Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català
Campanya per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer

Plataforma per la Llengua vol tornar a convertir la biblioteca en el punt de trobada, de coneixença i d’estudi que sempre ha estat per als algueresos

21/05/2022 Llengua

Aquest divendres, 20 de maig, arrenca la campanya de Plataforma per la Llengua per salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer. L’entitat vol aconseguir 15.000 euros a través de micromecenatge per evitar que la biblioteca tanqui definitivament i per renovar-ne les instal·lacions i reobrir-la al públic general.

Fundada el 1988 per Obra Cultural de l’Alguer, es tracta de l’única biblioteca d’Itàlia dedicada a obres en català, però des del 2014 ha anat reduint l’activitat perquè va deixar de rebre subvencions de la Regió Autònoma de Sardenya, i les instal·lacions han anat quedant obsoletes. Actualment, de fet, només ofereix servei de préstec, sobretot a estudiants i investigadors, i també pot rebre visites, però habitualment les instal·lacions estan tancades al públic general.

La pandèmia ha contribuït a aguditzar encara més la situació, però, malgrat tot, encara s’hi han pogut organitzar algunes activitats puntuals en dies assenyalats com el Dia Internacional de la Llengua Materna, el Dia Mundial de la Poesia o el Dia del Llibre i la Rosa. Tot això ha estat possible gràcies a la feina incansable dels voluntaris de l’Obra Cultural de l’Alguer i de Plataforma per la Llengua.

Una nova col·laboració entre l’Obra Cultural de l’Alguer i Plataforma per la Llengua l’Alguer

Plataforma per la Llengua compta amb una delegació territorial a l’Alguer des del 2013 per tal de promoure l’ús del català a la localitat i crear sinergies amb les entitats de tot el domini lingüístic. L’entitat col·labora sempre que pot amb la històrica Obra Cultural de l’Alguer, i gràcies a aquesta col·laboració, aquest maig s’ha pogut recuperar la festa de Sant Joan de la Porta Llatina després de 175 anys.

En el marc d’aquesta festa, la junta executiva de l’entitat va ser a l’Alguer i va firmar un acord amb Giuseppe Tilloca, president de l’Obra Cultural de l’Alguer, per donar-se suport mútuament en les activitats i per reimpulsar conjuntament la Biblioteca Catalana.

A més, durant la festa, les entitats van aconseguir que la vicesíndica de l’Alguer, Giovanna Caria, fes una declaració a favor de la unitat de la llengua catalana i convidés el Consell Municipal a donar suport a la declaració. Es tracta d’un fet polític de gran importància, que contribueix a enllaçar els algueresos amb la resta del domini lingüístic i a reivindicar-los com a part d’una comunitat lingüística de 10 milions de parlants.

El català a l’Alguer, una llengua viva que aspira a gaudir de més drets

En aquesta ciutat de Sardenya, el 50% dels habitants manifesta que sap parlar català i el 88,2% l’entén; el 20,1% el fa servir amb el primer fill, el 17% el té com a llengua inicial de conversa i el 43% el parla amb els seus amics. Són dades de l’Enquesta d’usos lingüístics de l’Alguer del 2015.

El 2018, el Parlament de Sardenya va aprovar la possibilitat d’escolaritzar els fills en català. Després d’aquesta fita, Plataforma per la Llengua impulsa ara la campanya “Volem l’escola en alguerés” per fer pressió a les institucions i aconseguir que aquest dret es pugui garantir i no quedi en paper mullat. Es tracta d’una demanda molt popular compartida pel 92,3% dels algueresos, que volen que el sard i el català s’introdueixin a l’escola. Tanmateix, a hores d’ara, només uns 350 minyons han pogut participar en algun dels set projectes educatius en alguerès que s’ofereixen a les escoles.

Plataforma per la Llengua treballa per canviar-ho i garantir aquest dret, però també considera de gran importància fomentar la llengua més enllà de l’escola. Per fer-ho, és clau reimpulsar la Biblioteca Catalana de l’Alguer i programar activitats culturals estimulants en alguerès que contribueixin a revitalitzar la llengua i a assegurar-ne el futur. Per això, l’entitat fa una crida a fer un donatiu i a contribuir a salvar la Biblioteca Catalana de l’Alguer!

Amb aquesta campanya, Plataforma per la Llengua vol modernitzar l’estructura de la biblioteca, millorar-ne el servei i crear xarxes socials per difondre’n l’activitat. L’objectiu és que, un cop es recuperi la normalitat després de la pandèmia, la biblioteca pugui tornar a convertir-se en el punt de trobada, de coneixença i d’estudi que sempre ha estat per als algueresos.

Per això, l’espai ha de poder tornar a acollir activitats culturals, cursos per promocionar la llengua, grups de lectura o festes en dies assenyalats. Per a l’ONG del català, és fonamental tornar a oferir un espai que permeti als algueresos practicar la seva llengua i, sobretot, acostar la cultura i l’alguerès als més joves. L’edifici actual de la Biblioteca Catalana de l’Alguer, situat a l’Alguer Vella, no està en condicions per permetre recuperar aquestes activitats i, per això, amb els diners que es recaptin, s’eliminaran les barreres arquitectòniques de l’edifici, se’n millorarà la il·luminació i la climatització, i es dotarà l’espai amb nous ordinadors.

La renovació de l’espai es completarà amb una millora del servei de préstec i amb la incorporació d’un bibliotecari a temps parcial, que se sumarà als voluntaris que també la gestionen. A més, la biblioteca tindrà un horari d’obertura ampli, perquè també és la seu de l’Obra Cultural de l’Alguer i de la delegació a l’Alguer de Plataforma per la Llengua.

Les persones que contribueixin a finançar el projecte podran tenir, dins la biblioteca, una placa amb el seu nom i cognoms, i el nom de la seva localitat. Entre totes les plaques es configurarà un mural simbòlic que servirà per il·lustrar la col·laboració i el treball en xarxa de tots els territoris de parla catalana en la defensa de la llengua arreu del domini lingüístic.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid