Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un relator de l'ONU demana a l'Estat espanyol que aclareixi la seva definició de terrorisme

Martin Scheinin, relator sobre la protecció dels drets humans en la lluita contra el terrorisme, fa una crida a l'eradicació del règim d'incomunicació per als presos, i mostra la seva preocupació per la manca d'investigacions “independents i ràpides” de les denúncies de tortura, segons recull Nationalia.cat. Ahir, el Parlament d'Euskadi acusa el Govern espanyol 'd'emparar' la tortura. Llegiu el bloc de Toni Cucarella "Un estat de dret no empara la tortura"
 

17/05/2008 15:52 Internacional

El relator especial de l'ONU sobre la promoció i la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Martin Scheinin, ha visitat durant la darrera setmana l'Estat espanyol per avaluar-ne les polítiques antiterroristes. En les primeres conclusions, el relator ha advertit que algunes parts del Codi Penal no són prou clares pel que fa a la definició de terrorisme, i que això pot dur a un “terreny pantanós”, de manera que es poden arribar a considerar terrorisme actes que no ho són. Sheinin ha posat algunes referències concretes del Codi Penal, com la noció de “col·laboració” als articles 576 i 577, i ha fet una crida al Govern espanyol perquè una revisió independent refaci aquestes definicions.

Pel que fa als detinguts sota acusació de terrorisme, Scheinin considera que cal “eradicar completament” el règim d'incomunicació que encara apliquen alguns jutges a aquest tipus de presos. Val a dir que, com recorda el diari Gara, el relator especial de l'ONU sobre tortura va opinar el mateix quan l'any 2003 va visitar l'Estat.

Scheinin també ha expressat “preocupació” pel fet que les denúncies de tortura que han fet alguns sospitosos de terrorisme “no resulten sistemàticament en investigacions independents ràpides i minucioses”, i assegura que aquest fet “deslegitima” les polítiques antiterroristes del Govern espanyol.

Finalment, el relator de l'ONU ha dit que el fet que els casos de terrorisme només siguin vistos a l'Audiència Nacional constitueix una “deficiència estructural”, ja que això impedeix que els acusats puguin recórrer a instàncies superiors. Per això, Scheinin recomana al Govern espanyol que consideri la possibilitat que els tribunals ordinaris jutgin també crims de terrorisme.

Per a elaborar aquestes conclusions, que derivaran en un informe més complet, Martin Scheinin ha estat a Madrid i al País Basc, i s'ha reunit amb representants dels Governs espanyol i basc, així com amb juristes, acadèmics, víctimes de terrorisme i ONG.


Per saber-ne més
Text íntegre
de les consideracions preliminars de la visita

Scheinin insta a derogar el régimen de incomunicación a los detenido Gara


Un relator de la ONU pide que los delitos de terrorismo no sean competencia única de la Audiencia Naciona Europa Press

El Parlament d'Euskadi acusa el Govern espanyol 'd'emparar' la tortura

Presentació del Protocol d'Istanbul contra la tortura. Llibertat.cat

www.proutortura.net

Silenci, es tortura Publicat a Llibertat.cat

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura Llibertat.cat

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia Llibertat.cat

Segona mort a mans de la Guàrdia Civil en 3 dies al País Valencià Llibertat.cat

Mor a mans de la Guàrdia Civil un detingut a Borriana Llibertat.cat

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat

La CPT argumenta les 128 denúncies de tortura i qüestiona les dades d'Interior Llibertat.cat

Noves jornades contra la tortura a Barcelona Llibertat.cat

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid