Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1924- Jaume Miravitlles és detingut en un teatre de Barcelona quan repartia manifestos de Francesc Macià

Jaume Miravitlles és detingut en un teatre de Barcelona quan repartia manifestos de Francesc Macià

07/05/1924 Tal dia com avui

Jaume Miravitlles, figuerenc que vivia a Barcelona (on estudiava) va ser detingut el dia 7 de maig de 1924 en un teatre de Barcelona quan repartia manifestos de Francesc Macià en contra de la visita d'Alfons XIII a Catalunya (Alfons XIII va visitar Barcelona el dia 14, Figueres el dia 15,...).

Arrel de la detenció de Jaume Miravitlles es van produir diverses detencions de catalanistes que  van intentar una protesta contra la visita del rei Alfons XIII a Figueres el dia 15 de maig de 1924. Ferran Sotorra (metge de Sant Joan de les Abadesses) i Eugeni Arolas (forner de la vila de Llers) a més a més d’altres empresonats com el militant d'Estat Català Martí Vilanova van passar aquell estiu a la presó de Girona. Salvador Dalí només va estar 21 dies empresonat acusat de cremar (unes setmanes abans) una bandera espanyola a l'institut de Figueres (on estudiava amb Jaume Miravitlles).

Miravitlles va estar empresonat a Barcelona (però no a Figueres ni a Girona com Dalí i els altres detinguts) i no se sap la data exacta de l'alliberament, tot i que una publicació de Figueres informava el 14 de juny següent que havia estat alliberat. Sobre aquesta detenció i la dels seus amics Dalí i Martí Vilanova, més o menys per les mateixes dates, s'han dit coses diverses, que si formaven part de la mateixa operació o no. La detenció de Vilanova sembla que sí, també era un militant polític i estava en contacte amb Miravitlles, però la causa de la detenció de Dalí no està clara i potser no tenia a veure amb els manifestos de Francesc Macià. El cert és que Dalí i Miravitlles (amics de l'institut de Figueres) van ser alliberats en unes dates força coincidents.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid