Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Harmonies de lluita, juliol 2009

El Grup Enderrock ha presentat l'Anuari 2009 de la Música i l'Espectacle als Països Catalans, del que se'n extreuen conclusions com que, com ja fa temps que es va veient, la música en directe representa gairebé el 90% del negoci total del sector, i que el sector discogràfic perd un 20% dels ingressos del 2008, tot i editar-se més que mai en català. El periodista Roger Palà conclou que la crisi "passarà factura principalment a les empreses [discogràfiques] dinosàuriques. Tenen més oportunitats de sobreviure aquelles estructures petites i versàtils, adaptables a les noves circumstàncies, que sàpiguen llegir amb certa habilitat els signes dels temps".

01/08/2009 15:55 Harmonies de lluita
Sabent que el directe és el que més interessa ara als amants de la música, el setmanari La Directa d'aquesta setmana (#149) encarta Festa i lluita, un suplement dedicat a les festes alternatives i autogestionades dels Països Catalans. També inclou un reportatge sobre les problemàtiques de les festes alternatives i informació sobre la Coordinadora de Festes Majors Autogestionades. Els 10000 suplements que s'han editat es distribuiran de franc durant les festes alternatives d'agost i setembre.

Mentre que en el pla internacional, la UE vol normalitzar la situació de les descàrregues de música via Internet, arriben un parell d'apunts des del País Valencià.

eduard_fernandez, l'actor que interpretarà a Ovidi Montllor en la pel·lícula que li estan fent.l'actor que interpretarà a Ovidi Montllor en la pel·lícula que li estan fent.La productora Almoxic Films i Diagonal TV han iniciat el desenvolupament d'una TV movie sobre la vida i l'obra d'Ovidi Montllor. L'Ovidi, la pel·lícula, es troba encara en fase embrionària, però ja s'ha confirmat a Eduard Fernàndez per al paper protagonista, doncs té una gran simpatia pel personatge, a més d'una semblança física amb el cantant alcoià.

Per altra banda, el guanyador del Premi Muixeranga al millor disc per votació popular (2008), Pau Alabajos ha denunciat que el festival Festalberic ha quedat suspès per les constants traves i complicacions que el consistori municipal (PP) ha anat interposant als organitzadors.

Si fem un cop d'ull a les novetats d'aquest juliol, parlem primerament del segon disc dels graciencs Igitaia. En quest segon llarga durada, Progés, s'hi troben dotze cançons  que constitueixen certament un progrés tant musicalment com en lletres. La seva gamma de de registres entre el punk, el rock combatiu i l'ska, l'han caramel·litzat amb una bona dosi de melodia, mentre que les lletres han estat més treballades. Un disc rodó amb bones col·laboracions.

Per la seva banda, els Segona opció també acaben de treure el seu segon disc, La nostra vida. Es tracta d'onze talls on els molinencs s'adoben en el so punk rock que havien cultivat ja en el seu debut, però ara amb uns cors més aclaparadors i més experiència en l'execució. Toquen tant temes com dels voluntaris internacionals de la Guerra Civil espanyola, el maccarthisme nord-americà o els fets d'Atenes de 2008, i unes interessants interpretacions de Pere IV a El burgès, de Dropkick Murphys a Worker's song i la mítica You'll never walk alone.

Com no podia ser d'altra manera, tants debuts només podien dur a la revalidació de grups, i si ja n'hem esmentat un parell, aquí en tenim dos més.

El segon disc de Xeic! renoven la seva aposta pel ska i el rock amb missatge, amb més melodia enganxosa i saber fer. Degut a la bona acollida del primer disc, havent-ne distribuit gratuïtament 2000 còpies, 4000 descàrregues directes, i la bona acollida del públic en els directes, els de Rasquera decidiren enregistrar aquest Birla!!!, també autoeditat i també disponible en descàrrega directa.

Instint és el segon disc dels Antagònics, on expandeixen el seu espectre musical amb una nova gama de matisos que se sumen al rock característic, potent i contundent, de la banda. Des d'un cert aire chillout fins a guitarres esmolades i ritme frenètic és el que sona en aquest disc, on els temes es mouen entre la denúncia i els neguits personals, amb títols com Sota control, Ràbia, Miserables o Barcelona. En aquesta pàgina podreu sentir-les totes.

L'infant terrible és un grup de Ferreries que acaben de treure a la llum el seu debut titulat Terra prima, tot un descobriment. Els menorquins parlen d'especulació, de guerres o del consumisme, sobre un rock molt característic amb apunts de reagee, funk i ska. El disc inclou un clip d'un dels temes més gratament sorprenents del disc, Emili Gomila.

Els Sabotatge ja tenen la seva segona maqueta, ara sí, gravada a l'estudi APX amb en Trashoo. Amb menys cançons que l'anterior, però més qualitat, els de l'Arboç han recuperat a Tribus algunes de l'anterior, i n'hi han afegit de noves. Fan un punk rock hardcore potent, on hi destaca la veu combativa de Nieves i els cors punyents del grup.

Lark about és un jove grup d'Amposta, que després de dues maquetes acaben de gravar la tercera, titulada Te put l'aixella!, així mateix. Es presenten a crit de "mamella!", però més enllà de la bojeria adolescent hi trobem missatge, crítica i reivindicació. Cançons com Lo crit de l'Ebre o Surt del ramat sonen a punk rock amb algun moment d'ska ebrenc i amb algun moment contundent.

El quart assalt dels irreverents Gonelles morts s'anomena El rastre popular a l'imperi del progrés, una altra dosi de friquisme punk que aquesta vegada toca tant temes "defcondosistes" com GM revolution, techno com Mallorca is not Spain, punk rock com Formenteraskatu, o d'arrel tradicional com Romanço des pla de Sant Jordi. Amb molt més missatge que normalment, però en descàrrega directa com sempre.

Per acabar, esmentar la demo que el grup novell Freedom comparteix a Jamendo. Els de Santa Maria d'Oló hi tenen 4 temes propis entre el punk, el hardcore, el rock i el metal, amb lletres compromeses.
 
--
RXI, música compromesa
www.rxi.cat
info@rxi.cat
 
 
 
 
 

- Harmonies de lluita, març 2009 

- Harmonies de lluita, desembre 2008

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la

- Harmonies de lluita, novembre 2008

- Harmonies de lluita, octubre 2008 

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la

 
Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la
 
 
 
 
 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid