Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El govern espanyol accepta les justificacions del Marroc i dóna per tancat el conflicte

El govern espanyol ha donat per tancat el conflicte dels ciutadans apallissats pel Marroc i accepta les explicacions que li ha fet arribar el govern marroquí sobre les càrregues que la policia marroquina va proferir contra els participants a una manifestació per la independència del Sàhara a Al-Aiun, en què onze ciutadanes canàries van rebre brutals agressions.

Segons el govern marroquí, la manifestació era "il·legal i no autoritzada" i la policia va carregar "per posar fi" als, segons en diu, "enfrontaments".

31/08/2010 14:16 Internacional

 

Un cop rebudes aquestes explicacions, el govern espanyol, "compromès amb la defensa dels drets dels seus ciutadans a l'estranger" –gosa afirmar-, reitera "la necessitat de respectar la legislació vigent i confia que aquests incidents no es tornin a produir". Amb aquest advertiment espanyol, dóna per tancat el conflicte.

Onze ciutadans i ciutadanes canàries van denunciar la dispersió violenta de la manifestació, la seva detenció i una violenta càrrega contra ells que els va provocar diverses lesions. Davant d'aquesta denúncia, el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, es va posar en contacte amb el seu homòleg marroquí, Fassi Fihri, i aquest dilluns el Secretari d'Estat d'Afers Exteriors, Juan Pablo de laiglesia, va trucar també al seu homòleg al Marroc, Yusef Amrani, per sol·licitar informació i explicacions sobre els fets ocorreguts dissabte passat.

Les autoritats marroquines han explicat que la manifestació era "il·legal i no autoritzada" i ha admès que hi va haver "enfrontaments" entre la policia i els manifestants. Les agressions van ser conseqüència d'aquests "aldarulls", tal com descriu les càrregues policials. Sobre això, el govern marroquí s'ha limitat a dir que la policia va carregar "per posar fi als enfrontaments". El ministeri d'Afers Exteriors assegura que els agredits van ser "acompanyats i assistits en tot moment" i insisteix que ja ha demanat explicacions al govern marroquí i li ha traslladat la seva preocupació.

El govern espanyol es justifica


Madrid ha justificat la seva actitud de connivència amb el govern marroquí afirmant que "hi va haver una reacció per part de grups que no eren partidaris del que els activistes espanyols defensaven". Això és el que ha dit el secretari d'Estat d'Assumptes Exteriors, Juan Pablo de la Iglesia, avui dimarts. El secretari d'Estat ha donat per tancat el conflicte amb el Marroc i ha afegit que ni tan sols es contemplava la possibilitat de fer una crida a consultes –una fase prèvia del trencament de relacions diplomàtiques– a l'ambaixador espanyol de Rabat.

Abans de tancar el tema però, el ministeri d'Esteriors s'ha atrevit a demanar als ciutadans de l'estat espanyol que "respectin la legislació vigent" a l'estranger després de la resposta oferta pel govern de Rabat, en la qual es qualificava el que ha passat com una "provocació" per part dels activistes espanyols en una protesta legal.
 
Els 11 activistes prosahrauís, membres de l'associació Sáhara Acciones, interposaran aquest dimarts una denúncia pel maltractament i abús sofert per part de les forces de l'ordre marroquí a Al-Aaiun, la capital dels territoris del Sàhara Occidental controlats pel Marroc.
 
Per saber-ne més:
 
 
 

 

 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid