Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Jo no t'espero 1 - Papa 0

TV3 ha estat obligada a no mostrar imatges aèries del centre de Barcelona, de la ruta que ha fet el papamòbil per transportar Benet XVI de la catedral de Barcelona a la Sagrada Família, i ha ocultat la minsa acollida que ha rebut el pontífex.

Per contra, s'ha vist obligada a centrar la seva desproporcionada cobertura a l'arquitectura de la Sagrada Família, ja que ha estat l'única cadena del món que disposava del senyal en exclusiva per emetre per primera vegada l'interior acabat del temple. La societat ha ignorat la tan anunciada visita del pontífex, que ha comptat amb una inversió milionària, i ha estat seguida únicament pel públic ultrarreligiós.

07/11/2010 21:11 Drets i Llibertats

papa4L'Arquebisbat de Barcelona havia estimat una presència de 400.000 persones, però les primeres dades apunten a una xifra de 15.000 persones, pocs curiosos, la majoria fidels. Ara bé, la Guàrdia Urbana ho apuja fins a 150.000, igualment molt lluny de la xifra esperada. De fet, ha sorprès la rapidesa amb la que ha circulat el papamòbil en el seu trajecte de la Catedral a la Sagrada Família, i molta gent que s'ha estat durant hores dreta per veure el Papa dins del seu vehicle oficial s'ha queixat, tal com ha recollit TV3.

22 hores s'ha estat el pontífex a la ciutat, des que aterrés dissabte al vespre a Barcelona provinent de Santiago de Compostel·la, on va ser més seguit que a Barcelona. Benet XVI ha estat rebut pel president de la Generalitat, José Montilla i el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i s'ha reunit amb els reis espanyols i el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, que s'ha traslladat a Barcelona a última hora quan Joseph Ratzinger ja partia cap a Roma. Durant el dia però, han estat moltes les autoritats catalanes i líders polítics que s'han acostat a la Sagrada Família per seguir la consagració del temple.

TV3: Un desplegament desproporcionat i poc fidel a la realitat

papa8El poc interès ciutadà no ha estat directament proporcional a la cobertura que la televisió pública ha fet de la visita del Papa. Avui TV3 ha viscut un dels desplegaments mediàtics més importants de la seva història amb un operatiu multidisciplinari on han treballat equips de les diferents àrees de la cadena. TV3 ha cobert el recorregut de Benet XVI pels carrers de Barcelona i la cerimònia posterior dedicada a la Sagrada Família. La cadena no ha fet públic el pressupost invertit en aquest desplegament especial.

TV3 ha muntat un dispositiu complet amb els últims avenços tecnològics que ho han permès veure com si l'espectador fos al centre de tot el que passa. Un dels elements més importants del desplegament eren les visions aèries. Tanmateix, atesa l'afluència moderada de públic, TV3 ha censurat les visions aèries. La funció del desplegament milionari era la de retransmetre detalladament tot el que s'ha viscut a Barcelona, però no ha estat ben bé així, ja que s'ha posat de manifest que el que es pretenia era transmetre una imatge plàcida de la visita, sense dissidència, amb els carrers desbordats de gent i sense cap engruna de crítica a la figura del líder ultrarreligiós. Així ho palesa també el fet d'intentar gravar plans que ocultessin els espais buits i donessin la impressió de grans masses de gent, quan no era així. No s'ha retransmès objectivament la visita, evidenciant així el salt que hi havia entre l'interès del espectadors de la cadena nacional i l'exagerat desplegament que ha fet TV3.

La televisió pública ha justificat el desplegament pel fet de disposar del senyal internacional per mostrar la Sagrada Família al món, però el fet de silenciar la buidor dels carrers poc té a veure amb això. D'altra banda, una càmera situada davant del papamòbil ha permès mostrar tots els detalls del recorregut pels carrers de la capital catalana. Una "spidercam" ha recorregut la nau central de la Sagrada Família per mostrar al món en exclusiva les primeres imatges de l'interior acabat, amb la seva grandiositat, i tot un seguit de microcàmeres han captat tots els detalls d'un esdeveniment que es planejava històric però que ha passat més aviat desapercebut per la immensa majoria dels ciutadans del Principat.

La cerimònia de dedicació de la Sagrada Família, a la qual només han pogut accedir els equips de TV3, s'ha cobert en alta qualitat amb un total de 32 càmeres i equips de 3D. Per contra, s'ha ofert només un vídeo de 35 segons a les múltiples protestes que s'han viscut avui a Barcelona i relacionant-ho amb uns "incidents" inexistents o provocats només pel control policial. En definitiva, els defensors dels drets humans han estat silenciats, mentre que el representant d'una institució lligada a valors com l'homofòbia, la misogínia, la pederàstia, l'antiavortisme, etc., ha estat exalçat, homenatjat i aplaudit.

Només 15.000 persones 

papa5Segons unes primeres informacions del setmanari Directa a les que ha tingut accés Llibertat.cat, els primers càlculs assenyalen que el nombre de fidels que han saludat el Papa no superaria les 15.000 persones. La densitat de persones ubicades a banda i banda de les tanques de la Via Laietana i els carrers Pau Claris, Diputació i Marina oscil·lava entre un màxim de 3/4 fileres i un mínim on s'observava trams de 5-10 metres amb cap persona, a la franja baixa dl recorregut. Si s'acceptés com a valor mitjà la xifra de dues fileres distribuïdes al llarg de tot recorregut (encara que aquest valor seria a la part alta de la forquilla), i tenint en compte que el trajecte ha estat de 3.500 metres, la quantitat màxima de fidels hauria estat de 7.000 per cadascun dels laterals del recorregut.

A diferència d'altres concentracions humanes multitudinàries que ha viscut Barcelona, la poca afluència de gent facilitat el recompte i deixa uns marges d'error baixos a l'hora de computar els assistents. En conclusió, la suma de les dues bandes no pot superar en cap cas el valor de 15.000 persones. Cal recordar que els càlculs que a priori havia previst l'arquebisbat de Barcelona, parlaven de més de 400.000 persones.

El pontífex ha passat la nit a l'arquebisbat de Barcelona, i d'aquí ha fet ruta fins a la Sagrada Família passant per la Via Laietana i els carrer Pau Claris, Diputació i Marina fins arribar al temple. No obstant això, l'afluència als carrers de la capital catalana no ha estat l'esperada per l'Arquebisbat de Barcelona, que havia xifrat en 400.000 els assistents. Benet XVI ha dinat amb bisbes i cardenals i a la tarda ha visitat la residència de nens discapacitats Nen Déu.

El recorregut del Papa des de la plaça de la Catedral fins a la Sagrada Família no ha aconseguit ni de lluny omplir els carrers de Barcelona. Els únics que l'han anat a veure han estat fidels ultrarreligisos: Famílies nombroses, alumnes d'escoles i instituts, agrupacions religioses i també turistes que han aprofitat l'estada a la ciutat per apropar-se a veure el Papa. Per això la poca gent que hi havia ha acompanyat Ratzinger amb càntics religiosos, banderoles i els colors del Vaticà.

Un ésser anacrònic (misogin, homòfob, encobridor de pederastes, etc.)

papa2Joseph Ratzinger no ha ni condemnat l'homofòbia, ni la misogínia, ni la desproporcionada despesa econòmica per rebre'l i protegir-lo, ni l'antiavortisme, i ha seguit encobrint la pederàstia que afecta la institució que representa. Lluny de tot això, ha vingut a Catalunya a moralitzar i a donar lliçons on ha condemnat el laïcisme i l'avortisme i ha defensat la família tradicional com a única opció possible. Això després que ahir comparés l'anticlericalisme actual amb el dels anys trenta, quan no hagués ni pogut aterrar.

Fins i tot no s'ha estat de criticar la sanitat. Ha estat durant la visita a l'obra benèeicosocial Nen Déu, al barri del Guinardó de Barcelona, dedicada a l'atenció de nens amb Síndrome de Down i altres discapacitats. Durant el seu discurs ha demanat que els avenços de la sanitat "mai vagin en detriment del respecte a la vida i la dignitat humana", en referència a l'eutanàsia. En aquest sentit, ha apel·lat als religiosos que es dediquen a l'ensenyament, la beneficència o la cura de malalts i discapacitats.

Sobre l'avortament, l'ha condemnat, i ha demanat a l'Estat (laic) que la natalitat sigui "dignificada, valorada i que disposi de suport jurídic, social i legislatius". També ha demanat suport pels matrimonis entre un home i una dona.

De la seva banda, el cardenal Lluís Marítinez Sistach ha recordat que el centre Nen Déu ha donat des de la seva creació una gran importància a la vida, en tant que ha atès persones de diferents edats que necessiten d'atencions especials.

Jo no t'espero 1 - Papa 0

papa1Les queixes contra tot això s'han fet notar al llarg de tot el dia. La victòria del "Jo no t'espero" s'ha fet notar sobretot per les persones que han ignorat la visita, fet que ha donat com a resultat la poca afluència de gent a Barcelona malgrat el bombardeig informatiu i la inversió institucional vessada sobre aquesta visita. Tanmateix, d'altres grups de persones han fet que el "Jo no t'espero" fos sorollós i present.

Al voltant de 400 persones s'han manifestat a la plaça Universitat de Barcelona per mostrar el seu rebuig'a la visita del papa Benet XVI i al tracte que l'Església catòlica te amb les dones. Així, sota el lema '"Fora els rosaris dels nostres ovaris", dones i homes han expressat la seva discrepància amb crits de caire feminista i han mostrat pancartes contra l'esdeveniment papal i les tesis de la cúpula eclesiàstica. Disfresses que parodien el Papa, banderoles on es llegia el lema Jo no t'espero i cartells criticant Benet XVI o en favor de l'alliberament sexual i feminista han estat els protagonistes de la concentració, que s'ha desenvolupat sense incidents ni intervencions policials.

Mentre alguns fidels seguien la missa que Benet XVI, altres barcelonins protestaven, precisament, per la visita del pontífex a Barcelona. Convocades per col·lectius feministes, unes 400 persones s'han concentrat a les 11:00 del matí a pocs carrers del tram per on Benet XVI havia passat amb el seu papamòbil. Una portaveu de l'organització ha llegit un manifest pocs minuts després de l'hora d'inici de la convocatòria. En el seu missatge ha destacat el rebuig frontal a la política de l'Església i ha acusat la institució de ser "misògina", "homòfoba" i de no respectar els drets i les llibertats de les dones. A més, han clamat pel "dret al propi cos", han cridat en favor de "l'avortament lliure" i han reclamat que si Benet XVI volia visitar Barcelona, s'hi hauria d'haver pagat "ell o els seus".

papa3Enmig d'un ambient festiu, entre disfresses que parodiaven el Papa, mossens, monges, capellans i bruixes, i amb nombroses pancartes amb consignes contràries a la visita, la concentració ha transcorregut amb calma, sense incidents i ocupant la pràctica totalitat de la plaça. Entre els assistents, hi havia representants de col·lectius de dones, feministes, d'alliberament gai i lèsbic i ciutadans simpatitzants dels moviments d'ateisme i laïcisme.

De fet, al llarg del recorregut, Benet XVI ha pogut veure des del papamòbil que la "guerra de banderes" s'ha declarat a les façanes de Barcelona. En un mateix edifici, hi ha hagut penjades tant proclames a favor de la visita del Papa com en contra, banderes espanyoles, senyeres, amb els colors del Vaticà o, fins i tot, banderes del Barça.

També s'han viscut protestes en favor de les llibertats personals. En concret, més de 200 gais, lesbianes, bisexuals i simpatitzants del moviment d'alliberament homosexual han participat en la petonejada de protesta convocada al pas del Papa per la plaça de la Catedral per protestar contra l'homofòbia que atribueixen a l'Església catòlica que lidera Benet XVI. La convocatòria, feta a través de la xarxa social Facebook, ha estat organitzada per denunciar de manera pacífica, original i "amb picant, sensual i divertida rebel·lia" la postura del Papa i l'Església respecte dels drets dels homosexuals, bisexuals i transsexuals. Hi ha hagut moments de tensió i enfrontament verbal entre seguidors del Papa i els detractors del pontífex.

Just al moment en què Benet XVI sortia amb el seu vehicle, el papamòbil, del Bisbat i passava per la plaça de la Catedral de Barcelona, una botzina ha sonat donant senyal a l'inici de l'anomenat Queer Kissing Flashmob Event. Així, tots han començat un llarg petó entre persones del mateix sexe donant així compliment al programa de la protesta tal com estava previst. Els organitzadors de la petonejada han convocat als participants a la cantonada del carrer Doctor Joaquim Pou i la plaça de la Catedral, enmig de l'edifici de Catalunya Caixa i l'hotel Colom.

papa7Vint minuts després de la sortida del pontífex de la Catedral, els crits entre partidaris del Papa i detractors encara continuaven i han hagut d'intervenir els Mossos per separar els dos grups. Els primers han cridat lemes com "Aquesta és la joventut del Papa" i "Visca el Papa". A molts pocs metres, i separats per policia i mitjans de comunicació, els contraris a la visita del Papa exclamven "Jo no t'espero", "Pederasta qui no boti" i "Llibertat d'expressió, policia no". Amb aquesta acció, els organitzadors han volgut mostrar el rebuig del col·lectiu homosexual a la visita del Papa. I és que, segons la mateixa convocatòria, Benet XVI representa per ells una institució "que des de fa molts anys ha estat antagònica, per no dir enemiga, de les lluites pels drets sexuals i afectius de molts que no practiquen sexe exclusivament reproductiu, o que no estimen de la manera que a aquesta institució li sembla la correcta". "Volíem fer una acció que expressi el nostre descontent però no des de la violència, sinó des de la passió, la sensualitat i l'amor", asseguren els organitzadors.

La convocatòria va néixer a Facebook, on l'esdeveniment que l'anunciava va ser clausurat en dues ocasions, tot i que la xarxa social va tornar a obrir-lo després de les protestes de censura. De fet, només Facebook ha estat el fil conductor per la convocatòria, que no va tenir un punt concret de quedada dels participants fins el matí de dissabte, un dia abans de l'esdeveniment. Molts dels que han assistit a la petonejada han assegurat no conéixer's entre ells i haver acudit amb la parella o uns amics després d'assabentar-se per la xarxa social.

  {youtube}MXqUr-FmqqA{/youtube}

{youtube}auo5B39cIV8{/youtube}

{youtube}s9Kgds5HktY{/youtube} 

{youtube}jU6sboLSKdo{/youtube} 

 

Per saber-ne més:

Jo no t'espero: «La visita del Papa ha de servir per visibilitzar-nos» 

Els Mossos retenen manifestants antipapa perquè no s'acostin a la Catedral

La policia perd un dossier amb informació confidencial sobre la visita del Papa

"Una altra lectura de l'hoste", Pedrolo també estava en contra de la visita del Papa 

Milers de persones es concentren a Barcelona per rebutjar la visita papal 

Assumpta Escarp obliga la CGT d'autobusos a desconvocar la vaga d'autobusos

Els Ferrocarrils de la Generalitat faran vaga el dia de la visita de Benet XVI

Jo no t'espero: «La visita del Papa ha de servir per visibilitzar-nos»

"Jo no t'espero" seguirà lluitant per un estat laic l'endemà de la visita del Papa

La CUP de Barcelona anima a mobilitzar-se en contra de la visita del Papa

 

TMB demana que es prohibeixi la vaga d'autobusos convocada per la visita de Benet XVI

La CGT convoca una vaga d'autobusos el dia de la visita de Benet XVI 

Més d'un milió i mig d'euros per garantir una visita papal plàcida

El col.lectiu "Jo no t'espero" prepara el rebuig al Papa Benet XVI 

 

 

nazi

 

ratzinger_petit

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid