Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'assalt de l'exèrcit marroquí al campament sahrauí provoca morts i centenars de ferits

L'exèrcit marroquí ha entrat a la força aquest dilluns al campament de resistència sahrauí d'al-Aaiun per desallotjar-lo, posant punt i final a la protesta més gran contra l'ocupació marroquina dels últims 30 anys.

 

El desallotjament ha provocat com a mínim una desensa de víctimes mortals i centenars de ferits, tot i que la xifra podria augmentar. L'exèrcit marroquí ha destruït el campament completament i els sahrauís que hi vivien han estat desallotjats violentament. (Imatges)

08/11/2010 23:59 Internacional

 

L'exèrcit i la policia marroquines han desmantellat el campament que 20.000 sahrauís van aixecar fa dues setmanes per reclamar els seus drets i reivindicar l'autodeterminació com a poble. Acte seguit, no només s'han registrat disturbis al campament, ubicat a 15 quilòmetres d'al-Aaiun, sinó també a la mateixa ciutat.

 

A al-Aaiun quan s'ha sabut el que passava al campament la gent ha sortit al carrer. Les protestes també són molt virulentes, amb barricades al carrer per barrar el pas a la policia marroquina.

 

massacreEl Front Polisari ha qualificat de "declaració de guerra" el discurs que ha pronunciat el rei en commemoració de la Marxa Verda ara fa 35 anys. Mohamed VI ha subratllat que el Sàhara Occidental és del Marroc. La Marxa Verda és la caminada que van fer a través del desert ciutadans i soldats marroquins el 1975, després que l'estat espanyol abandonés el Sàhara Occidental i el deixés en mans de l'estat marroquí. Simbolitza l'annexió dels territoris sahrauís al regne alauita.


El Marroc justifica la intervenció

De la seva banda, l'estat marroquí, a través de l'agència de premsa oficial MAP, explica que "les forces de l'ordre, sota la supervisió de les autoritats judicials i respectant les regles jurídiques vigents, han detingut elements que amenaçaven a persones del campament".

 

L'estat espanyol, també responsable

 

campament1L'activista sahrauí Aminetu Haidar ha afirmat que "Espanya és responsable de tot el que està passant al Sàhara Occidental" i ha advertit que li pertoca "jugar el seu paper a la causa sahrauí i assumir la seva responsabilitat" ja que el Sàhara Occidental és "un poble que està en perill".

 

En resposta a les peticions de diàleg que ha fet la ministra d’afers estrangers espanyola, Trinidad Jiménez, Haidar s'ha preguntat "quin diàleg hem de mantenir mentre les autoritats marroquines estan practicant el terrorisme d’estat contra una població civil?".

 

D'altra banda, ha afirmat "que el que està passant és una humiliació a l’emissari de les Nacions Unides al Marroc" ja que el Marroc "no rendeix compte a les Nacions Unides ni a ningú". En aquest sentit, ha dit que s'han de fer pressions i obligar al Marroc a aplicar la legalitat internacional al seu territori.
 
Concentracions de protesta
 
Unes 300 persones s'han concentrat aquest dilluns al vespre a davant del consolat del Marroc a Barcelona per protestar contra l'actuació policial del regne alauita al campament a d'Agdaym Izik i a la ciutat d'al-Aaiun. També hi ha hagut concentracions a València i Palma.
 
Els manifestants han cridat consignes en contra del règim de Mohamed VI, titllant-lo d''assassí' i han reclamat a l'estat espanyol que intervingui per aturar el conflicte. Els manifestants han onejat banderes sahrauís i han mostrat fotografies de l'adolescent abatut a trets fa uns dies per la policia marroquina al campament dels afores d'al-Aaiun "Prou repressió", "Mohamed, el Sàhara no és teu", "Marroc assassí", "Es veu es sent, el Sàhara és present" són algunes de les consignes que han cridat els més de 300 sahrauís que s'han concentrat davant del consolat del Marroc a Barcelona aquest dilluns al vespre, en una protesta que s'ha dut a terme sense incidents. A més de sahrauís, també hi havia desenes de ciutadans catalans que donen suport a la causa del Sàhara Occidental.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid