Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Jutgen per "desordres públics" la dona que es va adreçar en català a la Guàrdia Civil

Aquest matí s'ha celebrat el judici de faltes contra la dona que va exigir els seus drets com a catalanoparlant a la Guàrdia Civil. Els Jutjats de Santa Coloma de Farners han jutjat Àngels Monera, que s'enfronta a una multa de 200 euros acusada d'una "falta de respecte a l'autoritat" en haver-se negat a parlar en espanyol.

La CUP de Girona ja va transmetre tot el seu suport absolut a Àngels Monera. A més, denuncia les agressions contra el català "i contra aquelles persones que el defensen sense manies".

22/02/2010 14:38 Llengua

 

El detonant del cas, que va tenir lloc el 3 de setembre passat, va ser un esprai de laca que la mare de la dona portava a la bossa de mà. Els agents sostenen que Monera els va tractar de "franquistes" quan li van dir que parlés en castellà, i que es va posar el DNI a la boca. La dona, per la seva banda, diu que la Guàrdia Civil li va exigir de males maneres que els parlés en espanyol i que després la van retenir a les seves dependències.

Per culpa de tot això la família va perdre el vol que els havia de dur a l'Alguer. Assegura que l'únic motiu va ser "gosar adreçar-nos als guàrdies civils en català". Segons va explicar Àngels Monera "la seva actitud prepotent i de menyspreu cap a la llengua i la nostra insistència en que teníem el dret d'usar-la, va suposar la meva retenció a les dependències de la Guardia Civil dins l’aeroport".
 
Tot seguit els guàrdies civils la van començar a interrogar es espanyol amb preguntes del tipus "Reconeix que Girona està a Espanya i que l'espanyol és la llengua oficial d'Espanya?".

"Quan finalment em van deixar anar, sense que hagués signat res ni m'haguessin informat en cap moment que em denunciarien, el vol estava tancat i ens vam quedar a terra", explica Monera, la qual afegeix que vah haver de passar tot el dia a l'aeroport, comprar nous passatges a una destinació molt allunyada de l'Alguer, la ciutat de Càller, a l'altre punta de Sardenya, pagar una nit d'hotel ja que van arribar a les 11 de la nit i llogar un cotxe per desplaçar-se a l'Alguer, on tenien reservada una habitació que també van haver de pagar.

En tornar a casa, la família va denunciar els fets a alguns mitjans i a la Secretaria de Política Lingüística. A partir d'aquí Monera va rebre una citació com a acusada en el judici per "desordres públics" que ha tingut lloc avui a Santa Coloma.

Per a saber-ne més:

La CUP de Girona se solidaritza amb una víctima d'una agressió lingüística  - Llibertat.cat

 

Jutgen un policia espanyol per haver agredit una dona que se li va dirigir en català - Llibertat.cat

 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid