Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ha mort Joan Triadú, activista cultural i resistent del FNC durant la dictadura

Aquest dijous ha mort Joan Triadú i Font (1921-2010): escriptor, crític literari i pedagog, va ser un important activista cultural i resistent antifranquista, que va combatre la dictadura des de la seva militància al FNC. Triadú va participar en molts projectes culturals catalans significatius del segle  com la revista Serra d'Or, la revista Ariel, el diari Avui o Òmnium Cultural.

01/10/2010 00:18 Política

La capella ardent de Triadú quedarà instal·lada a partir d'aquest divendres al matí al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i restarà oberta al públic de la una del migdia a vuit del vespre. Els mitjans de comunicació han obviat el seu paper en la resistència clandestina del FNC.

Triadú va realitzar el pròleg de les memòries de Jaume Martínez Vendrell publicades el 1991, dos anys després de la mort del responsable militar del FNC i l'impulsor de l'Exèrcit Popular Català (EPOCA): Martínez Vendrell pogué sortir de la presó per morir en llibertat l'any 1989. El pròleg de Triadú van ser una de les poques mostres d'homenatge al veterà lluitador.

El mes de maig passat i coincidint amb la commemoració del Corpus de Sang l’Associació Patriòtica Catalunya 1640  va atorgar a Joan Triadú la IV Medalla Pau Claris i Font, com a personalitat de la la història política i literària del nostre país durant bona part del segle XX. fnc_logoAnteriorment Triadú havia estat guardonat en un acte d'homenatge col.lectius als militants del FNC impulsat per aquesta entitat.

Joan Triadú i Font va néixer a Ribes de Freser (al Ripollès), d’orígens familiars obrers. Ha estat considerat un dels crítics literaris catalans més destacats del segle XX. Estudià primària i batxillerat a Barcelona, però les necessitats de la guerra el portaren ben aviat, encara adolescent, a formar-se com a mestre de la República. Així, el 1937 fou habilitat a través d'un curset accelerat convocat per la Generalitat per tal d'atendre les necessitats d'escolarització d'infants que la marxa de mestres al front de guerra i l'allau de refugiats havia provocat.

El gener de 1938, fou nomenat mestre interí de primària per la Generalitat de Catalunya i destinat al Grup Escolar Ferrer i Guàrdia, de Granollers, on exercí fins al final de la guerra: l’Arxiu Nacional de Catalunya conserva el preciós testimoni documental d’aquella feina amb els infants en temps d’horror.

Just acabada la Guerra Civil espanyola va formar part de la xarxa del Front Nacional de Catalunya (FNC), especialment en la redacció d'articles al butlletí Per Catalunya. Durant tot el franquisme participà activament en la resistència cultural catalana contra la Dictadura. De ben jove s’havia interessat per l’estudi de les llengües clàssiques i el 1939-1940 inicià els estudis a la Universitat de Barcelona. Després de superar una llarga malaltia i de fer de docent a diverses escoles, marxà com a lector de català a la Universitat de Liverpool entre 1948 i 1950, on establí forts lligams amb el grup del Consell Nacional Català d’en Batista i Roca. Al seu retorn, a partir de 1951, començà la col·laboració fins a arribar a ser director de Institució Cultural del CIC.

Conscient, tot i la seva joventut, del temps de responsabilitat que li havia tocat viure, s’abocà a recompondre l’estudi de la literatura catalana després de la desfeta de la Guerra Civil, amb obres com ara l'Antologia de poesia catalana 1900-1950 (1951) o l'Antologia de contistes catalans (1953). Foren obres determinants per a salvar els mots en la literatura de postguerra, a les quals seguiren els estudis, garbellats amb el pas del temps La novel·la catalana de postguerra (1982) i La poesia catalana de postguerra (1985).

 

Per saber-ne més:

Medalla d'Honor "Pau Claris" per a Joan Triadú

 Ha mort Jaume Font Marí, vinculat al FNC i impulsor de l'escoltisme clandestí

El setantenni de la fundació del Front Nacional de Catalunya (FNC)

La CUP homenatjarà Manuel Viusà a Prada de Conflent en el marc del 70è aniversari de l'FNC

Homenatge al Front Nacional de Catalunya a Vic

Acte de memòria i homenatge en el 70è aniversari de la fundació del FNC

Un acte recordarà el 70 anys de resistència del FNC

Inauguració d'una placa dedicada a Jaume Martínez Vendrell

Els mèdia obliden la militància clandestina de Palau i Fabre al FNC

La memòria independentista: Ramon Subirats i Coral

Magí Colet: el FNC i la Catalunya resistent

Joaquim Casamitjana i Riqué, un resistent mort a mans de la Gestapo

Jaume Martínez i Vendrell o la constància militant per l’alliberament nacional 

Ha mort el veterà independentista Antoni Turró i Martínez 

Emotiu i sincer homenatge als lluitadors del FNC a Lleida 

Homenatge a Lleida a Joan Culleré i Ibars

Esteve Albert i Corp o la fidelitat a la terra 

Octavi Viladrosa i Josa

De la fosca al desvetllament: El Front Nacional de Catalunya a la dècada dels cinquanta

Francesc Espriu: el patriota i pintor 

Ha mort l'històric militant del FNC Francesc Espriu

 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid