Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La xifra d'aturats/des segueix creixent als Països Catalans i supera el milió i mig de persones

Les dades del ministeri espanyol de Treball sobre l'evolució de les xifres d'atur als Països Catalans certifiquen que la destrucció d'ocupació segueix imparable i que la reforma laboral és una mesura totalment ineficaç per fer-hi front.
 

Segons apunta la Intersindical-CSC, durant el mes de setembre el nombre de persones sense feina es va incrementar en un 0,93% arreu del país sota administració espanyola, de forma especialment cruent a les Illes Balears i Pitiüses, on l'atur va augmentar un 4,98%.

05/10/2010 19:29 Laboral

El nombre total d'aturats/des, segons el ministeri de Treball, ascendiria fins a 1.136.148. Tanmateix, a aquesta xifra caldria sumar-li el nombre de persones desocupades que estan realitzant un curs de formació o les que no consten als serveis públics d'ocupació (perquè no hi estan apuntades en considerar-ho inútil si no és per rebre una prestació, per exemple), ambdós col•lectius que no comptabilitzen als llistats, i el total dels Països Catalans es mantindria, segons el sindicat, per sobre del milió i mig, especialment si es comptabilitzen també els més de 30.000 aturats/des de la Catalunya Nord.

A nivell territorial, les demarcacions on ha augmentat més el nombre de persones desocupades durant el setembre, a banda de les Illes Balears i Pitiüses, han estat les de Girona (4,67%) i Castelló (3,43%), mentre que s'ha reduït lleument a Barcelona (-0,52%) i Lleida (-0,14%). En termes anuals, l'increment més important l'han viscut les províncies de València (9,58%), Alacant (9,06%) i Lleida (8,09%), i el més moderat es troba a Barcelona (4,18%). Aquest mes de setembre, les dones tornen a presentar un augment de l'atur superior al dels homes, consolidant així la tendència anual. Igual que en el cas de la població immigrant, el nombre de desocupats/des entre la qual és ara un 13,11% major que fa un any, doblant la mitjana catalana.

És especialment simptomàtic (i demostra que el fre de la reducció d'atur d'abans de l'estiu va ser només degut a la contractació temporal) que l'únic sector que ha destruït ocupació, el mes passat, ha estat el dels serveis (un 1,04% més de persones sense feina) i, molt lleument, l'agricultura (un 1,43%, que representa 310 persones). En canvi, el nombre d'aturats/des provinents de la construcció i la indústria s'ha reduït un 0,57% i un 1,02% respectivament.

De la mateixa manera, malgrat que la reforma laboral pretenia combatre la temporalitat (o això assegurava el Govern espanyol) mitjançant la reducció i subvenció del cost de l'acomiadament i la generalització dels contractes de foment de la contractació estable, només l'11,79% dels contractes firmats el mes passat van ser indefinits. A més, més de mig milió de persones que no tenen feina no perceben cap tipus de prestació per part de l'Estat, aguditzant una situació en algunes ocasions d'extrema dificultat.

Així demostra que aquesta reforma laboral ni crea ocupació, ni ajudarà a sortir de la crisi. Al contrari, un acomiadament més barat promourà un major nombre d'acomiadaments. En aquest sentit, per la Intersindical, "una vegada més cal mobilitzar-nos i mantenir l'estela del 29 de setembre, amb noves aturades i protestes", per reclamar la retirada de la reforma laboral i de la resta de retallades socials i laborals que s'estan aprovant i preparant.

29-S: Orgull de classe

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid