Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1835 Els obrers cremen la fàbrica de la Bonaplata a Barcelona en un acte ludista

1835 Els obrers cremen la fàbrica de la Bonaplata a Barcelona en protesta per la implantació de maquinària moderna que els deixava a l'atur

06/08/1835 Tal dia com avui

Al barri del Raval de Barcelona s'hi trobava la fàbrica de la Bonaplata, situada a la part alta del carrer Tallers: la fàbrica dels Bonaplata. Era una de les més grans del seu temps, que donava ocupació de 600 a 700 obrers i que va ser la primera moguda per vapor, d’aquí que també fos coneguda amb el nom d’ "El Vapor".

L’agitació popular i les revoltes obreres tingueren dues manifestacions importants durant l'any 1835: la crema de convents (que va permetre alleugerir l’espai urbà) i de fàbriques, en protesta contra la mecanització que deixava a l'atur els treballadors tèxtils. El 6 d’agost de 1835 la fàbrica dels Bonaplata fou cremada com a protesta per la modernització de la maquinària –les selfactines- que la classe obrera interpretava com un perill que els deixaria sense feina. La repressió que va continuar la crema d'aquest centre industrial va portar a la mort quatre treballadors, que foren executats el mes d’agost (entre aquests Felip Jané, teixidor a mà i membre de la Federació Regional de l'AIT).

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid