Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El president antiguerra de l'Iraq va oferir als EUA augmentar la seva presència militar a l'Estat

L'actual president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha demostrat moltes vegades que les seves polítiques no disten tant de les del seu predecessor, José María Aznar.

Però Wikileaks n'ha revelat una de nova: el president que estava en contra de la guerra de l'Iraq, un dels factors juntament amb l'11-M que van possibilitar l'accés de Zapatero al govern pel descrèdit que la manca d'armes de destrucció massiva al país asiàtic va sotmetre Aznar, és tan amant de la guerra com el del bigoti.

08/12/2010 11:33 Internacional
Segons fa públic avui El País -un dels diaris que filtren la informació recollida de Wikileaks- Zapatero es va afanyar a caure bé al president dels EUA, Barack Obama, oferint-li ara fa dos anys quan el nord-americà va accedir a la Casa Blanca reforçar la presència militar nord-americana a l'estat espanyol. Per fer-ho li va oferir instal·lar una base militar a Cadis. En concret, li va oferir d'entrada enfortir la seva presència militar a la base de Rota i fins i tot instal·lar allà el recentment creat comandament del Pentàgon per a Àfrica (AFRICOM).

Per a Zapatero es tractava de tancar com més aviat millor la tensa etapa viscuda amb George Bush, d'afermar la relació amb el seu successor demòcrata amb el qual, segons es creia a La Moncloa existien moltes afinitats.

"Totes les portes estan obertes per a vostè", li va llançar Zapatero a Alan Solomont, el nou ambaixador dels EUA a Madrid, al qual va rebre per primera vegada a la Moncloa el 22 de gener passat. "He dit al meu equip que l'ambaixador dels EUA a Espanya i el representant personal del president Obama no és un altre ambaixador més sinó algú especial", va afegir.

"Espanya està oberta a incrementar la presència dels EUA a la base naval de Rota (Cadis) perquè serveixi als objectius del AFRICOM", va escriure Solomont a la nota que resumeix les seves dues hores d'audiència amb Zapatero.

El sisè comandament militar del Pentàgon

L'AFRICOM és el sisè comandament militar regional del Pentàgon. El va crear el 2007 i es consagra específicament a l'Àfrica. La seva seu provisional està a Stuttgart (Alemanya). El comanda el general William Ward i és operatiu des del 2008. El seu objectiu oficial és ajudar els exèrcits africans a millorar la seva eficàcia i coordinar-se entre ells i amb els EUA per lluitar contra el terrorisme, la pirateria i el crim organitzat.

Després de fer el seu oferiment general, el president va preguntar a l'ambaixador "si el Govern dels EUA seguia interessat en instal·lar l'AFRICOM o un dels seus components" a Rota. La base d'utilització conjunta de Rota és una de les opcions estudiades com a seu de l'AFRICOM, però Washington no ha pres encara una decisió.

Per als EUA, Rota i Morón (Sevilla) -l'altra base compartida- són "plataformes estratègiques a mig camí entre EUA i l'Afganistan i l'Iraq", segons la seva ambaixada. Cada any, els avions militars nord-americans fan 4.000 vols a Espanya i es registren 250 atracades als molls de Rota.

L'entusiasme de Zapatero no va decaure durant la conversa. Va concloure l'audiència amb el nou ambaixador "descrivint-se a si mateix com un apassionat estudiós, des de fa molt de temps, de la política (...)". "(...) Segueixo admirat i fascinat l'escenari polític nord-americà".


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid