Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Xàtiva homenatja els maulets als 300 anys de la crema de la ciutat

18.06.07  Ahir diumenge, 17 de juny, es complien el tres-cents aniversari de l’incendi de Xàtiva a mans de l’exèrcit borbó. En commemoració d’aquest fet un centenar de veïnes i veïns de Xàtiva és concentraren a la mitjanit davant el monument als Maulets, responent a la convocatòria de l’assemblea de Maulets de la Costera i la plataforma Xàtiva digna. L’acte es va iniciar amb la lectura d’un poema de Vicent Andrés Estellés del llibre de Xàtiva, i el manifest de l’organització juvenil.

18/06/2007 12:18 Política
A continuació, quatre bengales enceses simbolitzaven les flames que tres segles abans començaven la destrucció de la ciutat. En acabar, es va fer una marxa encapçalada per una pancarta amb el lema “Tres-cents anys d'ocupació, Tres-cents anys de resistència!”, pels carrers del centre històric, fins arribar a les Muralles de Llevant.
 
Un cop allà, els manifestants encengueren llenternes, que il·luminaren, la nit de Xàtiva, com a símbol, també, del foc amb el que Felip Vé pretengué esborrar l'existència i la memòria de la ciutat. L'acte finalitzà amb l'agraïment per part de l'orgnització a les participants, i molt especialment a les companyes de la plataforma Xàtiva Digna, amb les qui dia a dia lluitem per recuperar la identitat i la dignitat del nostre poble.
 
D'altra banda,  l'Associació d'Amics de la Costera, Acció Cultural del País Valencià i la Societat Coral el Micalet van organitzar una cercavila dissabte passat pels carrers de Xàtiva. La cercavila va sortir a les sis de la vesprada de la plaça de Sant Jaume al Jardí de la Pau, durant la marxa es van interpretar danses i figures del Corpus de Xàtiva, amb acompanyament de dolçainers i tabalers.
 
L’incendi de Xàtiva no va acabar fins al mes de març de l’any següent. Se’n van salvar les possessions dels botiflers -aliats de Felip V- i els edificis eclesiàstics. El monarca borbònic va decidir canviar el nom de la ciutat pel de Colonia Nueva de San Phelipe, com a càstig per la resistència durant la guerra.
 
El proper dissabte 30 de juny tindrà lloc a la capital de la Costera una nova manifestació dins de la campanya "300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència", per commemorar la desfeta d'aquesta ciutat en mans de les tropes borbòniques. La manifestació marxarà des de la plaça de la Bassa a partir de les 18.30 hores de la vesprada sota el lema "Sense Autodeterminació no hi ha democràcia"
 
 
 
Per saber-ne més:
 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid