Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
25 de novembre: Diada contra les violències de gènere

El 25 de novembre va ser instituït el juliol de 1981 com a Dia Internacional contra la Violencia cap a la Dona a la 1a Trobada Feminista d'Amèrica Llatina i el Carib celebrada a Bogotà (Colòmbia).  Es va triar aquest dia per recordar la mort de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques que van ser assassinades salvatgement el 25 de novembre de 1960 per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo (República Dominicana).

24/11/2006 04:01 Política

Divuit anys després, el 17 de desembre de 1999, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar  el 25 de novembre com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona  (resolució 54/134).

 

elx25n06

tvrbadalona

tedoymisojos

En els darrers anys, seguint les recomanacions de la resolució tot just esmentada, diferents institucions i associacions dels Països Catalans han centrat les seves activitats en aquesta diada en la denúncia de les diferents formes de violència física contra les dones, amb la intenció de sensibilitzar el conjunt de la població. Ara bé, des de diversos col·lectius feministes i des de l'Esquerra Independentista s'ha alertat contra el reduccionisme que suposa limitar-se a denunciar en aquesta diada els maltractament i els femicidis, ja que tot i ser les manifestacions més extremes de la violència masclista, no són ni de bon tros les úniques agressións que pateixen les dones quotidianament. Així, segons aquests col·lectius, les dones es veuen discriminades, explotades, oprimides, humiliades i vexades en la seva condició als diferents àmbits socials (laboral, domèstic, publicitari, etc.). Aquestes agressions són mostres d'una violencia estructural, que pot arribar a esdevenir física quan determinades dones s'atreveixen a qüestionar-la i a oposar-s'hi.

A més, aquests col·lectius adverteixen que, per exemple, les lleis difícilment aturaran els maltractaments i els femicidis d'origen familiar (dels quals han estat víctimes 18 catalanes en aquest any) si no es qüestiona i denuncia el marc estructural que els fa posible, és a dir, el sistema capitalista i patriarcal.   

 

Actes arreu del país
Durant aquest cap de setmana hi ha previstos diferents actes arreu del país amb motiu del 25 de novembre. Així, Maulets organitza aquest mateix dia un acte reivindicatiu i un concert a Elx i una exposició a Tortosa sota el lema "Això és violència de gènere". Per la seva banda, dues Assemblees de Joves enquadrades dins la CAJEI tenen prevista la projecció de la pel·lícula "Te doy mis ojos", el dia 24 a Sant Cugat (projecció que anirà precedida d'una concentració a la plaça dels Quatre Cantons) i el 25 a l'Ateneu Popular de l'Eixample. L'Assemblea de Joves  de Vilanova es concentrarà contra la violència de gènere a la plaça de la Vila el dia 25 (a les 18:30). 

El mateix 25, Endavant del Barcelonès, Maulets i el col·lectiu Fàbrica Roja han convocat una concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Aquesta organització també ha convocat un acte a Vilafranca del Penedès.

A Badalona, el col·lectiu unitari de l'Esquerra Independentista Tres Vegades Rebel organitza el dia 24 un passi de la pel·licula "En el tiempo de las mariposas" i una xerrada sobre el significat del 25 de novembre (al Casal Antoni Sala i Font). En aquesta mateixa població, l' MDT es concentrarà a les 18 hores del proper dimarts a la Plaça de la Vila sota el lema "Talla d'arrel: aturem la violència masclista!".

Per la seva banda el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC)  ha convocat diversos actes a les aules durant aquesta setmana, dimecres 22 de novembre van passar el video "Piqueteres d'Argentina" seguit d'un debat a la Facultat de Matemàtiques al campus de Burjasot. Dijous 23, una xerrada "L'enduriment del codi penal no és cap cap solució" a càrrec d'Aurora Mora, llicenciada en dret al Campus dels Tarongers i una altra al Hall de la facultat de Filosofia al campus Blasco Ibañez de la Universitat de València

Fora de l'àmbit de l'Esquerra Independentista, la Xarxa de Dones contra la Violència ha convocat també a les 19:30 del 25 denovembre una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona .

violencia_esta

 

Per saber-ne més:
Dosis de realitat. Violència de Gènere (Dossier editat per Maulets)

Alguns resultats de la  Llei Integral  contra  la  Violència  de  Gènere (Article d'Encarna Canet publicat  a  La  Veu núm. 74  de l'MDT)

Manifest del 25 de novembre d'Endavant

Manifest del 25 de novembre de Maulets

Manifest del 25 de novembre: Dia internacional en contra de la violència cap a les dones del SEPC

 

sepc20sepc21

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid