Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1707 Es promulga el primer dels Decrets de Nova Planta

1707 Es promulga el primer dels Decrets de Nova Planta

29/06/1707 Tal dia com avui
1997 El Parlament de la CAC reclama l'abolició del Decret de Nova Planta 1997 El Parlament de la CAC reclama l'abolició del Decret de Nova Planta

Històricament, s’ha conegut per Decret de Nova Planta o, també, per Decrets de Nova Planta al conjunt de disposicions legals que, després de la guerra de Successió i la implantació de la dinastia borbònica, abolien els Furs i privilegis del País Valencià, Illes Balears, Principat de Catalunya i Aragó.

El primer dels decrets, de data 29 de juny de 1707, abolia i derogava les lleis singulars dels regnes d’Aragó i València al mateix temps que les substituïa per altres que assentarien les bases d’un govern absolut en els esmentats regnes. Es va imposar com a contrapartida l’obligada observança de “les lleis de Castella i a l’ús, pràctica i forma de govern que es té i s’ha tingut en ella i en els seus tribunals, sense  diferència alguna”.

D'aquesta manera, les relacions entre el rei i els habitants del País Valencià, amb aquest primer decret, que des de l’època de Jaume I havien estat harmònicament regulades, van ser brutalment truncades d’arrel, i substituïdes per l’absolutisme borbònic.

Per saber-ne més:

Decrets de Nova Planta

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid