Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Gran acte de cloenda del Correllengua 2010 a Petra

La Trobada d’Escoles Mallorquines i un concert de rock multitudinari posen punt final a l’activitat.

El Correllengua 2010, que va començar a caminar el passat dissabte 17 d’abril a Lluc, va arribar ahir al seu final a Petra. Ho va fer en el marc de la XXVI Trobada d’Escoles Mallorquines, organitzada pel Moviment d’Escoles Mallorquines. (Veure el Manifest del Correllengua 2010)

09/05/2010 16:58 Llengua

Durant les darreres setmanes el Correllengua ha visitat totes les poblacions de Mallorca, inclosos els nuclis petits; els barris de Palma; la majoria d’instituts d’educació secundària; i la Universitat de les Illes Balears. A més, paral·lelament, s’han organitzat diferents activitats incloses dins el Correllengua Cultural.

L’etapa d’ahir, dissabte, 8 de maig, va començar a les 10.00 hores a Santanyí i visità Ses Salines, Campos, Porreres i Vilafranca, per acabar a les 18.00 hores a Petra, coincidint amb la XXVI Trobada d’Escoles Mallorquines. La Trobada va reunir, a la plaça Fra Juníper Serra, més de 1.000 alumnes, mestres i pares de totes les escoles de Mallorca que fan ensenyament en català, en un acte de marcat caràcter lúdic i reivindicatiu. L’activitat va començar a les 16.00 hores amb un cercavila que va travessar els carrers del poble, format per colles de xeremiers i el grup de batucada Petrukada. Posteriorment, a les 16.30 hores, a la plaça, varen començar els tallers per als infants, entre els quals n’hi va haver de fang, de camisetes pintades i de jocs infantils, així com l’Espai Sambori, destinat a donar a conèixer aquest premi infantil, que arriba a Mallorca després del seu èxit de participació al País Valencià i al Principat de Catalunya. Es tracta del premi literari escolar amb més participació d’Europa.


Precisament a les 18.00 hores, també a la plaça, presentat per Francesc Aguiló, va començar l’acte de lliurament dels primers Premis Sambori als quals han participat escolars de les Balears. Posteriorment, hi varen parlar la portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, Carme Sánchez, i el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, que varen agrair la participació al Correllengua i varen encoratjar els presents a mantenir el compromís amb la nostra llengua. L’arribada de la flama de la llengua per part dels nins de Petra i la lectura del manifest per part de l’expresidenta d’Escoles Mallorquines, Maria Tous, va precedir la lectura del manifest de la Trobada per part de l’actual president de l’entitat, Josep Bernat Sánchez, que va encoratjar mestres i pares a mantenir el compromís amb una escola de qualitat i en català. Per cloure l’horabaixa, hi va haver les actuacions de Cucorba i de Música Nostra.

A partir de les 21.00 hores, a l’estació del tren, va començar una torrada popular i un concert de rock amb la participació de Volvox, Aspencat i Lax’n’busto (Brams no hi va poder esser per mor del tancament de l’aeroport de Barcelona). A l’esdeveniment, organitzat conjuntament per Escoles Mallorquines i Joves de Mallorca per la Llengua, hi varen participar milers de joves, que varen gaudir amb la música de Volvox i Aspencat i varen botar amb Lax’n’busto.

 

Manifest del Correllengua 2010
Avui acaba el Correllengua 2010, després que la flama de la Llengua hagi visitat tots els racons de Mallorca. Persones de totes les edats, origen i condició social hi han participat.

Viure plenament en català i normalitzar-ne l'ús no és tasca d'uns dies a l'any. Totes i tots ens hem de comprometre en la plena recuperació de la nostra llengua, la llengua pròpia de Mallorca. Històricament han estat moltes les restriccions, imposicions i prohibicions que hem patit els mallorquins per fer una cosa tan senzilla com la d'expressar-nos en la nostra llengua, i aquesta ha sobreviscut gràcies a la fidelitat que hi hem mostrat al llarg dels anys. Avui, al S.XXI, protegir i fomentar la llengua catalana és una de les millors aportacions a la diversitat cultural que podem fer com a poble. En els darrers anys s'han produït molts avanços. Hem demostrat que, gràcies a la tasca de totes i tots, és possible la convivència i la normalitat en la nostra llengua.  


També hem avançat perquè hem sabut plantar cara als atacs als nostres drets lingüístics. Malgrat tot, per desgràcia, aquests es segueixen produint amb el consentiment dels representants de l'estat espanyol a les Illes Balears.

 
Ara, per seguir avançant és imprescindible la implicació de tothom, per això demanam:


A les institucions:
- Que d'una vegada per totes assumeixin el lideratge del procés de normalització lingüística.
- Que compleixin i facin complir la normativa lingüística vigent.
- Que s'apliqui el Pla de Normalització Lingüística aprovat pel Consell Social de la Llengua.
I a tots nosaltres:
- Que defensem la diversitat lingüística com a un valor universal.
- Als que tenim com a primera llengua la catalana, que no l'amaguem, que l'oferim i que l'ensenyem als que la volen aprendre.
- Als que l'estam aprenent, que la facem nostra sense complexos.

I tots junts hem de defensar la unitat i la dignitat del català així com les nostres modalitats, signe de la nostra identitat en un territori que va des de Perpinyà fins a Alacant i des de Fraga fins a Menorca.


Amb el Correllengua 2010, en el que hi ha pres part desenes de milers de persones, hem mostrat al món que el català és un parlar viu, una llengua útil i la millor eina de cohesió social. Cada vegada som més els qui la cuidam i protegim, fet que mostra que els mallorquins i mallorquines, nascuts o no a Mallorca, mantenim viva aquesta flama de la llengua...

 
Visca el Correllengua 2010!

 

Per saber-ne més

La XXVI Trobada d'Escoles Mallorquines acollirà la cloenda del Correllengua 

La Flama del Correllengua travessa els barris de Palma 

El Correllengua arriba a la UIB 

Segona jornada del Correllengua… la Flama continua el seu pas per Mallorca 

Unes 1.200 persones participen a la primera etapa del Correllengua al seu pas per Mallorca 

La flama de la Llengua a Esporles i Santa Eugènia 

La flama de la llengua ha arribat als IES de Sineu, Muro, Binissalem, Llucmajor i Sóller 

La Flama de la Llengua fa via per Mallorca 

Joves de Mallorca presenta el Correllengua 2010    

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid