Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Vídeo sobre els 40 anys del PSAN a Vilaweb

 Vilaweb ha dedicat avui un vídeo al 40è aniversari de la creació del PSAN, que aporta diferents testimonis de l'experiència d'aquesta organització independentista i l'anàlisi del politòleg Roger Buch. Enguany es commemora el 40è aniversari del Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), aniversari que aquest partit va iniciar el 23 d'agost en un acte en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE),  i que continuarà  amb l'Exposició "40 anys del PSAN" al Centre Tradicionàrius de Gràcia (CAT), Travessia de Sant Antoni 6-8, que es va inagurar el dia 4 i que es pot visitar fins al 19 de setembre.

08/09/2008 17:05 Política

El petit documental de Vilaweb fa un breu repàs sobre el naixement del PSAN a partir d'una "escissió pacífica" del veterà FNC el 1968. Descriu la seva trajectòria durant durant aquests 40 anys de manera suscinta, a través dels diversos testimonis lligats al partit actualment i de la mà del politòleg Roger Buch (investigador que ja ha publicat alguns estudis sobre el PSAN i l'independentisme català).

El vídeo conté imatges poc conegudes sobre la història del PSAN i enumera un seguit de personalitats que van militar-hi: l'opinador del règim Xavier Bru de Sala, la poetessa feminista Maria Mercè Marçal, el traductor d'obres marxistes Jordi Moners, el ballarí Antonio Gades o la lluitadora represaliada als anys 80 i membre destacat de Maulets Núria Cadenas, així com també els actuals dirigents d'ERC Carod Rovira i Josep Huguet, i els d'IC-V Jordi Altarriba o Joan Armet. El documental passa per alt, però, que els impulsor de Vilaweb Vicent Partal i Assumpta Maresme van militar al PSAN i van ser-ne uns dels seus principals dirigents durant els anys 80.

El carísmàtic i encara principal referent de les sigles del PSAN Josep Guia afirma en aquest documental que "gairebé tot l'independentisme és fill ideològic o orgànic del PSAN".  A diferència de Buch,  per al qual el PSAN és "un dels molts grups que surt d'aquest sectors que es defineix per la independència, socialisme i Països Catalans", que atribueix l'aparició del les múltiples organitzacions independentistes a la convulsió dels anys que es vivien, que afavorien la militància política.

 Josep Guia recorda al documental que el PSAN "va ser un ferm suporter de la lluita de Terra Lliure, tant a nivell de propaganda com a nivell de reivindicar els drets i de solidaritzar-se amb els caiguts empresonats o amb processos judicials". I contemporanitza la pervivència del PSAN dient que avui en dia és "un partit que marca un testimoniatge i una pauta idèològica de l'independentisme; no és un partit convencional, no és un partit potent, (...) però és un partit digne. És un partit.punt".

 

 

Per saber-ne més:

El PSAN celebra els seus 40 anys. Llibertat.cat 

Quaranta anys d'història del PSAN en una exposició a Barcelona Llibertat.cat

L'"Avui" enceta una secció dedicada a la història recent de l'independentisme. Llibertat.cat 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid