Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
París homenatja Ferrer i Guàrdia col·locant una placa a la casa on va viure

Tal dia com avui fa 101 anys fou afusellat el pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia. Amb motiu d'aquesta efemèride, l'Ajuntament de París ha homenatjat la seva figura col·locant una placa commemorativa a la façana de l'edifici parisenc on va viure.

Defensor dels ideals republicans, Ferrer i Guàrdia es va haver de refugiar a París després que va fracassar el cop d'estat militar contra la monarquia del 1886. A la capital francesa hi va viure 15 anys, període durant el qual va dissenyar les bases de l'Escola Moderna que fundaria més tard a Barcelona i que revolucionaria l'educació primària.

13/10/2010 20:45 Drets i Llibertats
Més d'un centenar de persones han assistit a l'acte de col·locació de la placa, que s'ha instal·lat al número 26 del carrer Richer de París. La inscripció recorda Ferrer i Guàrdia com un pedagog "llibertari, anarquista, francmaçó i lliure pensador" que va fundar l'any 1901 l'Escola Moderna, d'ensenyament "racionalista, mixt i laic". La placa subratlla que Ferrer i Guàrdia va ser acusat "injustament" d'estar darrera dels fets de la Setmana Tràgica de Barcelona i executat el 13 d'octubre del 1910 al castell de Montjuïc.

El pedagog catalana va ser una persona influent a la París del finals del segle XIX i la seva execució per la monarquia espanyola va desencadenar concentracions massives al centre de la capital francesa.

L'Escola que va fundar, que va tenir una influència mundial, es basava en l'educació racionalista i laica, amb classes mixtes, de nens i nenes, i d'estrats socials diferents. Posava l'èmfasi en la formació de la persona, adaptada a la psicologia de cada nen, i en la promoció de l'esforç sense necessitat d'usar el càstig.

Per saber-ne més:

Actes en el Centenari de l'afusellament del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia 

 

Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid