Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Eleccions
EH Bildu obté el millor resultat electoral d'ençà les eleccions de 2012

Empata a 27 en nombre de diputats amb el Partit Nacionalista Basc (PNB). L'independentisme d'esquerres esdevé hegemònic al conjunt d'Euskal Herria amb més de 400.000 vots.

22/04/2024 Internacional

El diari Naiz: qualifica d'històric el resultat d'EH Bildu a les eleccions al Parlament de Gasteiz per l'augment de vots de l'independentisme d'esquerres que fa que s'iguali a 27 el nombre de diputats amb el PNB i ha estat a punt de guanyar les eleccions per primera vegada a la seva història i supera els 341.000 vots.

L'EH Bildu representada per Pello Otxandiano com a candidat a lehendakari avança ni més ni menys que sis escons al Parlament, dels 21 a 27. Això és més del que retrocedeix el PNB, que baixa de 31 a 27, sense que el relleu d'Iñigo Urkullu per Imanol Pradales hagi tancat la sagnia que ja havia experimentat a les forals-municipals i estatals del 2023. Amb tot, el partit s'ha mostrat reconfortat en evitar la derrota i fins i tot Itxaso Atutxa ho ha declarat guanyador quan encara faltava molt recompte.

Andoni Ortuzar ha tret importància al nombre d'escons i ha arribat a recórrer a aquesta fórmula dialèctica: «Hem guanyat empatats amb el segon». Arnaldo Otegi li ha respost uns minuts després des d'EH Bildu, tot recordant que l'independentisme d'esquerres té més de 400.000 vots al conjunt d'Euskal Herria i al país és per tant la primera força.

En vots és on es trasllada millor l'avenç: EH Bildu ha superat els 341.000 suports quan fins ara el seu resultat més gran era en la seva estrena el 2012, quan va sumar 277.000 (després va arribar a caure fins a 225.000). A les últimes autonòmiques s'havia quedat al voltant dels 250.000, encara que amb una participació global molt menor. Queda clar que ha guanyat espais, bé ideològics o generacionals o tots dos, sumant desenes de milers de vots que mai no havien escollit aquesta sigla. La immensa alegria aquesta nit a la seva seu de recompte, al Mercat de l'Eixample de Bilbo, estava justificada.

La participació ha estat prop del 63%, superada l'excepcionalitat del 2020 per la pandèmia i en cotes superiors al 2016, cosa que dóna més força al resultat.

Resulta gairebé impossible que el recompte del vot CERA (emès a l'estranger) pugui canviar alguna cosa, ateses les àmplies diferències existents per herrialdes. Qui més a prop estaria de guanyar terreny és Sumar traient un escó al PSE a Biscaia, del qual el separen 738 vots. A Gipuzkoa el darrer lloc en el repartiment D'Hont ha estat per al PSE, amb EH Bildu a 1.360 sufragis. I a Araba la distància és encara més gran entre l'últim beneficiat (EH Bildu) i el primer a quedar-se fora (PNB): 3.714.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid