Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un clam per la llibertat en la commemoració del 70è aniversari de la caiguda de Barcelona

Ahir, centenars de persones van participar en els actes convocats a Barcelona per la campanya '300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència' La convocatòria la feia la campanya '300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència'. Els actes van començar a primera hora de la tarda amb exhibicions de cultura popular. Després va ser el torn d'homenatjar i reivindicar la lluita de les persones que des d'aleshores fins l'actualitat s'han enfrontat a l'ocupació, la represssió i l'explotació. Tot seguit, unes mil dues-centes persones es van manifestar pel centre de Barcelona. Un concert va cloure la jornada, segons informa L'ACCENT. (veure fotografies NacióDigital)

25/01/2009 17:06 Política

A l'acte van participar Esteban Cebrián, militant comunista que va participar en la vaga més llarga que hi ha hagut al país: la de la FORSA (empresa del Baix Llobregat), Montserrat Cervera, activista feminista des dels anys setanta i Xavier Barberà, que va ser militant de les organitzacions armades EPOCA i Terra Lliure, i actualment milita a la CUP de Lleida.

Després de l'homentage reivindicatiu, unes mil dues-centes persones van manifestar-se pel centre de la ciutat darrere d'una pancarta on es podia llegir: "70 anys després, continuem lluitant contra els seus hereus". 

Demà farà 70 anys que van entrar les tropes franquistes a Barcelona 
Demà es compleix el 70è aniversari de la caiguda de Barcelona per les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Va ser el 26 de gener de 1939 quan van arribar les tropes franquistes a la ciutat, després de gairebé tres anys de conflicte procedents de l'est i del sud del país.

El 28 de desembre va començar l'ofensiva de les tropes de Franco al Principat i, en a penes quatre setmanes, van aconseguir avançar fins a Barcelona, ciutat que va patir des del mes de desembre de 1938 fins a la seva caiguda intensos bombardejos aeris de la Legió Còndor i l'aviació alemanya.

A primera hora del matí del dia 26, les unitats franquistes que envoltaven Barcelona es van posar en marxa i, en qüestió d'hores, van ocupar la ciutat, sense trobar a penes resistència.

Cap al migdia, ja havien ocupat els punts alts que dominaven la ciutat: Montjuïc, Vallvidrera, el Tibidabo i la carretera de l'Arrabassada.

Des d'aquests punts va començar l'entrada al centre de la ciutat: el cos de l'exèrcit 105 de l'Exèrcit Marroquí va avançar des de Sants i Montjuïc fins a la plaça de Catalunya i les Rambles, entrant per l'Avinguda de Mistral, el carrer Tamarit, la Ronda de Sant Antoni i el carrer Pelai.

Mentrestant, a Collserola, es trobaven les forces de la quarta i la dotzena divisió, que van baixar al centre de la ciutat passant pels carrers Muntaner, Balmes, Avinguda República l'Argentina i Gran de Gràcia, per confluir després al passeig de Gràcia i al centre de la ciutat.

A primera hora de la tarda, es va ocupar la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona. Cap al vespre, ja havien arribat fins a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), i al Vallès, van avançar cap a Terrassa (Vallès Occidental).

 

Fotografies al bloc "Potser no estareu d'acord, però...

 

 

Per saber-ne més:

70 anys després, la guerra continua. Per Sebastià Colomer, membre d'Endavant-OSAN a Llibertat.cat


Commemoren el 70è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Sabadell. Llibertat.cat 

Commemoració dels 70 anys de l'ocupació de Tortosa per l'exèrcit franquista. Llibertat.cat 

Èxit de l'acte de suport a la manifestació nacional del 24 de Gener. Llibertat.cat 

Mobilitzacions davant del setantè aniversari de la caiguda de Barcelona en mans del feixisme. Llibertat.cat  

70 anys després de l'entrada dels feixistes continuem lluitant contra els seus hereus - Manifest de les mobilitzacions 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid