Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Detenen l'alcalde de Santa Coloma i dos exalts càrrecs de Pujol per presumpta corrupció urbanística

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz; el secretari general de la Presidència amb Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, i l'exconseller d'economia Macià Alavedra han estat detinguts aquest matí per ordre del jutge espanyol Baltasar Garzón. En total, vuit persones han estat detingudes als ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Garzón els imputa delictes de suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capital. Diversos agents de la Guàrdia Civil s'han desplaçat fins als consistoris en el marc de la investigació per presumpta adjudicació d'obres i serveis vinculades a la construcció. També han estat arrestats el director gerent de Serveis d'Ajuntament de Santa Coloma, Pascual Vela, personal del consistori i empresaris del sector immobiliari. El moviment ciutadà Gent de Gramenet ha convocat una concentració antiespeculació.

27/10/2009 12:21 Política
 
Tots els arrestats són personal de l'Ajuntament i empresaris del sector immobiliari dels serveis, segons fonts de la investigació. També hi ha dos empresaris de la construcció, Josep Singla, de la immobiliària Proinosa, i Luis Casamitjana, president del grup Espais.
 
Els agents que s'han desplaçat a Santa Coloma de Gramenet han reclamat diversos expedients i documentació de la Secretaria General, els Serveis Jurídics i el Departament d'Informàtica, han informat fonts municipals.

L'actuació de la Guàrdia Civil s'ha produït en el marc d'una operació ordenada pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, les diligències de la qual són secretes, encara que podria estar relacionada amb irregularitats urbanístiques, segons fonts de la investigació.
 
Segons fonts judicials, es tracta d'una nova investigació batejada com a Operació Pretoria i que té com a precedents el sumari del cas BBVA Privanza.

Uns quinze agents acompanyats de funcionaris judicials s'han personat cap a les 10 del matí al consistori, situat a la plaça de la Vila, i han bloquejat els accessos dels departaments en els quals han sol·licitat la documentació. Mentre s'està desenvolupant l'operació, els agents han sol·licitat l'ajuda d'alguns dels funcionaris dels departaments d'Informàtica i Tresoreria, mentre n'han desallotjat d'altres.
 
A l'exterior de l'edifici s'hi podien veure dos vehicles de la Guàrdia Civil, i tres agents del cos vigilen la porta d'accés davant la curiositat de molts veïns que s'han acostat a l'ajuntament. L'ajuntament de Santa Coloma, un municipi contigu a Barcelona, està governat per Bartomeu Muñoz, del PSC, que pel que sembla avui no ha acudit al consistori per raons de salut.
 
La investigació de Garzón, coordinada per la Fiscalia Anticorrupció, ha manat registrar i investigar els ajuntaments de Santa Coloma i els també barcelonins de Sant Andreu de Llavaneres (amb alcalde de CiU) i Badalona (amb alcalde del PSC). Fonts de la investigació asseguren que els agents cerquen indicis de delictes per presumpta corrupció.
 
En concret, el que s'investiga és si la presumpta trama de corrupció urbanística va operar a través de l'empresa municipal de promoció immobiliària Gramepark de Santa Coloma, presidida pel regidor d'Urbanisme Manuel Dobarco i encarregada de la promoció d'aparcaments i habitatge social al municipi.
 
 
 
El moviment ciutadà Gent de Gramenet ha convocat una roda de premsa en la qual faran pública la seva postura i una concentració antiespeculació. Per Gent de Gramenet, les detencions d'avui "confirmen presumptament moltes de les denúncies públiques" del col·lectiu, així com les d'altres associacions com la Plataforma per a la defensa de la Serra de Marina i Can Zam, entre altres.
 
Els detinguts
 
macia-alavedraMacià Alavedra va ser nomenat al 1982 portaveu de CiU al Parlament i conseller de Governació de la Generalitat. Al 1987 va ser conseller d'Indústria i Energia fins al 1989, quan va passar a dirigir el departament d'Economia i Finances fins al 1997, any en que va dimitir del seu càrrec. 
 
 
 
 
  
lluis-prenafetaLluís Prenafeta va ocupar la secretaria de presdiència dels governs de Jordi Pujol de 1980 a 1990. L'any 90 va ser acusat pel sindicat CNT i un grup d'advocats d'aprofitar-se del seu càrrec per interessos personals en la concessió de serveis i equipaments per la Geeralitat. Al febre del 1993 l'Audiència de Barcelona va arxivar les diligències en contra seva en entendre que no hi havia delicte. 
 

 

 

bartomeuBartomeu Muñoz [blog] va substituir l'any 2002 la Manuela de Madre a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. Va ser regidor sense cartera des de la segona legislatura, l'any 1983. El seu pare, Blas Muñoz, també va ser alcalde de la ciutat durant la transició.

 

 

 

 

Per saber-ne més

Comunicat informatiu de l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres

Grup del Facebook que demana la dimissió de Bartomeu Muñoz 

  


Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid