Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1926 Francesc Macià fracassa en l'intent d'alliberar Catalunya des del Pirineu

1926 Francesc Macià fracassa en l'intent d'alliberar Catalunya des del Pirineu

04/11/1926 Tal dia com avui

Unes 600 persones es van concentrar a a Prats de Molló (Vallespir) a les ordres de Francesc Macià per confluir a Olot (Garrotxa), coincidint amb una vaga general convocada per CNT a Barcelona i altres indrets del Principat; però la gendarmeria, alertarda per un confident, va avortar l'acció.

Per tal de fixar sota quines coordenades polítiques es feia l’expedició, extraiem alguns paràgrafs de la Declaració d’lndependència que s’havia de repartir tan bon punt s’hagués traspassat la ratlla de l’Estat: "Declara Catalunya Independent, i tenint en compte que cada vegada que la voluntat de la majoria del poble català ha pogut expressar-se lliurement, s’ha manifestat de manera evident a favor de la República Catalana, i tenint en compte que aquest dret fonamental i etern de Catalunya a governar-se ella mateixa ha estat avui usurpat per la força del govern espanyol, opressor de la Pàtria Catalana...".

Tot i que l'acció militar no va reixir, l'empresonament de 129 persones a París i l’ulterior procés foren una extraordinària caixa de ressonància que donà a conèixer el cas català davant l’opinió mundial. En les seves declaracions davant del tribunal, Macià diu: "Som ciutadans d’un poble que ha estat lliure ¡ que ho vol tornar a ésser".

Per saber-ne més:

Carner-Ribalta, Josep (1987), El Complot de Prats de Molló. Barcelona: Rafael Dalmau, Col·lecció: Episodis de la història, 266 pàg.

Faura i Homedes, Ricard (1991), El Complot de Prats de Molló, Barcelona: El Llamp. Col·lecció: La Rella, 142 pàg.

Francesc Macià: l’independentisme conspiratiu, [El Talp. Publicat originalment a Lluita (IPC), (març 1984).

Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Alhora i la CUP
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid