Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 12-O a Euskal Herria: un clam independentista

La manifestació d'aquest dimarts a Iruña ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema "Independència" portada per integrants de la xarxa ciutadana i per persones d'origen centre i sud-americà que portaven també banderes dels seus països per celebrar "la independència de les seves nacions d'origen i la futura independència d'Euskal Herria".

També obria la manifestació la figura de Simón Bolívar, "un gegant de l'independentisme", segons els organitzadors, que volien homenatjar "el gran alliberador d'origen basc i, en general, a totes i tots els alliberadors ia tots els pobles que es van aixecar contra el domini espanyol, lluitant per la seva emancipació i descolonització ".

13/10/2010 01:18 Internacional

De fet, la mobilització ha tingut com a referent principal el bicentenari de la independència dels països americans que abans van ser colònies espanyoles, un camí que volen que Euskal Herria també recorri. Txutxi Ariznabarreta i Maite Aristegi, encarregats de llegir el manifest al final de la mobilització, han subratllat que "avui no celebrem el dia de la Guàrdia Civil ni de la Hispanitat, sinó el dia de la llibertat de tots els pobles del món".

Seguint la recomanació dels organitzadors, molts dels participants han acudit amb peces i altres elements de color verd, "un color que representa l'esperança i la il·lusió, també en l'emancipació del país".

La mobilització, a més del seu marcat caràcter reivindicatiu, ha tingut també un important component festiu, amb la música i el ball com a protagonistes. De fet, als carrers per les quals transcorria la manifestació ha ressonat la música basca i sud-americana de la mà de DJ Bull, muntat en un camió amb una potent sonorització, a qui acompanyaven batucades, grups de trikitixa i grups de ball de la colònia centre i sud-americana a Nafarroa.

Encara que la iniciativa era eminentment ciutadana, a l'acte d'avui hi han acudit representants de l'esquerra abertzale i d'EA com Pello Urizar, Maiorga Ramirez, Rafa Larreina o Tasio Erkizia.

La diàspora basca a l'Argentina, Xile, Mèxic i Uruguai també ha volgut mostrar la seva adhesió a la iniciativa de la xarxa Independentistak mitjançant un escrit al nombre proporcionat lectura al final de la manifestació.

Els organitzadors ha repartit en el transcurs de la marxa un formulari d'adhesió a la xarxa Independentistak i van anunciar que el pròxim 9 de novembre tindrà lloc la primera assemblea nacional.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid