Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1810 Mèxic inicia la guerra d'independència

1810 Mèxic inicia la guerra d'independència

16/09/1810 Tal dia com avui

El 16 de setembre de 1810 Miquel Hidalgo va fer la proclama independentista coneguda com a 'Grito de Dolores' ("Viva la independencia. Viva la virgen de Guadalupe. Muera el mal gobierno"), amb suport de 300 partidaris, entre ells molts indis nahua i otomí. Va vèncer als reialistes a San Miguel el Grande, Celaya (20 de setembre), Valladolid (avui dia Morelia) (17 d'octubre) i Guanajuato (29 de setembre), però fou vençut per Calleja a Aculco (7 de novembre) quan marxava sobre la ciutat de Mèxic.

Fou capturat a Norias de Baján quan fugia als Estats Units, i afusellat poc després. Un indi tarahumara li va tallar el cap després de mort per a cobrar una bonificació de vint pesos.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid