Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
De la deriva racista europea a l'orgull de ser gitano

El PP ha decidit optar pel discurs racista de cara a les eleccions. L'actual conjuntura de crisi econòmica i de retallades socials fomenta que es doni la culpa al més feble de l'opressió social a què les polítiques neoliberals i el salvatge sistema capitalista ha abocat la classe treballadora.

La dreta ha aprofitat aquest context per prendre el discurs de l'odi com a arma electoral, arribant a límits que atempten contra la dignitat humana com ara l'expulsió de gitanos romanesos tal com està passant a l'estat francès de la mà de Nicolas Sarkozy. La dreta espanyola, i el seu satèl·lit al Principat, se li ha encès la bombeta i s'ha afanyat a aplaudir l'actitud feixista de Sarkozy.

18/09/2010 23:16

stopTant és així, que el PP català va convidar l'eurodiputada francesa Marie-Thérèse Sanchez-Schmid dijous passat a Badalona. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, i l'home del partit a Badalona, Xavier García Albiol -amb experiències prèvies en racisme-, van ser els amfitrions de la ambé militant d'UPM, el partit del president francès Nicolas Sarkozy, que la van portar a fer el volt pels barris amb més immigració de la ciutat "per tal de conèixer les problemàtiques" que viu. En una campanya recent, Garcia Albiol va titllar de "delinqüents" o "bruts" els gitanos romanesos, que representen un 0,5% de la població badalonina. García Albiol va acompanyar l'eurodiputada francesa per barris com Sant Roc o La Salut durant una ruta d'una hora i mitja de durada.

A més de la campanya de la passada primavera, el PP de Badalona ja va fer una dura campanya contra la immigració abans de les eleccions municipals del 2007, on vinculava directament immigració amb inseguretat i delinqüència. Així, la trajectòria racista del PP ve de llarg, tot i que Sánchez Camacho es va veure obligada a demanar perdó arran del tríptic racista de García Albiol, tot i que ella mateixa en va repartir. Tot amb tot, Sánchez Camacho se'n va oblidar de pressa ja que fa poc va treure un butlletí titulat "Hi cabem tots?".

Sarkozy no aturarà les expulsions

El president francèsarkozys, Nicolas Sarkozy, ha fet gala de la seva fanfarroneria per sostenir que mantindrà les expulsions i el desmantellament dels campaments gitanos, malgrat l'avís de la Comissió Europea. Una eurocomissària va comparar les deportacions de gitanos amb les de jueus durant la Segona Guerra Mundial, cosa que va ferir Sarkozy: "No parlem així entre socis, aquest insult ens ha ferit profundament i el meu deure com a cap d'Estat és defensar França d'aquestes paraules repugnants, vergonyoses i que ens han xocat".

Així, Sarkozy respondrà amb més deportacions, ja que segons el francès "la lliure circulació no dóna dret a menysprear la llei ocupant propietats privades i alterant l'ordre públic". "Continuarem el desmantellament de tots els campaments il·legals, sense fer cap distinció d'origen ni de cultura i respectant el dret europeu", anuncia Sarkozy, que recorda que la legislació comunitàrgitanosia obliga als ciutadans que volen fer servir el seu dret de lliure circulació a "disposar dels recursos financers necessaris per a mantenir-se i respectar l'ordre públic". Fins i tot s'ha atrevit a afirmar que ho fa perquè considera que "les condicions insalubres de vida dels nens gitanos no són dignes", cosa que segons ell es cura amb l'expulsió. 

Fent gala de la seva capacitat de desafiador, Sarkozy fins i tot va suggerir a la comissària europea de Justícia, Viviane Reding, que aculli els gitanos a Luxemburg, el seu país. Malgrat tot, Reding es va quedar sola, constatant la deriva feixisitzant de la Unió Europea, en veure com el ministre de la Immigració, Éric Besson, va titllar les seves declaracions de "patinada" i va defensar la legalitat dels processos d'expulsió de gitanos, mentre que el portaveu del govern, Luc Chatel, va dir que són "inacceptables". Reding ja ha anunciat que que l'executiu comunstop1itari iniciarà un procés sancionador contra França per haver violat la directiva comunitària sobre llibertat de moviment. El cap d'Estat francès però, enarborant la traça que té per fer comentaris xenòfobs, va afirmar que a França "s'apliquen les regles europees i franceses i no es pot retreure res a França, però que si els luxemburguesos volen acollir els gitanos no hi ha cap problema".

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu del govern, Luc Chatel, ha qualifica "d'inacceptables" les declaracions de Reding, sobretot per la referència a la Segona Guerra Mundial. "No es pot comparar aquesta situació amb una època tràgica de la nostra història", ha dit el portaveu.

El PP espanyol vol imitar Sarkozy

barraquesgitanosDesprés de la mesura de Sarkozy, el PP espanyol es va afanyar a aplaudir l'expulsió de gitnaos romanesos. El líder del PP, Mariano Rajoy, ha expressat aquesta setmana el seu "respecte" per la decisió del president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, d'expulsar els romanesos d'ètnia gitana. Segons Rajoy, "en qüestions d'immigració el més important és l'ordre i el control", i "estic convençut que el govern francès ho ha fet tot dins de la legalitat".

Prova de la deriva racista que està prenent el PP en un intent de treure rèdit del descontentament popular per l'atur i les retallades socials és el tríptic del PP de Catalunya. "Hi cabem tots? No creus que Catalunya i Espanya no poden absorbir més immigrants de manera il·limitada?", és la primera de les deu preguntes del test sobre immigració que recull el tríptic que els populars reparteixen durant la precampanya electoral. "Si has contestat vuit o més respostes afirmativament, estàs d'acord amb un mínim d'un 80% del nostre projecte", conclou el fulletó. Immigració i seguretat és de fet l'eix de debat electoral que el PP ha propugnat amb la difusió de les polítiques d'exclusió dels nouvinguts que s'inspiren en lemes utilitzats per la ultradreta britànica i que són semblants les de la dreta francesa liderada per Sarkozy.

deportacioEl fulletó duu el lema "Molts ho pensem, només alguns ho diem" i planteja deu preguntes sobre immigració perquè l'elector mesuri el seu grau de coincidència amb el programa popular. Les propostes del PP inclouen que els immigrants sense papers han de complir la llei igual que la resta de ciutadans i que els reincidents han de ser expulsats del país. La Llei d'Estrangeria aprovada al 2009 preveu que el jutge pot substituir, en determinats casos, la pena de privació de llibertat per l'expulsió del immigrant del país. L'articulat conté també supòsits d'expulsió si l'immigrant, encara que tingui papers, comet un delicte amb una pena inferior a tres anys.Les alertes populistes no s'acaben aquí, ja que el dirigent del PP barceloní, Alberto Fernández Díaz, creu que "el fet que a França s'estiguin desmantellant i expulsant campaments de gitanos romanesos ha d'alertar que pot produir-se a Espanya un efecte trasllat incrementat per la permissivitat o comoditat per assentar-se il·legalment a Barcelona".

La comunitat gitana, en lluita

bandera_gitanaLa Federació d'Associacions de Gitanos de Catalunya, la Fagic, ja ha criticat la utilització "electoralista" que el PP ha fet de la visita a Badalona de l'eurodiputada francesa de la Unió per un Moviment Popular (UMP), Marie-Thérèse Sanchez-Schmid. Segons la Fagic, "la versió més agressiva i cruel del racisme està recorrent, de nou, Europa" i considera que els racista gaudeixen de més impunitat ja que governs escollits democràticament equiparen els gitanos amb delinqüència i criminalitat.

El poble gitano també pateix les greus conseqüències socials i econòmiques derivades de l'actual situació econòmica. Doncs bé, la Fagic apunta aquest aspecte com el "factor determinant" que explica "la nova onada de racisme sanguinari" que assota Europa. En aquest sentit, afirmen que s'estan transgredint els valors de respecte pels drets humans i de les minories en què es basa la Unió Europea. stop_racisme

Per altra banda, la Fagic remarca la multitud d'episodis de racisme i xenofòbia que ha patit el poble gitano al llarg de la seva història. "La persecució genocida ha estat una pràctica continuada al llarg del temps, de fet mai ha parat", afirmen, en referència a les deportacions de Sarkozy, que segons els gitanos "recorden aquells terribles anys". A més, apunten que "les ràtzies" contra ells aniran en augment, cosa que porta el poble gitano a plantejar-se "mecanismes de pressió més eficients en defensa del nostre poble". "La nostra força és la unitat", sentencien, ja que els gitanos sumen els dotze milions de persones al continent europeu.

La manca d'estat propi

La Fagic situa la manca d'estat propi com a culpable de la indefensió que pateixen els gitanos tot i ser dotze milions. En aquest sentit, alerten que "cap estat mourà un dit pel nostre poble, si això li suposa algun tipus de problema amb un altre". La comunitat gitana denuncia que pateix "greuges, crueltats, il·legalitats, assassinats...", de manera que ja s'ha marcat com a repte "assolir la unitat d'acció".


Plataforma per Catalunya ancorat en el nacionalsocialisme

espanyolista"Mort a l'Islam, mort al musulmà". Aquest és el crit que es va poder sentir aquest dissabte a Badalona, al barri de Sant Roc. Plataforma per Catalunya és l'autor que s'amaga darrere d'aquest càntic feixista, a 18 de setembre de l'any 2010 al Principat. El partit xenòfob va convocar una concentració a davant del recinte que els musulmans fan servir per resar durant el Ramadà. Josep Anglada, acompanyat d'unes desenes d'acòlits -molts dels quals cap rapats embolcallats de banderes espanyoles-, va pronunciar un discurs a les portes de l'edifici condemnant el que ell en diu "la islamització de Catalunya". També ha fet al·lusions a l'Al-Àndalus. Al costat, hi havia instal·lada una taula per recollir adhesions en contra de la suposada construcció d'una mesquita a la zona. Anglada ha acusat el PP de copiar-li els discursos. Per altra banda, a l'acte no hi ha faltat el cap de llista de l'Hospitalet del Llobregat per PxC, Daniel Ordóñez, que, vestit amb un burca, no s'ha cansat d'insultar les dones musulmanes a crits de "Totes tapades!", "Islamitzarem Catalunya!" o "Lapidem-la!".
 
 
Per saber-ne més:
 
 
 
 

La comunitat gitana de Perpinyà es mobilitza contra les mesures aprovades pel govern francès

PP Badalona: "No volem romanesos"

El PP de Barcelona proposa cedir el padró a la policia espanyola i la CUP el titlla de "racista"

La CUP de Badalona demana la destitució de Xavier García Albiol 

9 de novembre: Dia internacional contra el feixisme i el racisme. Concentració a València

Concentracions antiracistes a Cornellà de Llobregat i a València 

CIE: "O puges a l'avió avui o pujaràs demà amb tots els ossos del teu cos trencats"

Un jove segrestat a la presó d'immigrants se suïcida 

Vaga de fam al centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona 

Immigrants i independència  

  
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid