Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
La Fundació Reeixida aplega a Catalunya Nord en un sentit acte, un centenar de persones per presentar les Rutes de la llibertat

El govern català a l’exili, alcaldes de viles nord-catalanes, membres del Govern Regional, membres i familiars de l’ANACR (Association Nationale des Anciens Combattant de la Résistance) han fet costat a aquesta presentació

Presentació de les Rutes de la Llibertat a Catalunya Nord

09/07/2022 Drets i Llibertats

Un centenar de persones han estat presents a la presentació del darrer projecte de la Fundació Reeixida, les Rutes de la Llibertat a les 18h puntualment al monument situat a la platja de Sant Cebrià de Rosselló (A la Catalunya Nord).

Aquest projecte que ja estat presentat al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, al Museu d’Història de Catalunya, traçats els camins amb l’App Wikiloc, caminats durant la Via Pirinenca el passat 2 de juliol, avui n’ha tocat la presentació a un punt importantíssim de la història d’aquells que van formar part dels valents que s’integraren dins de l’“Organització” formada a París el 4 de maig de 1940, un mes abans que les tropes nazis entressin a París.

El punt triat, el monument erigit a la memòria de Lluís Companys i als catalans morts per la llibertat, va ser construït durant els anys que l’antic batlle de Sant Cebrià de Rosselló, Jean Olibó, va ocupar aquest Ajuntament.

De fet aquest monument, va provocar un incident diplomàtic entre el Govern espanyol encapçalat per el dictador Francisco Franco, a qui Olibó va contestar: “Potser en Franco també es pensa que també pot manar a la meva alcaldia...”, tot reblant que “els francesos estan en deute amb els que van lluitar junts contra el nazisme. Deute encara més gran quant el mariscal Petain, va entregar a les nazis el president Companys, que més tard seria entregat a Franco i assassinat”.

Olibó membre de la xarxa de resistència i evasió Louis Brun, va compartir militància, i passos de frontera amb els personatges que posen nom a les Rutes, que van de l’Estat francès cap a Catalunya, mitjançant les Rutes de l’Alt Empordà, Garrotxa i Cerdanya.

Aquesta “Organització” més tard esdevingué el Front Nacional de Catalunya (Moviment de resistència davant l’ocupació de l’estil d’altres moviments contemporanis a la resta del món davant la invasió dels règims totalitaris als quals combatien), operaren de 1939 fins al 1945.

Els seus integrants col·laboraren amb els serveis dels aliats i amb els governs francès, britànic, polonès (el Govern polonès a l’exili va reconèixer el dret de Catalunya a la secessió i va donar per vàlida la seva lluita en l’àmbit internacional) i nord-americà durant la Segona Guerra Mundial, per la qual cosa van ser reconeguts i guardonats per aquests governs amb medalles i certificats per la seva lluita contra el feixisme.

La notícia i la detenció del president Lluís Companys per la Gestapo i la seva entrega als franquistes i posterior assassinat al castell de Montjuic, encara feu activar més fort les  ganes d’acció dels joves que prenien part en els passos de frontera.

Les presentacions oficials, que han comptat des de l’inici de les presentacions amb l’assistència d’historiadors i familiars de passeurs, representant del nostre govern, Ajuntaments, Memorial Democràtic, Càrrecs del Govern per a la promoció i la defensa dels Drets Humans i cònsols dels governs dels països que van donar cobertura i ajut a aquests lluitadors per la llibertat, i Ajuntaments per on passaven aquests Rutes. Des d’avui traspassen fronteres i deixen clar el compromís per la llibertat, i de no rendició d’aquells que les van formar.

El projecte hem presentat a Sant Cebrià de Rosselló:

Presentem en públic les rutes que travessant els Pirineus, durant la Segona Guerra Mundial, van organitzar els independentistes catalans que col·laboraren amb la Resistència Francesa (Maurice Alibi), per tal de salvar de la barbàrie nazi-feixista als qui s’escapaven d’ella.

D’aquesta manera aquests lluitadors per la llibertat travessaren per la frontera a jueus, integrants del Govern Polonès, aviadors nord-americans i britànics, un ministre belga, el senador francès TizierMaurice Clavel i el ministre francès de la guerra Monteil, els fills del quals havien estat afusellats pels nazis entre molts d’altres... Arribant al punt que un dels integrants de les cadenes d’evasió és l’únic català just entre les nacions, guardonat per De Gaulle, el rei d’Anglaterra i el president dels EUA.

El contacte i la lluita dels catalans amb la França Lliure: Deuxième Bureau, Chaînes d’évasion, Resistència francesa, i la creació de la xarxa Maurice...

El juny de 1939, a través dels contactes amb el Deuxième Bureau, fets a través del català Joan Massot a l’Estat Francès, amic íntim del metge del primer ministre francès Dadalier, s’havien mogut fils per tal de fer possible la creació d’un exèrcit de voluntaris catalans alineats amb les potències democràtiques, a l’estil del que ja s’havia fet en la Primera Guerra Mundial.

Aquests catalans per la llibertat enquadrats dins de les Chaînes d’évasion, recollien a gent provinent de Suïssa, i d’aquí a través dels Pirineus cap a Barcelona, on se’ls facilitava documentació falsa per poder arribar a Lisboa. Passaven a jueus, grups de pilots nord-americans, britànics, i escamots que havien estat llençats en paracaigudes sobre sol francès per a realitzar sabotatges.

També a través de la xarxa Louis Brun, que s’estrenarà el 23 de juny de 1940, organitzada per Manuel Valls de Gomis i Jaume Cornudella (chef de Mission de 2è Classe du Réseau, Chargé de Mission de Deuxième Classe des Forces Françaises Combattantes (Réseau Alibi-Maurice), Croxi de Guerre, Medal of Freedom, Sylver Laurel Certifie) des de Perpinyà, salvaren a tota mena d’aviadors francesos que desitjaven continuar la lluita a favor dels aliats. Recollien armes pels aliats, recuperaven agents britànics llançats en paracaigudes sobre França, i col·laboraven amb la resistència francesa.

Per tots aquests motius, els líders catalans a Perpinyà, Manuel Valls de Gomis i Jaume Cornudella, esdevingueren homes de màxima confiança del Coronel Paillole, que va ser el primer cap del servei  d’intel·ligència francès a passar-se a la Resistència. Per aquests motius,  van ser els encarregats de passar un ministre belga, el senador francès TizierMaurice Clavel i el ministre francès de la guerra Monteil, els fills del quals havien estat afusellats pels nazis.

El coronel francès Noetinger, integrat a la xarxa de Tolosa de Llenguadoc de la Resistència Francesa, decideix de crear a partir de febrer de 1943 una altra xarxa dedicada específicament a facilitar el pas cap al nord de l’Àfrica, per tal que es puguin incorporar a les Forces Françaises Libres a tots els qui ho desitgin. Per aquests motius contactaran amb els lluitadors per la llibertat de Catalunya, i un dels seus delegats a Perpinyà Manuel Valls de Gomis a Perpinyà, que tenia el carnet nº2 de l’organització la Xarxa Maurice (que actuava al llarg de la costa mediterrània, de Marsella a Catalunya, i de Tolosa fins a Arieja). Valls de Gomis, l’únic català just entre els justos, guardonat per De Gaulle, el rei d’Anglaterra i el president dels EUA, salvarà centenars de vides, a més d’ajudar a la resistència. 

Aquesta xarxa Maurice integrada per 316 agents, dels quals 61 van ser detinguts, i 33 deportats a camps de concentració nazis (d’aquests tres eren militants catalans per la llibertat: Jaume Sabater, Pere Llussà i Joaquim Casamitjana). De febrer de 1943 fins al l’estiu de 1944, la xarxa Maurice va passar per la frontera 329 francesos i 359 aviadors aliats abatuts pels alemanys i rescatats per la Resistència.

Només cal recordar que el 24 d’agost de 1944. Catalans i espanyols republicans, integrats dins de la novena companyia de la Segona Divisió Leclerc, van ser els primers blindats que van entrar a alliberar París dels nazis, un dia abans que el gruix de les tropes aliades. Només per aquest motiu i els anteriorment exposats, demanem la vostra assistència.

La presentació davant del monument dedicat a Lluís Companys i  als catalans morts per la llibertat

Ha comptat amb l’obertura dels parlaments i presentació de la  Tinent Alcalde de la població.

Essent l’ordre d’intervencions:

Obre l’acte Oriol Falguera, President de la Fundació Reeixida.

Marie-Thérèse Pull Sanyas Presidenta de la Xarxa Cebrianenca

Lluís Puig Gordi Conseller de Cultura a l’exili

Carles Puigdemont i Casamajó President de Catalunya a l’exili

Seguidament s’ha realitzat una ofrena floral per part del president Puigdemont i de la neta de l’alcalde Jean Olibó a l’històric monument.

Activitats relacionades amb les Rutes de la llibertat:

A través del web:

https://www.reeixida.cat/ca/projectes/rutes-de-la-llibertat-rutesdelallibertat/4/24
S’explica el projecte, les biografies dels protagonistes i es dona tota la informació necessària per entendre la totalitat de la idea.

S’han fet actes de presentació al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera :

El dissabte 28/05/22 a les 12h, es van realitzar les jornades de presentació de les Rutes de la Llibertat. Comptant amb l’assistència d’historiadors i familiars dels passadors i Ajuntaments per on passaven aquests camins.

L’acte va ser presentat pel director del centre, Enric Pujol. S’hi va fer una Conferència per part del Llicenciat en història contemporània i Doctor en Ciència Política, Fermí Rubiralta.

La filla de d’un dels integrants de l’organització a qui hem posat nom en una de Rutes de la Llibertat, Joana Viusà Galí va explicar de viva veu el seu pas per la frontera. Va tancar el president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera explicarà els detalls del projecte.

https://www.museuexili.cat/ca/component/jem/event/1697-presentacio-de-les-rutes-de-la-llibertat

També es va presentar al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona

El dimecres 1/06/22 a les 12h es va fer la presentació oficial, amb historiadors i familiars de passeurs, representant del nostre govern,

Van ser-hi presents Ajuntaments, Memorial Democràtic, Càrrecs del Govern per a la promoció i la defensa dels Drets Humans i cònsols dels governs dels països que van donar cobertura i ajut a aquests lluitadors per la llibertat.

L’acte va ser presentat pel president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera S’hi va fer una conferència per part del Llicenciat en història contemporània i Doctor en Ciència Política, Fermí Rubiralta. El fill de d’un dels integrants dels passador de l’organització a qui hem posat nom en les rutes, Aleix Font, va glossar la figura del seu pare.

S’han traçat amb l’App Wikiloc:

Hem traçat les rutes amb l’App Wikilocgeolocalitzant-la a través de GPS i d’un mapa-web, marcant les rutes, amb les explicacions dels personatges que hi van prendre part per tal de fer que les rutes estiguin a l’abast de tothom.

Les teniu disponibles al següent enllaç: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=10508191

Aquestes rutes de la llibertat es van poder fer fa un dies en un dels recorreguts de la Via Pirinenca que es va celebrar el passat 2 de juliol, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana, Gure Eusko i la FEEC. https://viapirinenca.cat/

Tenim a Ajuntaments molt interessats per explicar a les seves localitats, marcant-ho, a Ajuntaments d’ambdues bandes de la frontera, aquest projecte que és nacionalment rellevant, teixeix comarca, aporta activitat cultural, i obre rutes per a fer senderisme i esport físic... I per tant veuen clara la necessitat de rotular adequadament aquests camins a  les seves poblacions.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
  9. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  10. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid