Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Participació ciutadana i manipulació

Per Xavier Navarro Vilafranca, regidor de la Candidatura d´Unitat Popular a l´Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Publicat a L'Accent núm. 128 a la seccíó d'Opinió.

Des de les CUP, hem basat sempre el nostre discurs en la necessitat d´impulsar la participació ciutadana en els processos de decisió dels nostres ajuntaments.

30/04/2008 22:38 Hemeroteca

Aquesta participació ciutadana que va directament vinculada a la democràcia directa i popular, sense necessitat que els participants formin part del govern o de cap partit polític, és utilitzada pels governs -com en els referèndums- de manera totalment partidista per justificar quelcom o per corroborar allò que volen.

Amb aquesta realitat el que s´aconsegueix són dues coses: fer realitat el que els cal i deixar-nos sense arguments en contra, ja que la decisió surt d´una imaginària participació ciutadana (que sempre demanem).

Alguns polítics confonen la finalitat de la participació ciutadana, fer les coses tal i com ho vol la ciutadania, i no servir-se de la participació ciutadana per justificar les seves decisions de govern.

Per tal que la participació ciutadana sigui plenament democràtica i no una eina del poder, són necessàries societats civils fortes, organitzades i amb consciència de col·lectiu. Societats civils que no estiguin adormides, societats informades que no puguin ser manipulades.

L´escenari actual no és el desitjable. Tenim una societat civil encara adormida, amb por al poder dels polítics i del poder local i sobretot descreguda amb els seus polítics. Una societat civil poc propensa a solidaritzar-se amb el veí i poc motivada a participar dels problemes del seu poble, amb un caràcter individualista. Una societat en definitiva gens crítica i incapaç de qüestionar el poder.

La nostra primera feina és doncs ajudar que aquesta societat civil s´organitzi, prengui consciència de col·lectiu i sigui capaç de ser crítica. Mentre no sigui així, la participació ciutadana serà una eina molt perillosa que utilitzaran els polítics només pel seu benefici. Tot el contrari del que hauria de ser.

Democratitzem i dinamitzem aquesta societat civil. Fem la política transparent. Impliquem a aquesta societat qualsevol de les activitats i decisions dels nostres ajuntaments i finalment ja tindrem una societat participativa i no caldrà participació ciutadana. 

Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Alhora i la CUP
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid