Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Demanen que es faci públic l'informe sobre la toxicitat dels abocadors a Cerdanyola

 Els diversos col.lectius que impulsen la Plataforma contra els Abocadors a Cerdanyola van realitzar una roda de premsa per reclamar els informes dels resultats de l’estudi encarregat a la consultora basca IDOM sobre els abocadors que existeixen a Cerdanyola del Vallès per tal que es poguessin sanejar sense perjudicis per a la població.  Aquesta consultora, amparada per l'administració, ha ocultat fins ara uns informes que constatarien l'existència de productes tòxics i nocius per a la salut als indrets on durant anys s'hi han abocat residus legals i il.legals. Aquesta plataforma compta amb el suport de la CUP de Cerdanyola, Maulets, Els Verds, ERC, el PAS-CAV, la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus, Vallès Net, Via Verda Cerdanyola i diverses personalitats a títol individual.

01/11/2008 11:59 Territori

Des de la plataforma, s'ha remarcat la potencial gravetat de les conseqüències dels abocaments legals i il.legals que es van realitzar als terrenys de la Plana del Castell durant anys i asseguren que els efectes negatius sobre la salut dels cerdanyolencs “són més que probables”, Es tracta de l'existència de més de 118.000 tones de sals de fosa d’alumini que han certificat altres estudis realitzats durant els últims anys.

Des de la Plataforma contra els Abocadors es va recordar que Cerdanyola és una població que compta amb més alts índex de càncer.

Per la seva banda, Gemma Jaumandreu, membre del PAS-Candidatures Alternatives del Vallès, va manifestar a la roda de premsa que cal comprovar quina és la situació real dels abocadors abans de preguntar-se si s’ha d’urbanitzar o no en aquests terrenys, una de les reivindicacions d'aquest col.lectiu durant els darrers mesos, ja que el govern local pretén edificar diversos habitatges en aquesta zona on estan localitzants els antics abocadors.

La recent denúncia d'aquesta plataforma i aquesta la roda de premsa obeïen al fet que no s’han lliurat els resultats de l’estudi elaborat per IDOM, que posarien sobre la taula l'índex de contaminació que existeix en aquests terrenys. El membres de la plataforma ja han remarcat que els estudis previs realitzats pel Centre Tecnològic de Manresa i JOLSA al 2003 i per la FCIHS al 2006 ja van determinat la naturalesa d’aquesta abocadors clarament. Per tant, l’existència de residus tòxics als terrenys de Can Planas és un fet demostrat i conegut que hauria de provocar la seva declaració com a sòl contaminat i el seu sanejament.

Des d’aquests col.lectius afirmen que la consultora IDOM ha investigat els terrenys entre l’hivern de 2007 i la primavera d’aquest any i l’Ajuntament ha incomplert el compromís de presentar els resultats de l’estudi al Consell Municipal de Medi Ambient abans de juliol de 2008, cosa que neguen els responsables municipals. La plataforma considera que aquesta situació és una demostració de “manca de democràcia” i Francesc Rodríguez, integrant d’Els Verds, afirma que “aquesta dilatació és preocupant perquè pot suposar que es donin resultats parcials, que no es digui la veritat”

 Segons els membres de la plataforma tant l'ajuntament de Cerdanyola com el Consorci del Centre Direccional i Agència Catalana de Residus disposen des de l’estiu de les conclusions sobre les anàlisis del terrenys on van existir abocadors. Per això, des de la plataforma van reclamar oficialment a aquestes institucions una còpia de l’informe de la consultora IDOM en compliment del Dret a Informació de la ciutadania. Una demanda que s’ha fet arribar també al conseller de Medi Ambient i Habitatge i al Secretari de Planificació Territorial de la Generalitat i al gerent de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, un dels membres de la plataforma va advertir que “si l’Ajuntament i l’alcalde pretenen manipular la veritat, no els ho deixarem fer” i que per llei automàticament s’ha de declarar la zona sòl contaminat.

D'altra banda,  durant el darrer Ple Municipal de Cerdanyola la representant del PAS-CAV, Puri Palomar, va exposar les reivindicacions de la Plataforma contra els Abocadors sobre les anàlisis dels terrenys de la Plana del Castell que s'estan ocultant fins ara.  Una pregunta que no obtenir una resposta clara de l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, que es va excusar afirmant que l’ajuntament no disposa encara de l’estudi elaborat per la consultora IDOM.

Per saber-ne més:

El PAS de Cerdanyola del Vallès fa públic un recull de premsa per denunciar els abocadors  dilluns, 16 abril 2007 Llibertat.cat

Noves protestes contra el projecte urbanístic a la Plana del Castell de Cerdanyola divendres, 14 desembre 2007 Llibertat.cat

Acció reivindicativa a Cerdanyola del Vallès contra els abocadors dimarts, 06 febrer 2007 Llibertat.cat

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid