Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Tot a punt per a les manifestacions en defensa del Xúquer a Sueca i de l'Ebre a Barcelona

El proper dissabte a les 18h a la plaça de l'Ajuntament de Sueca i el diumenge a les 12h a la plaça Urquinaona de Barcelona

"Xúquer Viu" ha organitzat xerrades, d'avui a divendres,  a Beneixida, Polinyà de Xúquer, Riola i Alzira. Per la seva banda, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) presenta, el proper dimecres, la marxa al Col·legi de Periodistes de Barcelona. A més a més, ha organitzat autobusos des de Lleida, l’Aragó i, desenes d’ells, des de les Terres de l’Ebre cap a Barcelona.

25/05/2010 02:43 Territori

 

Manifest de Xúquer Viu

Sueca, 29 de maig de 2010
cartell-mani-29-maigMANIFESTACIÓ
“PEL XÚQUER, PEL NOSTRE FUTUR”
Motius i raons

La falta de voluntat política tant per part del Ministeri de Medi Ambient com de la Generalitat Valenciana per recuperar i protegir els nostre rius, aqüífers i aiguamolls posa en perill els escassos avanços aconseguits en els darrers anys i pinten un panorama pessimista per al futur dels nostres ecosistemes aquàtics.

Les abundants, però puntuals, precipitacions produïdes aquests darrers mesos no poden fer-nos oblidar que els nostres recursos hídrics són cada vegada més escassos i que els espais d’aigua estan sotmesos a pressions i demandes insostenibles.Per tot això, considerem imprescindible:

Volem recuperar i preservar els nostres rius i aqüífers, així com el bon estat de l’Albufera deValència, per a què les persones que vivim al voltant del Xúquer comptem amb garantiesd’aigua de bona qualitat i duradora, per a beure i per a desenvolupar activitats productives,
així com per a gaudir dels usos comuns i ciutadans d’aquest patrimoni natural –des de passejar vora riu fins nadar, pescar o practicar esports com la piragua.La regressió de la política de l’aigua te manifestacions variades:

- la decisió de destinar l’aigua del Xúquer, mitjançant el transvasament Xúquer-Vinalopó,per al negoci i l’especulació urbanística d’una zona en gran expansió –el Vinalopó, laMarina Baixa i l’Alacantí-, en lloc d’assegurar aigua per a recuperar els aqüíferssobreexplotats de les comarques del Sud mitjançant la substitució de les extraccionsagrícoles, tal com s’havia acordat en 2005.

- Al mateix temps, no es prenen mesures per evitar que a les comarques de la Ribera Altai la Ribera Baixa del Xúquer, més de 150.000 persones continuen bevent aigua de malaqualitat, amb concentracions de nitrats perjudicials per a la salut, procedents de l’aqüífer contaminat de la Plana Sud de València.

- El nou Pla Hidrològic del Xúquer, que hauria d’haver-se aprovat a desembre de 2009,porta més de dos anys de retard i està paralitzat “de facto” a causa de la falta dedefinició geogràfica de les demarcacions territorials i de les disputes entre les distintes administracions.

- Mentrestant el propi riu i els seus ecosistemes associats continuen la seua lluita persobreviure davant la sobreexplotació i sense cabals ecològics. L’explotació brutal del’aqüífer de la Manxa Oriental ha esquilmat el cabal del Xúquer que arriba exhaust alseu curs baix.

- Garantir l’abastiment dels pobles de la Ribera amb aigua del Xúquer de la millo rqualitat, acabant amb el subministrament d’aigua subterrània contaminada amb nitrats.

- Que l’aigua transferida del Xúquer a través del transvasament Xúquer-Vinalopó sols es destine a substituir extraccions agrícoles per tal de recuperar els aqüífers sobreexplotatsdel Vinalopó, úniques finalitats oficialment declarades per l’esmentada infrastructura.

- Acabar amb la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental i dels aqüífers sobreexplotats de l’Alt Vinalopó, declarant oficialment aquest aqüífers com asobreexplotats i posant en marxa un pla d’ordenació per a la seua recuperació.

- Desbloquejar, de manera urgent, l’elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d’acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua, determinant legalment l’àmbit territorial de la demarcació del Xúquer.

- Fixar règims de cabals ecològics per al Xúquer i els seus afluents (Albaida, Cabriol,Magre, Verd, Sellent, Canyoles, etc.) que contribuisquen a assolir el bon estat ecològic dels nostres rius i ecosistemes associats.

- Posar en marxa el Pla de Recuperació del Xúquer, aprovat en juliol de 2008 i elaborar,de manera participativa, un Pla de Condicionament que previnga les avingudes irecupere l’espai fluvial del riu i el bosc de ribera.

- Prendre les mesures necessàries per a millorar la qualitat de les aigües de la conca delXúquer, tant superficials com subterrànies.

- Defensar els regadius tradicionals i una agricultura sostenible amb futur. 

- Paralitzar, mentre no s’haja aprovat el nou Pla de Conca, totes les decisions i actuacions emmarcades dins del Pla de Conca del Xúquer de 1998 que suposen o puguen suposarun deteriorament addicional dels nostres rius, aqüífers i ecosistemes associats.

 

mani_300510_bcn_okComunicat de Premsa de la manifestació del dia 30-5.
El proper diumenge 30 de Maig hem convocat, i invitem a participar-hi a la societat ebrenca i catalana, una gran manifestació als carrers de Barcelona amb el lema

“ L’Ebre sense cabals es la mort del Delta”.

Començarà a les 12 hores a la plaça Urquinaona , anirà per la Via Laietana, i acabarà a la Plaça de la Catedral on es llegirà un manifest i es faran els parlaments.

El recorregut i horari ha estat concretat de manera que no interfereixi amb una cursa popular que es realitza en aquest dia.

La manifestació es fa per demanar que la Comissió Europea insti al govern espanyol a complir les directives ambientals sobre aigua i fixi els cabals mínims dels Rius de la Península Ibèrica, i en especial interès pel Ter , Segre i Ebre ja que de no ser així hi ha un greu perill de sobreexplotació i afectació sobre les aigües , cosa que afectarà a la seva qualitat .

Especial esment farem sobre el Delta de l’Ebre ja que, tal i com s’està gestionant l’Ebre , si no es modifica pot significar la seva desaparició.En el dia d’avui ja som mes de 100 les entitats, associacions, sindicats i partits que donen suport i/o convoquem aquesta gran manifestació. També hi assistiran entitats i organitzacions d’Aragó .

Estem organitzant autobusos des de Lleida, l’Aragó i, desenes d’ells, des de les Terres de l’Ebre cap a Barcelona per a recordar , i buscar suport,  que l’Ebre i el seu delta, formen part important del patrimoni català i que en aquests moments, si no es dota de cabals suficients  l’Ebre i s’aturen els transvasaments que s’estan construint, el perill de la seva desaparició es mes real que mai.

 

Per saber-ne més:
 
 
 
 
 
 
La PDE convida els blocs i webs a difondre la manifestació del 30 de maig

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid