Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
en defensa del territori
Denuncien a l'Ajuntament de Begur per atorgar una llicència d’obres

Llicència que permet edificar en terrenys de la Xarxa Natura 2000

07/07/2020 Territori

Ecologistes en Acció de Catalunya, en representació de SOS Aiguafreda-Salvem Begur, ha presentat una nova denúncia davant de l’Ajuntament de Begur. En aquesta ocasió les entitats ecologistes -que estan integrades alhora dintre la Plataforma SOS Costa Brava- impugnen una llicència d’obres que permet edificar uns terrenys situats al sector de Montcal. Un sector que es troba en una zona singular de Begur, concretament per sobre les cales de Fornells i d’Aiguablava, segons informa Ecologistes en acció.

A banda dels nombrosos motius que fonamenten la impugnació de la llicència d’obres, les entitats mostren el seu malestar contra la Junta de Govern de Begur per haver atorgat la llicència d’obres el passat 28 d’abril, durant el confinament, malgrat la paralització de tramitació d’expedients decretada durant l’estat d’alarma. Però, sobretot, les entitats destaquen en el recurs interposat les nombroses irregularitats que suposaria aquesta obra, pel fet d’afectar terrenys de naturalesa forestal inclosos en la Xarxa Natura 2000 i l’Espai d’Interès Natural (EIN) Muntanyes de Begur.

Segons Lydia Chaparro, membre d’Ecologistes en Acció i Salvem Begur “aquestes figures haurien de permetre que aquest espai natural fos objecte d’especial protecció, i no pas objecte d’especulació urbanística”. Chaparro, a més, afegeix “teníem esperances amb el canvi de consistori, però malauradament no apreciem cap canvi positiu substancial. De fet, amb aquesta nova actuació, l’Ajuntament està promovent de nou el model urbanístic obsolet i depredador del territori al qual ja estàvem acostumades, basat en la construcció de més segones residències en zones d’alt valor natural. Un model que només beneficia a un petit grup de persones, en lloc dels interessos del conjunt de la ciutadania”.

Entre les nombroses irregularitats denunciades, les entitats remarquen la il·legalitat, per part de l’Ajuntament de Begur, d’autoritzar l’edificació d’un habitatge unifamiliar aïllat amb piscina en terrenys inclosos en la Directiva Hàbitats, una directiva europea d’obligat compliment relativa a la conservació dels hàbitats naturals. Tant és així, que l’advocat de Salvem Begur i de la Plataforma SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, alerta sobre “la il·legalitat que suposaria edificar sobre dunes amb pineda mediterrània, per tractar-se d’un hàbitat d’interès comunitari prioritari a conservar, així com la nul·litat de ple dret que suposaria permetre edificar terrenys amb naturalesa forestal, fet que infringiria, a més, el compliment de la Llei Forestal de Catalunya”.

La gravetat d’aquest cas, que pot comportar la destrucció d’un hàbitat d’interès comunitari prioritari, ha fet que les entitats ecologistes demanin expressament al Secretari Municipal que adverteixi als membres del Consistori de la possible irregularitat comesa i adverteixi de les il·legalitats denunciades a l’hora de resoldre el recurs interposat. Alhora, formulen també un advertiment de poder incórrer en responsabilitats de tot ordre, incloses les penals, pel supòsit del fet que no s’adoptin mesures de manera immediata i no es suspengui la llicència d’obres, car els terrenys inclosos a l’EIN Muntanyes de Begur haurien de comptar amb la màxima protecció.

Per concloure, de Ribot, lamenta que “malgrat haver transcorregut nous mesos des de la denúncia urbanística i la petició de revisió d’ofici del Projecte d’urbanització i del Pla Parcial del sector S-21 Montcal (denúncia presentada l’agost de 2019), l’Ajuntament de Begur encara no hagi tingut temps d’haver tramitat ni contestat aquella denúncia, però, en canvi, la Junta de Govern Local sí que ha tingut temps per atorgar una llicència d’obres, en ple confinament, i malgrat la suspensió de terminis administratius i la paralització d’expedients derivada de la declaració d’estat d’alarma”.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid