Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1990 El príncep Felip de Borbó visita Girona entre grans protestes

El 21 d'abril de 1990 el príncep Felip de Borbó visita Girona entre grans protestes. Hi ha dures càrregues de la policia contra els independentistes que boicotejaven la visita

21/04/1990 Tal dia com avui

visita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En una campanya de denúncia de la visita del borbó al Principat Terra Lliure va realitzar diverses accions a les poblacions que el príncep havia de visitar per prendre possessió dels títols (van ser concedits els títols de Senyor de Balaguer i Comte de Cervera). Així, el 12 d'abril va col·locar un artefacte explosiu a una oficina de de Banesto (banc oficial dels Jocs Olímpics) a Montblanc. I el 13 d'abril va col·locar diversos explosius a Correus, a la Delegació d'Hisenda i a l'INEM de Girona.

El dia de la visita de Felip de Borbó a Girona (21 d'abril)  una manifestació antimonàrquica convocada per diversos grups independentistes va pujar per les Rambles fins gairebé arribar al Pont de Pedra on va ser dispersada a cops de porra pels agents antidisturbis de la policia espanyola. Diversos regidors independentistes van fer una protesta original anant a rebre la família reial amb fanalets però abans d'arribar a la plaça del Vi la policia va fer més càrregues policials on va resultar contusionat l'Alcalde d'Arbúcies Jaume Soler (CUPA).

A la Caterdal de Girona es va penjar una pancarta amb el lema "Fora el Brobó". La van penjar en Jordi Ferrer i Juanola de l'MDT (sector PSAN) i en Carles Cortada de l'MDT (sector IPC). Es varen despenjar fent rappel però el fort vent va fer que no quedés ben posada i a més els va detenir la policia nacional només posar els peus al terra. La resta del grup estava format per gent del JIG (Joventuts Independentistes del Gironès, orgànicament encara no existia ni la JIR ni Maulets). Els autors del ràppel més Joan Daunis i alguns militants del JIG van pujar acompanyats pel campaner al campanar de la catedral fent-se passar per membres del cau. Un cop a dalt es vàren identificar com a militants independentistes, li vàren dir que quedava retingut fins acabar l'acció ja que no volien que avisés a la policia però el van haver de deixar anar donat el seu grau de nerviosisme i quan els joves independentistes va arribar a baix  hi va haver corredisses entre la policia nacional i els activites pels bancs de la nau de la Caterdal. A Guillem Terrades i Xevi Miró (membres del JIC) els van dur a comissaria.

Durant la visita de Felip de Borbó quan algú del carrer (sobretot a la plaça del Vi on van detenir els militants independentistes Joan Daunis i Jordi Miralles) xiulava el príncep uns agents de paisà (alguns amb el pin de la Guardia Real a la solapa) l'assenyalaven amb el dit i d'aquesta manera indicaven als antidisturbis sobre contra qui s'havia d'actuar.

El mateix dia 21 apareixia publicat al diari El Punt un manifest contra la visita del príncep borbó, impulsat per l'Esquerra Independentista i amb el suport de les CUP de diferents poblacions.

MANIFEST CONTRA LA VINGUDA DEL PRÍNCEP ESPANYOL ALS PAÏSOS CATALANS (1990)

Els sotasignats, càrrecs electes i col·lectius locals de treball municipal, volem manifestar públicament el nostre rebuig a la vinguda del príncep espanyol Felipe de Borbón als Països Catalans.

Aquesta visita no és res més que una provocació al poble català que recentment ha tornat a manifestar-se en defensa dels seus drets nacionals; uns drets que el monarca espanyol actual insisteix a negar, des de la seva funció de cap de l’exèrcit espanyol.

Davant d’això, fem una crida a les classes populars catalanes a manifestar-se contra la presència del Borbó al nostre país i a enfortir la lluita per l’autodeterminació.

Us convoquem a tots a participar en els actes de rebuig convocats a Girona, Cervera, Balaguer i Barcelona, ciutats que visitarà el príncep espanyol, I molt especialment a l’acció que l’AMEI realitzarà a Girona avui dissabte 21 d’abril, a les 12 del migdia, moment de la recepció de Felipe de Borbón a l’Ajuntament.
Països Catalans, abril de 1990

LLISTAT DE CÀRRECS

Ramon Armengol, Regidor de PONTS; Enric Bertomeu, Regidor de CALDES DE MALAVELLA; Alfons Auladell, Regidor d’ARBÚCIES: Manel Bonfill, Regidor d’ARBÚCIES; Albert Bou, Alcalde de TORROELLA DE MONTGRÍ; Càndid Casals, Alcalde de VILADA; Francesc Castanyer, Regidor d’ARBÚClES; Lluís Comalada, Alcalde de CALDES DE MALAVELLA; Joaquim Cucurull, Regidor d’ARENYS DE MAR; Roser Dimé, Regidora de CALDES DE MALAVELLA: Vicenç Fenoílar, Regidor de PUIGREIG; Josep Figueres, Regidor de LLORENÇ DEL PENEDÈS; Pilar Gregori, Regidora de FONT D’EN CARRÒS; Xavier Garriga, Alcalde de SANT PERE DE RIBES; Montserrat Isern, Regidora de CORBERA DE LLOBREGAT; Antoni Menéndez, Regidord d'ARBÚCIES; Jordi Mestre, Regidor de SANT PERE DE RIBES; Jordi Miraldo, Regidor de PUIG-REIG; Miquel Navarro, Regidor de CALDES D’ESTARC; Jaume Oliveres, Regidor del MASNOU; Josep Lluís Palacios, Regidor de SANT PERE DE RIBES; Nemesi Pasqual, Regidor de SANT PERE DE RIBES; Benjamí Pons, Regidor de MAÇANET DE LA SELVA; Francesca Riera, Regidora de MOLINS DE REI; Jordi Romeu, Regidor de MOLINS DE REI; Xavier Roure, Regidor de MAÇANET DE LA SELVA; Esteve Ripoll, Regidor de CASTELLÓ D’EMPÚRIES; Jaume Tarrés, Regidor dARBÚCIES; Jaume Soler, alcalde d'ARBÚCIES; Joan Vidal, Regidor de CUBELLES; Xavier Vendrell, Regidor de CALDES DE MALAVELLA; Uuís Morera, regidor AMER; Joan Cintes Motaró, Regidor d AMER; Josep Garriga, SANT PERE DE RIBES; Josep M. Barios, Alcalde de TÉRMENS; Josep M. Cases, Alcalde de VALLFOGONA DE BALAGUER; Joan Solé, BELLCAIRE D’URGELL, Ricard Dilmé, SANTA COLOMA DE FARNERS; Ignasi Parramon, Regidor de MANRESA; Constantí Mas, Regidor de MANRESA; Pere Vilar, Regidor de STA. MARIA D’OLÓ; Francesc Burdó, Regidor de STA. MARIA D’OLÓ; Josep Ramon Collado, Alcalde de STA. MARIA D’OLÓ.


COL·LECTIUS

Col·lectiu EINA d’Alginet; CUP d'Alcanar; CUP de Valls; Col·lectiu 1714 del Pla de Sta. Maria; CUP de Vilafranca; CUP de Sitges; CUP de Vilanova i la Geltrú; Unitat Municipal de Sant Pere de Ribes; CUP de Masnou; Comissió 11 de Setembre d’Argentona; CUP de St. Pere de Torelló; CUP de Manresa; CUP de Salt; CUPA d’Arbúcies; GAM de Maçanet; Col·lectiu Nacionalista de la Baixa Garrotxa.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid