Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Reclamen a Cerdanyola la declaració de sòl contaminat per a la zones afectades pels abocadors tòxics

 La Plataforma Cerdanyola sense abocadors, composat per diverses entitats i partits d'aquesta localitat, ha reclamat durant aquesta setmana que les administracions apliquin la declaració de sòl contaminat per a la zona afectada pels abocadors de Can Planas, així com també i l’aplicació de solucions definitives descontaminació. El moviment anti-abocadors es remet a d’acord a al Reial Decret 9/2005 de sòls contaminats. Durant una roda de premsa de la Plataforma es va exposar que al propi informe encarregat pel Consorci que ha d'urbanitzar aquest sòl  "Es desprèn inequívocament que se superen els nivells genèrics de referència de risc d’afectació al medi i a la salut de les persones per contaminants com hidrocarburs, metalls pesants, PCB’s (un element potencialment cancerígen que s’utilitzava a les neveres i que la OMS va prohibir fa anys), compostos halogenats, entre d’altres”.

01/02/2009 02:36 Territori

En aquest sentit, les administracions responsables de la salut d'aquests terrenys, especialment l’Agència Catalana de Residus de la Generalitat, haurien de realitzar el dictàmen a partir del qual caldria declarar sòl contaminat el sòl de la Plana del Castell i conseqüentment sanejar la zona de residus tòxics i altament contaminants. Des de la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors han emplaçat els responsables públics perquè no evadeixin la responsabilitat en un assumpte tan seriós com aquest, on s'hi juga amb la salut de les persones i del medi.

Durant les darreres setmanes s'ha multiplicat l'activitat pel sanejament dels antics abocadors a Cerdanyola: a mitjans de gener diversos activistes van realitzar una performance i van repartir un díptic informatiu amb el lema "Cerdanyola (és) l'abocador del Vallès" durant la rua dels Tres Tombs d'aquesta població, reclamant el sanejament total d'aquests abocadors tòxics. Dies després , el 21 de gener, diversos membres de la Plataforma Cerdanyola sense abocadors explicaven els perills d'aquests abocadors a un mini-reportatge de TV3, "Projecte urbanístic a Cerdanyola, modificat pels residus".

Diversos mitjans de comunicacío locals i comarcals s'han fet ressò de les reivindicacions d'aquesta plataforma popular. Especialment de les informacions que aquesta plataforma va oferir durant la darrera roda de premsa de dijous. Un dels aspectes que més van destacar durant la roda de premsa és el fet que les opcions plantejades per l'informe encarregalt pel Consorci d'urbanització de la Plana del Castell, l’estudi d’IDOM,  planteja "solucions" del problema “bastant dirigides i condicionades”, que afavoreixen directament els  interessos de l'entitat urbanitzadora i del govern local (IC-V i CiU). Així, segons va denunciar un dels membres de la platorma: “a l’estudi es corroboren decisions ja preses a priori tendents a aplicar una solució de mínim cost i ràpida execució, per així dificultar al mínin el Pla urbanístic del Centre Direccional, però no eliminen el problema de socarrel”. Des de la plataforma asseguren que les solucions que pretenen aportar el Consorci i el govern de Cerdanyola  "no garanteixen una total eliminació de les fonts de contaminació perquè suposen un confinament dels residus sense fer-hi cap més tractament.

La Plataforma Cerdanyola sense abocadors, composta per la  Federació Ecologistes de Catalunya-CEPA, ERC-JERC, Maulets, CUP, PAS, Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus, Vallès Neti  Via Verda,  ha invocat, per aquest motiu, la normativa vigent (Decret 9/2005 de sòls contaminats, Llei sobre responsabilitat ambiental i Decret de desplegament, Llei Bàsica de Residus ...) una legislació que estableix com a criteri prioritari l'aplicació de mesures que tendeixin a eliminar les fonts d'afectació i el restabliment a l'estat natural dels espais afectats principalment amb tractaments “in situ” i "ex situ", mentre que s'haurà de recórrer a mesures de confinament quan qüestions tècniques o econòmiques els facin impossibles. Un aspecte que "no queda prou contrastat a l'estudi presentat” per IDOM, segons han denunciat des de la plataforma anti-abocadors.

Per aquest motiu, des del moviment popular que lluita pel sanejament dels abocadors es reclama la realització d'una avaluació d'impacte ambiental del projecte dins  del marc de la normativa vigent d'avaluació ambiental de plans i programes. No obstant això, des de la plataforma s'ha posat l'accent en el perill que aquests residus tòxics poden presentar per al habitants del Vallès, ja que tenen "un impacte molt gran per la salut de les persones”.

Per saber-ne més:

"Ras i curt, la nostra reivindicació és el sanejament definitiu dels residus tòxics..." Entrevista Llibertat.cat

Ofensiva en la lluita contra els abocadors tòxics a Cerdanyola del Vallès dimecres, 03 desembre 2008

Demanen que es faci públic l'informe sobre la toxicitat dels abocadors a Cerdanyola 01 novembre 2008

El PAS de Cerdanyola del Vallès fa públic un recull de premsa per denunciar els abocadors  dilluns, 16 abril 2007 Llibertat.cat

Noves protestes contra el projecte urbanístic a la Plana del Castell de Cerdanyola divendres, 14 desembre 2007 Llibertat.cat

Acció reivindicativa a Cerdanyola del Vallès contra els abocadors dimarts, 06 febrer 2007 Llibertat.cat

.
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid