Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Denuncien que l'aigua que avui han transportat no és excedentària i va en detriment de l'Ebre

 La web de les terres del Camp Pobleviu informa que sortia del moll d'inflamables de Tarragona el vaixell Sichem Defender carregat amb més de 6 hectòmetres cúbics d'aigua els aqüífers del Camp cap a Barcelona, on demà descarregarà l'aigua en unes canonades, recentment construïdes, que les durà a diferents dipòsits metropolitans. Pel contra del que afirma el Departament de Medi Ambient, el GEPEC-EdC ha emès un comunicat en que denuncia que aquesta aigua no prové d'un excedent de recursos del Camp, sinó que aquests recursos propis només suposen una tercera part del total que es consumeix al Camp, i per tant, la resta prové de l'Ebre.

13/05/2008 21:05 Territori

Per tant, l'aigua que avui han ¨transportat cap a Barcelona anirà en realitat en detriment de l'Ebre, mitjançant el minitransvasament. Alhora, adverteixen que si bé arreu del Principat el consum d'aigua és en un 70% d'ús agrícola, a les comarques del Camp només en representa un 33%, el mateix percentatge que la indústria i el consum domèstic i de serveis, "fruit dels excessos urbanístics i industrials".

El col·lectiu denuncia que els aqüífers del Camp estan salinitzats, sobreexplotats i contaminats, i que aquest "espoli" cap a Barcelona provocarà conseqüències greus, especialment, per la pagesia i la ciutadania a les nostres comarques. Segons el col·lectiu, es podria donar el cas que aquí es patissin restriccions d'aigua mentre a Barcelona consumeixen l'aigua extreta d'aquí.

Alhora, en l'informe adverteixen de la manca d'autosuficiència de recursos hídrics dels que disposa El Camp. Segons l'informe, només una tercera part de l'aigua que es consumeix al Camp prové dels aqüífers del Gaià-Francolí, mentre que les dues terceres parts restants són provinents de l'aigua del minitransvasament. Alhora denuncien que l'aigua que s'importa de l'Ebre es destina en un 50% a l'ús de boca i l'altra meitat a l'ús industrial.

 Aquestes dades posen de manifest una divergència en l'estructura del consum d'aigua respecte del global del Principat. Mentre al Principat, el 70% de l'aigua es destina a l'agricultura, el 10% a la indústria i el 20% a l´ús municipal, al Camp, aproximadament es destina un 33% d'aigua a l'agricultura, un 33% a la indústria i un 33% a l' ús municipal. Aquest fet demostra que l'aigua del transvasament serveix per alimentar el model econòmic especulatiu del Camp, bàsicament pel que fa referència a la Petroquímica i al creixement urbanístic de la costa, pobles i ciutats.

A més, en l'informe s'adverteix que el nivell dels pantans del Camp: Riudecanyes, Gaià i Siurana és molt més crítica que la dels pantans del Ter i el Llobregat, ja que, des de fa mesos el nivell es troba per sota del 20% de la seva capacitat en els tres pantans. I a més, a diferència dels del Ter i el Llobregat, al Camp no es rep aigua del desglaç. També recorden que la situació dels aqüífers Gaià-Francolí està en una situació crítica, ja que, "presenta un dèficit de pluviometria igual o més acusat que la majoria de les conques catalanes".

FONT: www.pobleviu.org


 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid