Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1985 Manifestació de 2000 persones a Alcanar demanant la llibertat de J.Rovira

1985 Vaga general i manifestació de 2000 persones a Alcanar demanant la llibertat de Josep Lluís Rovira, acusat de pertànyer a Terra Lliure

23/01/1985 Tal dia com avui

Després de l'inici de les detencions contra Terra Lliure el 19 de gener a Puigcerdà, en què foren detinguts Carles Sastre, Montserrat Tarragó i Jaume Fernàndez, les detencions van anar seguides a diferents indrets del sud i del nord de l’Albera. Així, l’endemà van ser detinguts Josep Lluís Rovira a Alcanar, Enric Pascual a Barcelona i Maria Teresa Aragonès a Perpinyà. El 22 de gener la policia francesa detenia també a Perpinyà Pere Bascompte, Clara Galobart i Lluís Deixonne.

A excepció d'Enric Pascual, tots els detinguts a l’Estat espanyol van ser empresonats, encara que Josep Lluís Rovira seria alliberat sense fiança el 13 de febrer. Pel fa que fa als represaliats a la Catalunya Nord, Clara Galobart, Teresa Aragonès i Lluís Deixonne van ser alliberats, mentre que Pere Bascompte va ingressar a la presó de Tolosa de Llenguadoc, on romandria fins al 5 de març. A conseqüència d'aquesta mateixa batuda Carles Benítez, que havia estat posat en llibertat feia poc més d’un any, i Albert Ibàñez, es van haver de refugiar, ja que, tenint en compte la seva militància activa, era previsible que també els afectés la ràtzia repressiva.

La cobertura dels mitjans de comunicació sobre les detencions es va basar gairebé exclusivament en els informes policíacs, mentre evitaven de referir-se a les denúncies dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans i les mobilitzacions impulsades pel moviment independentista. El diari Avui titulava sensacionalísticament "Terra Lliure pretenia segrestar un metge conegut i un gerent” i El País, “La policía afirma haber evitado, con las últimas detenciones, un endurecimiento en las actividades de Terra Lliure”, unes informacions parcials que legitimaven l’operació policíaca. Ben aviat es farien presents les denúncies de tortures infringides als detinguts per la policia espanyola durant els llargs dies d’interrogatoris.

Per contra, es van realitzar grans mobilitzacions de suport als detinguts a diferents poblacions. Tal dia com avui de 1985 a Alcanar, on residia Josep Lluís Rovira, l'Ajuntament va donar suport públic al detingut de manera unànime, i fins i tot els regidors d'Alianza Popular (el precedent del PP) s'hi van sumar a la denúncia de la detenció del veí d'Alcanar. S'hi va realitzar una gran manifestació de 2000 persones en suport al detingut i de rebuig a la tortura, així com una gran assemblea amb unes cinc-centes persones, que van emetre un comunicat, signat per més de trenta entitats, que condemnaven les detencions i la llei "antiterrorista."

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid