb honestedat i compromís de servei a la ciutadania”, una declaració de principis que a Badalona -ciutat on el cas Pretòria ha passat de puntetes- és ja tot un agossarat programa.

Ahir els 7 primers candidats de la llista per Badalona de la formació independentista signàren públicament el document. Abans de la signatura Toni Flores i Marta Farrés, membres de la candidatura, llegiren els punts de compromís amb la ciutadania que contempla aquest codi ètic.

 

Segons  Francesc Duran, cap de llista de la formació, “en un moment en que la ciutadania se sent molt allunyada de la classe política professional i en que cada cop coneixem més casos de corrupció en ajuntaments, des de la CUP apostem per l'honestedat i la transparència a l'hora de regular la nostra actuació a l'Ajuntament de la ciutat”. Així mateix, Duran ha afegit que “fem públic aquest document a 3 mesos de les eleccions municipals i demanem a la resta de formacions polítiques que també ho facin per tal que la ciutadania pugui saber quin serà el comportament dels seus càrrecs públics”. En cas de no compliment o vulneració d'aquestes normes, els candidats de la CUP es comprometen a dimitir.

Aquest  codi ètic especifica, entre d'altres, el sou net màxim que cobraran tant els càrrecs electes com els de lliure designació que proposen que sigui 2,5 vegades el salari mínim interprofessional, revisable anualment. Cal remarcar que els càrrecs de confiança -58 a Badalona- cobren una mitjana de 3.771 euros al mes. Un sou que dobla amb escreix el salari mig català. Respecte als sous d'un càrrec electe a l'Ajuntament de Badalona van dels 5.000 i escaig d'un regidor amb delegació als quasi 7.500 de l'alcalde. Per altra banda, el grup municipal de la CUP renunciarà a 1 dels 2 càrrecs de lliure designació dels que podria disposar. Això suposarà un estalvi de quasi 50.000 € per l'Ajuntament, segons ha remarcat el cap de llista, Francec Duran. Així mateix, els càrrecs electes i els de lliure designació cobraran exactament el mateix pel mateix nombre d'hores de feina.

 

El temps màxim de dedicació pública tant per càrrecs electes com de lliure designació també es contempla en la proposta electoral de la formació independentista: serà de 8 anys (dos legislatures). A més, cada any -no tant sols a començament de legislatura-, totes les persones representants de la CUP es comprometen a fer pública la seva declaració de béns, activitats econòmiques i possibles incompatibilitats. Cap d'aquestes persones ocuparà, en cap cas, un càrrec en alguna Junta directiva d'entitats o fundacions de la ciutat.

El cas es que les propostes no s'aturen aquí i el grup municipal de la CUP publicarà periòdicament el seu estat de comptes. Un cop pagats els sous i cobertes les despeses de l'organització, es destinarà l'import restant a projectes o entitats que fomentin la unitat popular a la ciutat. El procés que decidirà a quin projecte van a parar aquests diners, serà obert a la ciutadania i participatiu.

  Una altra mesura del codi ètic que ha subscrit la CUP serà incentivar el treball del personal que ja treballa dins de l'Administració. Per acabar, les persones signants d’aquest document, per la seva condició de càrrec electe o de lliure designació, no acceptaran regals que puguin suposar un tracte de favor.

L'acte de presentació del document de codi ètic va finalitzar amb la signatura del mateix per part de les 7 persones que encapçalen la llista de la CUP Badalona a les eleccions municipals del proper mes de maig.


Per a saber-ne més:

Presentació del “Codi ètic” de la CUP de Badalona

La CUP Badalona es reunirà amb les entitats de la ciutat

La CUP presenta al·legacions al pressupost badaloní per actuar contra les retallades socials

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid