Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1975 Darrers afusellaments del franquisme

1975 Darrers afusellaments del franquisme

27/09/1975 Tal dia com avui

1975 Són afusellats els militants d'ETA Juan Paredes Manot “Txiqui”, al cementeri de Cerdanyola, i Angel Otaegi Etxevarria, a la presó de Burgos. Ramóm García Sanz, José Luís Sanchez Bravo i José Humerto Baena, militants del FRAP, són afusellats al camp militar d’Hoyo de Manzanares (Madrid).

La matinada del 27 de setembre de 1975, cinc militants antifeixistes eren afusellats a Madrid, Barcelona i Burgos en compliment de les penes de mort dictades als respectius consells de guerra i que varen ser signats de la mà del dictador Franco.

Tots els afusellats van ser brutalment torturats durant la seva detenció. Els responsables policials d'aquella operació van ser personatges ben reconeguts del regim feixista de Franco. En el procés els tribunals militars no és va respectar ni la pròpia legalitat franquista. Franco volia morts a qualsevol preu perquè servis per donar una lliçó al moviment antifranquista que reclamava democràcia i llibertats .

Juan Paredes Manot "Txiki", va ser afusellat al cementeri de Collserola per membres de la Guàrdia Civil, davant la presència del germà del germà( Mikel ) i dels advocats Marc Palmés i Magda Oranich.

32 anys després els familiars i amics de Juan Paredes Manot "Txiki" conjuntament amb l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, i el suport de la Plataforma pel Dret de Decidir, Esquerra Republicana de Catalunya, Memorial Democràtic i la Xarxa d'entitats dels PPCC van realitzar un seguit d'actes d'homenatge a Catalunya en memòria de "Txiki" i dels darrers assassinats legals de la Dictadura franquista.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid