Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP rebutja les retallades en sanitat perquè "atempten contra els drets socials bàsics"

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha rebutjat "les polítiques neoliberals i les retallades socials que aplica el govern autonòmic de CiU en àmbits d'atenció bàsica com la salut". Aquest dijous a la mitjanit ha expirat el termini que tenen tots els centres de salut de Catalunya per presentar uns plans de xoc que segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha de permetre estalviar 1.000 milions d'euros. Això es traduirà en l'eliminació de llits, tancament de quiròfans i reducció de personal.

La Generalitat valorarà els plans de xoc i decidirà quines mesures s'acaben aplicant. Ruiz ha dit que el 22 d'abril s'hauran de tenir els plans de xoc definitius.

31/03/2011 22:31 Drets i Llibertats

En un comunicat que ha fet públic la CUP de Mataró, ciutat que patirà de manera més violenta les retallades, la forma afirma que "atempten directament contra els drets socials bàsics de la població treballadora del nostre país i empitjoraran el servei en la sanitat pública".

De mitjana la retallada serà segons Salut d'un 10%, però molts centres hospitalaris superen aquesta xifra. Entre juny i octubre es tancaran llits i plantes senceres. La reducció de l'activitat afectarà les plantilles, ja que no es renovaran contractes d'eventualitat ni es cobriran baixes. Els sindicats xifren en més de 7.000 els llocs de treball que es perdran. 

 

retallades_ciu

 

Retallada centre a centre

- Mataró: Segons el comitè d'empresa d'IAC-CTS, el Consorci Sanitari del Maresme preveu aplicar un pla de xoc que suposarà el tancament del servei de la unitat de salut mental, estrenada fa poc, que representa un total de 42 llits, la supressió de l'activitat quirúrgica a les tardes, la disminució en un 10% de les consultes externes i la rebaixa d'un 10% en la farmàcia hospitalària. A més, en els propers mesos es podrien arribar a suprimir fins a 120 llits a l'Hospital de Mataró. Aquesta circumstància situaria Mataró molt per sota del promig de Catalunya en el nombre de llits hospitalaris fixats per cada 100.000 habitants. Aquestes mesures també inclouren la no contractació de treballadors eventuals i un emptijorament dels drets laborals i un progressiu afavoriment de la privatització dels hospitals mitjançant l'ampliació dels convenis amb mútues.

benestar- Tarragona: L'Hospital Joan XXIII preveu que el nombre de treballadors es redueixi, com a mínim, en un 16% a partir del mes d'abril, el que es tradueix en l'acomiadament de 250 persones. La reducció del pressupost també provocarà que a partir de finals d'abril i, de manera progressiva, es redueixin 50 dels 350 llits que té l'hospital tarragoní. Les retallades en personal de la resta de centres se situen entre el 8 i el 10%, segons els sindicats. A l'Hospital Joan XXIII afectarà unes 250 persones.

- Granollers:  La retallada a la sanitat podria suposar una reducció de la plantilla de l'Hospital General de Granollers de més d'un centenar de treballadors, segons el sindicat UGT, que alerta que l'hospital ja és un centre "saturat" i "deficitari en llits" i adverteix que una retallada com aquesta podria "qüestionar" la qualitat del servei de l'hospital de referència de tot el Vallès Oriental. La retallada que s'ha d'aplicar a l'Hospital de Granollers seria del voltant del 10%. Segons UGT, això suposaria mantenir el 5% de retallada en els salaris, renunciar als incentius salarials per objectius i a les baixes remunerades, i una retallada de la plantilla d'uns 130 treballadors dels 1.500 que hi ha al centre.

- Tortosa: El Govern planeja reduir en 35 llits i acomiadar una seixantena de treballadors de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, segons representants sindicals. Aquestes mesures, a més del tancament de dos dels cinc quiròfans i la supressió de l'activitat a la tarda, tindrien com a objectiu aconseguir reduir en un 12,8% el total de la despesa dels centres hospitalaris i de primària de les Terres de l'Ebre durant 2011. Tot i que, de moment, Salut encara no hauria facilitat documentació en detall sobre com afectaran les retallades al centre hospitalari, els sindicats han extrapolat les dades previstes d'acord amb la xifra global de retallada del 12,8%, en totes les partides. CATAC-CTS ha calculat que es reduiran entre 30 i 35 llits dels 247 que actualment hi ha al centre hospitalari. En el planejament de sortida, però, ja figura sense embuts paralitzar l'activitat de tarda al centre des de l'1 d'abril i el tancament d'un quiròfan a partir de maig, amb la idea de deixar-ne operatiu només dos dels cinc en els pròxims mesos, amb una reducció prevista del 20% de l'activitat quirúrgica. Atenent a la mateixa proporció, el sindicat creu que unes 60 persones podrien perdre la feina de les 900 que hi treballen. 

- Girona: A Girona Metges de Catalunya ha qualificat d'"inassolible" la retallada de l'11% en el pressupost de l'hospital Josep Trueta de Girona, el de referència a la demarcació. La retallada ha de ser de l'11%,  s'eliminaran els quiròfans de tarda i a l'estiu, durant les vacances del personal, caldrà tancar almenys una planta. En conjunt, la retallada a l'hospital gironí serà d'un 11,1% i a l'atenció primària d'un 11,5%, mentre que al sector concertat gironí la reducció és d'un 7%. Per Setmana Santa s'ha proposat tancar dos quiròfans de tarda i el mes d'octubre, així com els llits corresponents. A més, s'aprimarà un 25% l'estructura directiva del Trueta.

dretsretallats- Valls: El Pius Hospital ha fixat la retallada del pressupost en 3 milions d'euros, segons alguns mitjans. Una de les principals conseqüències del pla d'estalvi del Govern també serà la congelació del projecte d'ampliació del centre hospitalari vallenc, que s'haurà de conformar a remodelar el bloc quirúrgic, unes obres que costaran 300.000 euros i que obligaran a tancar les sales d'operacions entre els mesos de juny i octubre. El Pius Hospital també ha anunciat que aquest any reduirà l'activitat quirúrgica, especialment la relacionada amb pròtesis de maluc i genoll, i també amb cataractes. La direcció del centre calcula que s'estalviarà 2.000 euros per cadascuna de les pròtesis que no implantarà, a més de l'import dels nous dies d'ingrés de cada pacient.

- Barcelona:  L'Hospital de Bellvitge ha proposat tancar dues plantes d'hospitalització que permetran un estalvi de 2,5 milions d'euros. El Clínic planteja suprimir fins a 100 llits d'ingrés i tancar les urgències extrahospitalàries i les classes de prepart de la Maternitat. El Parc Taulí proposarà tancar una part del centre quirúrgic ambulatori. Les retallades també tindrien incidència en les llistes d'espera de determinades intervencions. El Vall d'Hebron proposa tancar llits de traumatologia i ginecologia a partir de Setmana Santa. A més, no hi haurà operacions de tardes, 

La CUP ho condemna

"La crisi no l'hem creada els treballadors i les treballadores, per tant, no és de rebut que hàgim de pagar-ne les conseqüències". La CUP considera "immoral" que es rescatin els bancs, que se subvencionin companyies aèries o que es vulgui suprimir l'impost de successions i que, en contrapartida, es retalli la sanitat, l'educació, les pensions, etc.
 

En aquest sentit, assenyala que aquesta situació es veu doblement agreujada per l'espoli fiscal que patim als Països Catalans, que se situa entorn del 10% del PIB i afirma que part de l'actual col·lapse financer es podria pal·liar amb una fiscalitat progressiva que posés fi al frau i, sobretot, si disposéssim d'aquests diners que ara paguem i que l'Estat espanyol no ens retorna


Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid