Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
27-G: Avui, vaga general al Principat

Avui hi ha convocada una vaga general al Principat que complementa les diverses convocatòries de lluita que s'han anat produit i es produiran aquest mes de gener arreu del país. Malgrat les nombroses jornades de lluita, la vaga general d'avui es preveu especialment intensa a l'àrea metropolitana de Barcelona.

A dos quarts de sis de la tarda una manifestació partirà dels Jardinets de Gràcia i transcorrerà per Pau Clarís, Via Laietanan i acabarà davant la seu de Foment del Treball. A més, durant tot el dia la vaga es notarà especialment en el sector transports de Barcelona, metro i autobús, on la CGT és majoritària.

27/01/2011 01:17 Laboral

D'altra banda, des de l'Assemblea de Barcelona i en coordinació amb la CGT, CNT, COS i Solidaritat Obrera, s'han realitzat tres convocatòries unitàries per la jornada de vaga general del 27 de gener. La primera ha començat a la mitjanit a la plaça Universitat de Barcelona, on s'ha començat a informar a la gent de la vaga contra la reforma de les pensions. Una estona més tard, a les cinc del matí els piquets informatius actuaran a les portes de les cotxeres d'autobusos de la ciutat.

A dos quarts d'una del migdia, a Plaça Sant Jaume, hi haurà el piquet central que servirà de punt de trobada dels piquets a Barcelona per la vaga del 27 de gener, de manera que després del que es faci durant el matí de cara al migdia coincideixin els diferents piquets en aquest punt per tal de continuar amb la seva tasca. En acabat serà hora per la manifestació.

Un 30% de plantilla de TMB secunda la vaga

Segons les estimacions del membre de Comitè d'Empresa del Metro de Barcelona, Jose Ángel Ciércoles, un mínim d'un 30% de la plantilla ha decidit secundar la vaga i no anirà a treballar. Aquesta xifra només inclou els afiliats a la CGT, però alguns treballadors no sindicats o de les bases d'altres sindicats podrien sumar-se a la convocatòria. Pel que fa als conductors d'autobusos, Saturnino Mercader, delegat de la CGT, ja ha confirmat que més d'un 50% de la plantilla no anirà a treballar i des del Comitè de Conveni s'organitzaran piquets a les principals cotxeres de la ciutat de Barcelona a partir de les 4 de la matinada.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), de fet, ja ha avisat que la prestació dels serveis es pot veure alterada durant aquesta jornada.

Uns serveis mínims abusius

Malgrat que només els sindicats combatius han convocat, el Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims que han estat considerats un abús pels convocats. Tant és així que ha decretat a autobusos de TMB uns serveis mínims que tripliquen els de la vaga de CCOO i UGT del 29 de setembre passat.

Així, els serveis mínims dictaminats per la Vaga del 27 gener 2011 són del 33% del servei durant tot el dia. A la Vaga de CCOO i UGT del 29 setembre de 2010 els serveis mínims dictats pel Departament de Treball van ser d'un 25% de 6:30 a 9:30 i d'un 25% de 17:00 a 20:00.

En aquest sentit, la CGT de Transports Metropolitans de Barcelona denuncia el sabotatge i discriminació del Departament de Treball en relació a la vaga i considera que "aquest sabotatge institucional contra la llibertat de vaga deixa ben clar fins on arriba el cinisme i la hipocresia del nostre fals Estat de Dret". A més, denuncia que només respecta la vagues convocades pels sindicats subvencionats pel govern, i alerta que d'aquesta mesura s'impedeix que els treballadors puguin exercir el seu dret a secundar la mobilització a la qual estan convocats.

Quant als serveis mínims, Rodalies i Regionals hauran de garantir almenys la circulació d'un terç dels viatges previstos, així com el bus i el metro de Barcelona i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En l'ordre signada pel conseller Francesc Xavier Mena, es recorda que el moviment de viatgers i desplaçaments no es produeixen únicament en les hores punta i que, per això, cal garantir un desplaçament d'anada i tornada al llarg de tot el dia. 

El Departament de Treball ha establert més serveis mínims en altres sectors, com en les ràdios i televisions públiques, que han de tenir un funcionament d'almenys del 50%; l'assistència a vehicles avariats i accidentats i que es garanteixi el transport de mercaderies imprescindibles per abastir els serveis sanitaris o de productes que no puguin conservar-se més enllà de 24 hores.

Als centres de la Xarxa Sanitària d'Utilització pública (XUP), els serveis d'urgències i les unitats especials han de funcionar amb normalitat, i els pacients tindran el dret de ser atesos, segons dicta l'ordre. En cas d'un tractament de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital, s'haurà de seguir el criteri del facultatiu que atén el malalt.

En el cas de l'atenció telefònica d'urgències i emergències, el servei s'ha d'establir amb el personal 'necessari i imprescindible per poder fer les comunicacions de forma imprescindible', mentre que els cossos de seguretat i extinció d'incendis han de tenir una plantilla equivalent a la d'un dia festiu

"Explosió de ràbia"

Aquesta actuació per part dels responsables polítics de la Generalitat de Catalunya al Departament de Treball pot conduir, segons ha alertat la CGT, "en una explosió de ràbia entre els treballadors/es d'autobusos de TMB". Així, denuncia que "no només els mitjans de comunicació estan invisibilitzant la vaga del 27 de gener i les protestes contra la reforma de les pensions, sinó que a més el Departament de Treball està sabotejant el Dret a Vaga". 

Durant tot el dia, l'actualitat de la vaga es podrà seguir a través de l'agència 29-S.

Convocatòries per avui

València (l'Horta): Manifestació unitària a les 19h, des de la Plaça de l'Ajuntament

Tarragona: La Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, integrada per sindicats i diversos col·lectius de Tarragona i de Reus, convoca dijous 27 de gener una manifestació a la Imperial Tàrraco. La manifestació començarà a les set de la tarda.

Barcelona
0:00 h. Pça. Universitat (secció sindical autobusos TMB)
08:30 C/ Torrent de l?Olla núm. 218-220 (Medi Ambient, Ajuntament BCN) (secció sindical Parcs i Jardins)
12:30 Pça. Sant Jaume (seccions sindicals Ajuntament BCN, Diputació, Parcs i Jardins)
17:30 h. Manifestació a Jardinets de Gràcia (Passeig de Gràcia /Av. Diagonal). Convoquen: CGT-Catalunya, CNT-Catalunya, COS i Solidaritat Obrera

Garraf:
Vilanova i la Geltrú: Pça. de la Verge de les Deu 12h. Concentració. Convoca CGTi Assamblea pels
Drets Socials del Garraf

Tarragona:
La Federació local de Tarragona es concentrarà al local a les 10 h.
19 h. Manifestació. Pça. Imperial Tarraco (Tarragona)

Manresa:
Manifestació: 11:30 h. C/ Sant Fruitós , 1-3. Vora Carrer del Bruc i prop de Carrer Barcelona.
Des de la CGT a Manresa, us convidem amb d´altres agents socials de Manresa i persones a títol individual , a concentrar-se davant la Seu de la Seguretat Social a Manresa, en el dia de la convocatòria de Vaga General, a manifestar el rebuig davant la reforma laboral, la reforma de la seguretat social i la reforma deles pensions que apunta a desmantellament sistema públic i que negocien el govern del PSOE, la CEOE i els sindicats
CCOO i UGT, davant la Seu de la Seguretat Social a Manresa.

Lleida:
18:00 h. Manifestació, des de la Delegació del Govern de Catalunya (Carrer Lluis Companys) fins a la Subdelegació del Govern central.

Terrassa:
09:00 h. Concentració / cercavila. Passeig Comte d'Egara
 
{youtube}wkxWC4JUtiw{/youtube}
 
{youtube}GlRsXm8GKR8{/youtube} 

 

Per saber-ne més:

Jornada nacional de lluita el 27 de gener i vaga general al Principat
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid