Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les corregudes de bous, en declivi?

Les matances de braus com a espectacle estan en crisi? Creixen? Ho fan de manera igual o desigual als diferents territoris dels Països Catalans?

Llibertat.cat analitza les estadístiques taurines corresponents a la temporada 2009 elaborades pel ministeri espanyol de l'Interior i les compara amb les dels anys anteriors per tal d'establir-ne l'evolució.

04/04/2010 15:01

Els Països Catalans presenten ritmes diferents cap a l'abolició de les corregudes de bous. Si bé al Principat és clara la sensibilitat antitaurina creixent que s'hi ha instaurat -amb el debat i tot d'una ILP per la prohibició al Parlament-, al País Valencià i a les Illes Balears l'Esquerra Independentista ha endegat iniciatives a favor del respecte animal que no s'han traduït en una reducció immediata de les matances.

Malgrat que la sensibilitat antitaurina ha crescut arreu dels Països Catalans -propiciant alhora un creixement de l'eufòria cap al maltractament animal-, el País Valencià ha registrat un notable creixement de les matances de braus al llarg de la darrera dècada, mentre que les Illes Balears -només es maten bous "festivament" a l'illa de Mallorca- el nombre de curses violentes s'ha mantingut estable.

Taules comparatives al capdevall.

País Valencià

torturaEl sud és el territori dels Països Catalans que més matances de bous acull.

D'aquesta manera, veiem que al País Valencià les corrides de bous han viscut un moment d'esplendor des dels darrers anys, sobretot l'any 2008, en què hi van haver 105 matances [vegeu exercici 2008 a baix]. Això és resultat d'una radicalització dels valors espanyols en detriment de la cultura pròpia que ha propiciat el Partit Popular de manera aferrissada a través de tots els canals i utilitzant tots els mitjans que ha tingut a l'abast.

L'exemple més latent és la televisió pública, Canal 9, que retransmet les corrides de bous mentre retalla el pressupost en la producció pròpia en llengua catalana o el doblatge al català de les pel·lícules. D'aquí a la despesa multimilionària en grans esdeveniments populistes que que només es tradueixen en molèsties cap a la ciutadania, com la Copa Americana de Vela, la Fòrmula 1 o la visita de Benet XV, mentre s'excusen en la manca de pressupost per tal de no organitzar cap concert en llengua catalana.

Els actes autocentrats que es duen a terme al sud són iniciativa i mèrit dels sectors populars autogestionats. Les diverses organitzacions de l'Esquerra Independentista que hi ha al País Valencià alimenten i formen el teixit popular que intenta sobreviure a l'esquena, i si es pot plantant-hi cara, als cercles oficials que combaten els valors propis amb totes les eines propagandistes oficials de què gràcies al diner públic diposen. 

La política filofeixista de caire anticatalà que ha induït deliberadament el PP des que governa al País Valencià juga la carta d'exalçar la cultura espanyola per tal d'apartar la cultura catalana amb el fi que esdevingui un element folcloritzant o directament provincià, i amb un objectiu últim que no és altre que la seva desaparició de forma violenta; l'assassinat sota formes populistes. 

D'aquí que l'any 2001 hi haguessin 91 matances de bous i el 2008 105. Ara bé, en el darrer any hi ha hagut un descens, de manera que l'any 2009 hi hagueren 72 corrides de braus, un descens del 45% respecte el 2007.

Una disminució fruit no pas del cansament de la dreta de celebrar les matances, sinó del creixement del sentiment autocentrat a les petites poblacions, que ha fet que les forces polítiques amb consciència de país vagin guanyant terreny. 

Prova d'això n'és el fet que el 2009 les matances van disminuir a nivell de comarques de manera que ara se celebren majoritàriament a les capitals (encara a mans del PP). En un any, les corrides de les comarques més septentrionals han baixat a la meitat.

L'any 2008 unes 200 es van concentrar a Valènica per demanar que es declarés ciutat antitaurina.  Les manifestacions antitaurines també són constants.

La plataforma Iniciativa Animalista informarà a Monòver de la barbàrie que representa les corrides  

Diputació de València: "El toreig és un món cultural d'incalculable valor"

Declarem València ciutat antitaurina

IV Manifestació antitaurina a Algemesí 

 
 
 

Mobilització en contra de les jonegades d'Algemesí.  València 30.07.08

Concentració antitaurina a València 

Paterna diu "no" als espectacles de "bous al carrer" 

Ecologistes en Acció del País Valencià demana la prohibició de les celebracions populars amb bous 

La Plataforma Iniciativa Animalista es presenta a la UCE 

Enviament de cartes a l'Ajuntament de Paterna contra la celebració de fer bous al carrer 

Violència i festa

 

Principat de Catalunya

brausL'exemple de camí excel·lit cap a l'abolició és el Principat, sense arribar mai a la desaparició ni prohibició oficial. Tanmateix, entre debats al Parlament, recollida de signatures, manifestacions irades dels partidaris del maltractament animal i places plenes de gom a gom amb José Tomás, Catalunya va avançant. El 2009, es van celebrar 20 corrides de toros, la meitat que al principi de la dècada. I, això sí, totes a Barcelona.

Mentre que a princips de segle XXI les comarques nord-orientals i del Camp de Tarragona encara acollien matances de braus, a l'actualitat ja només Barcelona aplaudeix el maltractament animal. 

En els últims tres anys, aquest tipus d'espectacles a Catalunya s'han mantingut relativament estables, amb divuit el 2008 i setze el 2006. Però són números baixos comparats amb les 37 corrides del 2001, les 45 del 2002, les 47 del 2003 o les 49 del 2004. 

En l'última dècada, doncs, les curses de braus han anat a la baixa a Catalunya mentre aquests espectacles podrien quedar prohibits si prospera la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada al Parlament.  

Barcelona és l'única ciutat catalana on hi ha una plaça en actiu, la Monumental, i la capital és la que concentra totes les corrides de toros del 2009, un total de 20. Una xifra que és superior a la del 2008, quan es van celebrar setze corrides a Catalunya, i del 2007, amb divuit. Així, respecte al 2007 es va produir un increment de corrides del 25% i del 2008 de l'11%.

Però aquest número de corrides, amb una variació total petita i estancada, és significativament inferior als espectacles d'aquest tipus que es van celebrar a Catalunya a començaments de la mateixa dècada. Aleshores, es van arribar a celebrar més del doble d'aquests espectacles.

Segons les estadístiques taurines del Ministeri de l'Interior, el 2001 es van fer 37 corrides a Catalunya, el 2002, 45, i el 2003 un total de 47. Segons les dades que consten a la web del ministeri, des del 2001, l'any amb un major número d'espectacles, amb 49, va ser el 2004. Però el 2005 ja van baixar a 27.

Així, des del 2001 al 2009, es pot constatar un cert declivi de les corrides de toros i espectacles similars celebrats a Catalunya, caient a més de la meitat en el seu volum total. Un descens que provoca un factor d'esperança sobre el futur d'aquests espectacles a Catalunya i que se suma a la que provoca en els sectors protaurins la ILP presentada al Parlament de Catalunya que advoca per la prohibició de les corrides. En aquests moments, aquesta iniciativa està en tràmit al Parlament i es podria votar abans de l'estiu. El resultat de la votació és incert, ja que CiU ha donat llibertat de vot als seus diputats.

Més de dues-centes persones es manifesten contra les festes taurines a Amposta

Manifestació contra els correbous a Amposta  

Les bondats i els perills de la Iniciativa Legislativa Popular 

El PSC, el PP i Ciudadanos fan pinya per defensa les corrides

El Parlament debatrà la ILP contra les corregudes de bous 

La CUP de Molins de Rei presenta una moció de suport a la ILP contra les corrides de braus 

 

Illes Balears

toreroLes Illes Balears no han viscut mai cap eclosió d'aquest tipus d'espectacles, mantenint-se sempre en una xifra estable i sense arribar mai a la desaparició. Cada any es van produint corrides de toros, però les mateixes que en els darrers deu anys: un total de 6, totes a l'illa de Mallorca.

L'oposició, però, també hi és present. Gent Activa, una organització independentista integrada a l'EIM, va engegar el 2009 una campanya de presentació de mocions a ajuntaments perquè declarin les seves poblacions com a antitaurines. 

Maulets de Mallorca també va endegar una campanya l'any 2007 per declarar Palma ciutat antitaurina.

Continuen les concentracions antitaurines a Palma 

Maulets de Mallorca demana que Palma es declari ciutat antitaurina

Maulets Palma presenta la campanya antitaurina d'aquest estiu 

"Gent Activa" de Palma en contra del maltractament animal

La plaça de bous de Palma apareix plena de pintura vermella 

Comencen les mobilitzacions contra la tauromàquia a Mallorca 

Prop d'un centenar de persones a la segona concentració antitaurina a Palma 

 

Exercici 2009 [pdf]

- Principat de Catalunya: 20 corregudes l'any 2009. Totes a Barcelona.

- País Valencià: 72 corregudes l'any 2009. Alacant (15), València (42), Castelló (15).

- Illes Balears: 6 corregudes l'any 2009. Totes a l'illa de Mallorca.

Exercici 2008 [pdf]


- Principat de Catalunya: 16 corregudes l'any 2009. Totes

a Barcelona.

- País Valencià: 105 corregudes l'any 2009. Alacant (31), València (50), Castelló (24).

- Illes Balears: 6 corregudes l'any 2009. Totes a l'illa de Mallorca.


Exercici 2002 [taula]


- Principat de Catalunya: 45 corregudes l'any 2009. Barcelona (26), Girona (12).

- País Valencià: 92 corregudes l'any 2009. Alacant (29), València (47), Castelló (16).

- Illes Balears: 6 corregudes l'any 2009. Totes a l'illa de Mallorca.


Exercici 2001 [taula]


- Principat de Catalunya: 37 corregudes l'any 2009. Barcelona (24), Girona (8), Tarragona (5).

- País Valencià: 91 corregudes l'any 2009. Alacant (29), València (45), Castelló (17).

- Illes Balears: 6 corregudes l'any 2009. Totes a l'illa de Mallorca.

 


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid